Oana Kovacs

5

Operă țărănească

Don’t worry, postarea de azi nu e despre mojici sau obraznici, ca alea de zilele trecute. Dar pentru că nu pot să-mi suprim entuziasmul, intru direct în pită scenă: trebuie să vedeți Operă țărănească la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely dacă sunteți timișoreni sau vizitați Timișoara! (Și dacă am bolduit trebuie, apăi chiar trebuie!)

Cred că v-ați prins din postările mele trecute referitoare la teatru – cele în care vă povesteam cum a fost la Gardenia sau la Vremuri de pace că-s entuziasmată rău de mersul la teatru. După piesa de aseară, m-a prins și mai rău microbul.

opera-taraneasca-csiky-gergely-timisoarasursă foto

Cred că am o atracție ciudată către spectacolele care incorporează muzică și dans, pentru că o oră și 20 de minute, cât a durat Operă țărănească, n-am mișcat în front și am fost permanent cu zâmbetul pe buze.

Să vă zic pe scurt despre ce e vorba în piesă: Etelka și Roland se pregătesc de nuntă. Ea e însărcinată și cununia trebuie făcută înainte să fie prea evident motivul pentru care uniunea e grăbită. Din partea familiei lui Roland intră în scenă Julika, sora vitregă a lui Roland, crescută de părinții lui după ce ai ei o abandonaseră când era doar un bebeluș. Julika e așa un pic… îndrăgostită de Roland (da, fratele are nu-i e chiar frate). Părinții Etelkăi vin pentru nuntă, dar logodnicul-wannabe al Julikăi dezvăluie un secret important: mama Etelkăi a avut-o pe fată cu fratele lui Roland. Nimănui nu-i vine să creadă așa ceva pentru că asta ar însemna că tinerii care urmează să își unească destinele au comis incest. Ce se alege de relația lor? Cum află spectatorii dacă Roland și Etelka sunt sau nu unchi și nepoată? Cum reacționează Julika la așa o veste? Nu pot să vă zic!

Mergeți la Csiky Gergely și eu vă promit că actorii o să vă (în)cânte! Dacă nu vă place așa o piesă, certați-mă pe mine. Nu o să recunosc nimic, pentru că m-a fascinat! 🙂

Stau și mă gândesc și nu pot să-i găsesc cusur acestei piese… eclectice. Are muzică maghiară, dar și ardelenească, rock, are dragoste, are ură, are invidie, frumusețe și bogăție. Are și multă răutate, patimă, dar și accente de comedie.

Actorii sunt unul și unul. Costumele sunt cu adevărat frumoase. Decorurile sunt minuțios lucrate (și asta e o chestie generală care mă atrage la Teatrul Maghiar din Timișoara). Nu am ce să reproșez piesei. Atât doar că eu, ca nevorbitoare de maghiară am suferit tot uitându-mă în sus după subtitrare (s-a cântat, după cum v-am zis, deci nu aveam pretenția să ne și cânte interpreta) și apoi în jos pe scenă. De asta mă și gândesc să mai merg încă o dată la același spectacol, ca să ignor traducerea și pur și simplu să mă bucur de ceea ce am în fața ochilor și ceea ce-mi circulă pe lângă urechi.

Recunosc că mă gândesc să le fac la ai mei cadou de Paști niște bilete la teatru și cred că Operă Țărănească e o piesă care i-ar încânta așa că am căutat informații extra și am aflat că opțiunile de văzut piesa în viitorul apropiat sunt în datele de 19 aprilie la ora 19 sau în 14 mai la ora 19 (se joacă la Sala Mare). Nu am reușit să găsesc prețul biletelor pe site, dar mă voi informa, ca să vă spun și prețuri dățile viitoare când mai merg – dar dacă nu mai aveți răbdare (nădăjduiesc să nu mai aveți) – dați un mail la ticket@tm-t.ro că vi se răspunde foarte repede. Oricum sumele nu-s astronomice, Teatrul Maghiar e accesibil și merită banii.

Și pentru că mai multă lume mi-a dat mesaje private să mă întrebe de teatru, vă zic de pe acum că eu și Anca plănuim să mergem și în 26 la Efecte secundare.

Până atunci… vedeți ce prindeți, până acum eu n-am văzut nimic să-mi displacă. 🙂

Comments

Oana • April 17, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Ana Q. April 17, 2013 - 17:04 Reply

  Ce fain! Am vrut si eu sa merg cand am fost in Paris la o piesa de teatru, dar cum franceza mea e la un nivel sub mediu – am zis ca mai bine nu. Acum sincer imi pare rau ca n-am facut-o, macar pt experienta.

  • Oana April 17, 2013 - 19:01 Reply

   Eu merg aici pentru ca se ofera fie dublare fie subtitrare. Is foarte happy cu experienta asta.

 2. Efecte secundare | Oana Kovacs
 3. ”Oxigen” la Teatrul Național Timișoara | Oana Kovacs
 4. ”Billy Mincinosul” la Teatrul Național Timișoara și bonus: Oana pățita | Oana Kovacs

Leave a Reply