Oana Kovacs

6

Anna Karenina la Teatrul Național Timișoara

Cu mâna pe inimă vă zic că marți chiar am văzut cea mai frumoasă piesă de teatru EVER. Cred că v-am mai povestit că Alex, prietenul meu, zice că eu așa-s de încântată după fiecare piesă și că după fiecare zic că tocmai am văzut-o pe cea mai cea. Cum tot auzisem numai și numai lucruri bune despre Anna Karenina, l-am întrebat dacă nu vrea să vină cu mine și spre surprinderea mea, răspunsul lui a fost pozitiv. Așa că marți m-am prezentat și cu Anca și cu Andreea, dar și cu Alex, la teatru.

Anna Karenina e una din cărțile mele favorite of all times și după filmul cu Sophie Marceau am suferit o cruntă dezamăgire, pentru că simțeam că nu i s-a făcut dreptate cărții. Despre punerea în scenă a Adei Lupu, în schimb, chiar nu am ce comenta. În piesă, Anna și Levin sunt un fel de povestitori, iar Anna este dublată și de vocea rațiunii. Mi-e greu să cred că o carte atât de complexă poate fi redată în câteva rânduri, dar în cele 3 ore, 3 ore și un pic de teatru, am văzut tot ce era mai important din roman.

anna-karenina-claudia-ieremia-tnt

Am văzut-o pe Anna făcând cunoștință cu Vronski, pe Kitty îndepărtându-l pe Levin, pentru ca mai târziu să-l accepte de soț și să formeze un cuplu frumos și stabil, pe Dolly suferind din cauza lui Stiva, pe Anna lăsându-l pe Karenin (dar și pe fiul ei, Serioja) în urmă pentru a-l urma pe Vronski, am văzut trădarea lui Vronski și moartea dramatică a Annei Karenina.

Trebuie să vă spun și ce m-a impresionat cel mai tare în piesă: dialogurile, costumele (fabuloase – ăsta e cuvântul), decorurile. Costumele sunt extraordinare, atât de frumoase, mai ales rochiile Annei și… cizmele lui Levin. Decorurile sunt foarte bine gândite, redau perfect culoarea locală și dialogurile evidențiază foarte bine stările și emoțiile personajelor.

anna-karenina-teatrul-national-timisoara

Actorii sunt frumoși, joacă bine și se potrivesc minunat rolurilor. Deși inițial mi s-a părut că Victor Manovici nu e cel mai Levin, pe parcurs mi-a trecut sentimentul. Ion Rizea în rolul lui Karenin e exact ca-n carte și Matei Chioariu (Vronski) m-a iritat rău, semn că și-a jucat bine rolul. Claudia Ieremia (Anna) a fost dublată perfect de Cătălin Ursu, iar pe Mădălina Ghițescu Petre nu mi-o pot închipui decât în rolul lui Kitty în piesă.

kitty-levin-anna-karenina-tnt

Evident, corect e să vă zic și ce nu mi-a plăcut: afișul. Nu prea mi se pare că are legătură cu feeling-ul piesei. Plus că eu trăiam cu ideea că Anna Karenina e brunetă, dar ăsta e un pitic de-al meu, nu cred să aibă vreo bază reală.

Am așteptat un pic să scriu despre piesă pentru a vedea dacă-mi trece entuziasmul (pentru că toți patru am plecat încântați de la teatru). Dar nu, nu mi-a trecut. Așa că vă recomand din suflet Anna Karenina, jucată spectaculos la Teatrul Național Timișoara.

Sursă fotografii

Comments

Oana • June 14, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Ana Q. June 15, 2013 - 21:32 Reply

  Hehe, o sa ma interesez daca prin bucuresti se pune in scena…chiar m-ai facut curioasa! Cartea nu am citit-o, nu am vazut nici filmul, dar asta pentru ca un amic nebinevoitor in urma cu multi ani, mi-a povestit finalul cartii si mi-a cam taiat din avant si entuziasm. asa sunt eu…urasc spoilerele atat cele de filme cat si cele de carti.

  • Oana June 15, 2013 - 22:46 Reply

   Ana, cartea e superbă!
   Filmele, nu știu ce să zic, eu am văzut doar unul, suficient cât să mă conving că nu mai vreau să văd vreun film Anna Karenina, piesa în schimb, fantastică.
   Încă nu mi-a trecut entuziasmul. 🙂

 2. Hapi June 16, 2013 - 19:50 Reply

  Te invidiez, mi-ar fi placut sa fiu acolo!

 3. cojia October 31, 2013 - 09:46 Reply

  da ce sus ti-ai bagat postarea pe pretenu G :)))

  si da, de mult nu am vazut asa o piesa faina la tnt 🙂

 4. ”Billy Mincinosul” la Teatrul Național Timișoara și bonus: Oana pățita | Oana Kovacs
 5. ”Oxigen” la Teatrul Național Timișoara | Oana Kovacs

Leave a Reply