Oana Kovacs

4

Weekenduri. Sugestia 3: Dunărea și Ponoarele

Nu pot să vă zic exact în care weekend am făcut excursia asta, că memoria mea nu duce atât. Suspectez că prin jurul datei de 25 mai, dar nu verific de teamă să nu aflu că 25 mai ăsta a fost într-o zi de miercuri și că bat câmpii. În fine, ideea-i că ne cam ardea buza să plecăm într-o excursie și ne-am strâns 6 (că atâția încăpem în mașină, nu de alta) și duși am fost. Am plecat sâmbăta de dimineață înspre localitatea Ponoarele (sau Ponoare, am văzut și auzit diverse variante) din județul Mehedinți, că acolo aveam asigurată cazarea. Am hotărât să o luăm pe ruta mai lungă – pe malul Dunării, în ideea că dacă tot mergem ore bune în mașină n-ar fi rău să ne bucurăm de peisaj.

Traseul a fost Timișoara – Oravița – Moldova Nouă – Orșova – Herculane – Baia de Aramă – Ponoare – Baia de Aramă – Băile Herculane – Caransebeș – Lugoj – Timișoara. Am făcut în total 591 de kilometri.

Vă pun niște fotografii de la opririle noastre. Primele, într-un câmp de maci.

DSC_1011-001

DSC_1018-001

Următoarele, pe malul Dunării, unde un băiat a oprit cu mașina să o întrebe pe o prietenă dacă se află în căutarea fericirii. Se poate spune și așa, nu? 🙂

DSC_1086-001

DSC_1090-001

Pe Decebal l-ați văzut la Orșova? Eu abia așteptam să-l văd, nu știți de când tânjeam. Am reacționat isteric de fericit, există și-un filmuleț, dar aleg să vă arăt o fotografie decentă.

DSC_1106

Undeva între Herculane și Baia de Aramă se vedeau crestele munților în depărtare. Ninse. 🙂

DSC_1146-001

DSC_1158-001

La Poanoare am ajuns seara, așa că am lăsat pozatul deoparte pentru un grătar și-o poveste. A doua zi am mers în căutare de frăguțe și mânătărci (și fericire) înspre un izvor. Ne-am mulțumit cu frăguțele și cu o mare de flori galbene.

DSC_1199

DSC_1224-001

DSC_1292-001

Plecând, ne-am oprit la Podul lui Dumnezeu, unul din puținele poduri naturale care se pot admira în lume. Tot acolo se găsește și o peșteră.

DSC_1321-001

DSC_1328-001

Înspre Timișoara, am decis să nu mai ocolim Băile Herculane, ci să ne oprim un pic.

DSC_1390-001

Concluzii?

Avem o țară frumoasă, dar nu e deloc pusă la punct pentru turiști. Nu știu cât de bine se mișcă lucrurile la Orșova, dar de Ponoare e greu să afli (ca să nu mai zici că e aproape imposibil să ajungi acolo, tren fiind doar până în Herculane). La fel și de Podul lui Dumnezeu, care e o atracție unică, dar prea puțin lăudată. Peștera Podul lui Dumnezeu pare a fi abandonată și de alte atracții din zonă nu ai cum să afli dacă nu știi exact ce să cauți. Băile Herculane arată groaznic, prea puține clădiri reabilitate, unele oribil, altele stau să cadă. Duminica pe la ora 5 după-amiaza orașul arăta sinistru, ca după apocalipsă. Străzile erau goale, clădirile în ruină, liniște totală.

Totuși, excursia noastră mi-a plăcut tare mult. Nu-mi rămâne decât să sper că sunt și alții curioși să descopere frumusețile țării noastre.

Din seria articolelor cu sugestii de weekend am mai scris de piața lucrurilor libere și plimbatul cu bicicleta.

Sursă fotografii: Ionașcu Cristian.

Comments

Oana • July 16, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Larisa July 16, 2013 - 10:16 Reply

  Am facut si eu o parte din traseu acum cativa ani.
  Ai dreptate, pacat ca anumite locuri nu sunt puse la punct pentru turisti, Herculane fiind unul dintre ele. Mare pacat chiar, peisajul mi se pare fain, iar localitatea ar fi extraordinara daca s-ar renova.
  La Podul lui Dumnezeu n-am ajuns pana acum.

  • Oana July 16, 2013 - 10:45 Reply

   Baile Herculane sunt asezate intr-o locatie incredibila, pacat ca oamenii isi bat joc de ceea ce au.

 2. cotos July 16, 2013 - 12:24 Reply

  Isi bat joc de ani de zile. Baile Herculane, considerat o data cea mai luxoasa statiune din Europa, a ajuns intr-o stare deplorabila. Nu am fost de mult ani pe acolo, insa asa din auzite nici nu ma atrage cu ceva.

  • Oana July 16, 2013 - 13:00 Reply

   Nu prea ai ce vedea acuma. 🙁

Leave a Reply