Oana Kovacs

”Perla” de John Steinbeck

Citind ”Perla” lui Steinbeck aș fi putut să jur că e una din primele lui scrieri, apărută cu mult înainte de a vedea lumina tiparului ”Șoareci și oameni”. Se pare că nu, m-am documentat acum pe Wikipedia și dumneaei spune că ”Perla” a fost scrisă în 1947, pe când ”Șoareci și oameni” a apărut în 1937 și my all time favorite de la Steinbeck – ”Fructele mâniei” – una din cărțile mele preferate, în 1939.

Am bănuit că e una din operele scrise mai devreme cartea asta pentru că e scurtuță și cu o acțiune mult mai simplă decât cea din ”Fructele mâniei”, un roman complex.

În orice caz, ”Perla” s-a dovedit a fi o lectură frumoasă, relativ ușor de digerat, dar care totuși dă de gândit – doar e Steinbeck și nu Brown (Sandra sau Dan, cum doriți).

perla-john-steinbeck-recenziesursă foto

Numele romanului îl dă o perlă găsită de Kino, perlă care, speră el, îl va salva de sărăcia în care el, Juana, soția lui și Coyotito, fiul lor, se zbat. Doar că avuția nu e atât de ușor de gestionat pe cât are impresia Kino, iar cei din jurul lui nu-s tocmai cei mai potriviți oameni, cei de care ar avea nevoie de fapt pentru a-și face viața mai ușoară și mai bună. Decizii proaste, minciuni, avarie, lăcomie, dușmănie, ciudă – toate apar deodată și duc familia lui Kino pe calea pierzaniei…

Eu aș zice că e de citit cartea. E bine scrisă și dacă nu ați mai citit nimic de Steinbeck o să vă prindă bine să vă decideți dacă scriitorul e pe placul vostru sau nu.

Comments

Oana • October 19, 2013


Previous Post

Next Post

Leave a Reply