Oana Kovacs

9

A Thousand Splendid Suns – Khaled Hosseini

Dacă sunteți cititori de bloguri, probabil știți deja că Splendida cetate a celor o mie de sori a făcut ravagii în blogosferă.

Și sincer, mi-era un pic groază de ideea că trebuie să vă povestesc despre ea, pentru că deja au scris despre cartea asta minunată Andreea, Anca, Sonia, Monica, Bia, Mara, Sim și Alinato name a few. Suma cuvintelor scrise despre cartea lui Hosseini numai în limba română probabil că o depășește deja pe cea a cuvintelor din roman, dar după ce i-am înnebunit pe prietenii mei din lumea reală cu Sorii, mai contează câteva cuvinte scrise și de mine?

Povestea cu siguranță o știți, așa că rezum rezumatul: Două femei, din care una îndrăgostită deja de un tânăr de vârsta ei, ajung măritate cu un afgan bătrân și cam bătut în cap. Cea mai în vârstă nu îi poate oferi copii, cea tânără naște o fetiță și apoi plănuiește cu soția numărul 1 fuga din Kabul. Sunt prinse, returnate soțului și devin mai apropiate decât o mamă de fiica ei. Anii trec, cele două sunt supuse la abuzuri groaznice, cea tânără mai naște un copil, băiat, și viața sa ia o întorsătură dramatică atunci când reapare tipul de care e îndrăgostită. Regimul taliban și sărăcia nu îi fac traiul mai ușor, iar abuzurile asupra ei și asupra celeilalte soții de la numitorul lor comun se înmulțesc. Mariam, prima soție îl ucide și apoi se predă, ajutând-o pe Laila să-și refacă viața.

Probabil vă întrebați de ce nu le-am spus numele din start și am bătut câmpii cu prima și a doua soție sau cea tânără și cea în vârstă. Pentru că, după cum v-am mai povestit, în Afganistan, statutul femeii se apropie de nimic. Nu e considerată utilă. Și nu vorbesc de vremurile bune, care au apus în anii ’70, ci de ceea ce s-a întâmplat în special după venirea talibanilor când ele au fost forțate să uite de educație, cultură, muncă sau lucruri superficiale, care pentru noi sunt la ordinea zilei, moda, de exemplu.

Pentru mama ei și familia ei și soțul ei, Mariam era o harami, un copil născut din păcat. Pe lângă asta, faptul că a venit pe lume fată i-a pecetluit destinul. A trăit în suferință și puțina fericire de care a avut parte a fost ferită de ochii lumii.

Laila provenea dintr-o familie în care avea acces la educație și care nu o condamna pentru setea ei de cunoaștere. Dar venirea talibanilor a lăsat-o singură pe lume, drept pentru care a picat ușor în gura lupului.

Cred că trecând peste povestea dramatică a celor două soții și prietene din Kabul, cel mai tare m-a șocat dispariția unui stil de viață. Brusc, fără veste, libertățile oamenilor au dispărut peste noapte (la propriu) odată cu instaurarea regimului taliban în Afganistan. Pentru femei a fost groaznic. Educația, accesul la sistemul sanitar sau chiar plimbările pe stradă au devenit amintiri palide. Le era interzis să se arate. Să râdă. Să umble neînsoțite. Animalele erau considerate mai utile decât ele. Și cu siguranță erau mai fericite. Femeile au devenit niște anonime identice, ascunse bine de tot sub burka.

Dar să nu vă mai povestesc nimic, las câteva fotografii găsite în poveștile despre Kabulul anilor ’60 și ’70 să vorbească:

kabul-higher-teachers-collegeKabul – Higher Teachers College – anii ’60 – sursă foto

kabul-1972Kabul 1972 – sursă foto

kabul-bibliotecaAcces la educație – femeile din afara Kabulului nu au apucat să se bucure de asemenea libertăți vreodată – sursă foto

jalalabad-2012Jalalabad 2012 – sursă foto

Pentru mine, A Thousand Splendid Suns (am citit-o în original) de Khaled Hosseini a fost cartea anului 2013. V-o recomand din suflet.

 

 

Comments

Oana • January 26, 2014


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Sonia January 26, 2014 - 16:36 Reply

  Mi-a plăcut mult cartea și trebuie să recunosc că datorită grupului vostru a ajuns și la mine. Am de gând să mai împrumut idei de lectură de la voi. Acum i-a venit rândul Băiatului cu pijamale în dungi. 🙂

  • Oana January 26, 2014 - 23:22 Reply

   Oooo, super! Eu aș avea ceva de recomandat și de la tura nr. 2, să vedem cum i se pare Ancăi.

 2. Diana January 27, 2014 - 07:54 Reply

  Va recomand “A fort of nine towers” de Qais Akbar Omar (nu stiu daca e tradus in romana), tot despre Afganistan, tot in stilul lui Hosseini, dupa cate am inteles Hosseini i-a fost mentor scriitorului.

  • Oana January 27, 2014 - 09:11 Reply

   Merci de recomandare, Diana, caut acum pe Goodreads.

 3. O Oană January 27, 2014 - 10:25 Reply

  Tot datorită ție am citit-o și eu și mi-a plăcut. Nu m-a impresionat până la lacrimi, dar m-a dărâmat realitatea din spatele poveștii, faptul că Mariam și Laila nu sunt atât de fictive, faptul că ele reprezintă o realitate mult mai dură ca și cea reprezentată în carte.

  • Oana January 27, 2014 - 10:34 Reply

   De plâns n-am plâns nici eu la cartea asta, dar pe mine m-a atins atât de tare încât cred că pur și simplu am trecut la the next level al suferinței pentru o carte. 😀

 4. ”Anticarul din Kabul” de Asne Seierstad | Oana Kovacs
 5. mihaela May 8, 2015 - 11:17 Reply

  Buna.Unde gasesc cartea?

  • Oana May 8, 2015 - 11:33 Reply

   Buna, Mihaela.
   Nu am inteles exact la ce te referi, asa ca sper sa nu fiu pe langa, dar se gaseste in librarii in format fizic si intr-o aplicatie numita 10.000 books pentru telefon (Android) – daca mai exista – nu o mai folosesc in prezent.

Leave a Reply