Oana Kovacs

11

De weekend: excursie la cascada Bigăr

Apăi dacă n-am auzit de faimoasa cascadă Bigăr în ultimele luni – ba că e în nu știu ce top cu cascade unice în lume, ba că dai pe spate când o vezi, ba că e super frumoasă, ba că nu curge de fapt apă pe ea… etc, etc, etc, eu am tot vrut să văd cu ochii mei ce e cu ea, dar n-am pus niciodată la cale vreo excursie la Bozovici, să mă lămuresc. Dar când Cristi a propus brusc să lăsăm planurile de pizza deoparte și să mergem până-n Caraș Severin la cascadă, n-am zis nu. 🙂

Știam că Roxana fusese acolo și scrisese despre ea, ne-am uitat rapid pe Google Maps, am văzut că e la nici 150 de km de Timișoara și-am tăiat-o fără să stăm prea mult să ne gândim. 🙂

Drumul a durat destul de mult – vreo două ore jumate, o mare parte din el fiind pe serpentine, la care nu toți cei din mașină au reacționat pozitiv. :)) Dar când am ajuns într-un final glorios, ne-a plăcut ce am văzut.

_DSC3598

_DSC3678

_DSC3751

_DSC3752

_DSC3753

_DSC3754

Câteva sfaturi, dacă doriți să vă aventurați:

 • pregătiți-vă de un drum cu muuuuuuuuuuuuuuulte serpentine, luați ceva anti-greață dacă vă știți sensibili la din-alea;
 • luați apă și mâncare la voi, chiar lângă cascadă nu găsiți nimic;
 • uitați-vă după un indicator cu Paralela 45, acolo e cascada, chiar la drumul mare, nu aveți de mers pe jos deloc ca să ajungeți la ea;
 • dar, dacă vreți să coborâți s-o vedeți mai de aproape, să aveți haine comode și pantofi sport, e un gard de sărit și o funie de care trebuie să vă țineți (nu e nimic dificil însă, am coborât chiar și eu :-P);
 • îmbrăcați-vă bine că nu e chiar caniculă acolo, chiar dacă-n rest arde soarele;
 • dacă vreți să vă uitați pe Google Maps sau să sunați un prieten (cum am sunat-o eu pe Roxi, că aveam impresia că veci pururi nu găsim cascada)… nu așteptați, nu prea e semnal în zonă.

Peisajul de pe drum e și el de observat, noi am prins rapița-n floare și n-am rezistat tentației de a ne opri într-un astfel de lan ca să facem câteva poze (ca toată lumea de pe Facebook, de altfel :-D).

_DSC3481

_DSC3485

Și ca să mă laud, dacă dați zoom o să vedeți cel mai drăguț medalion în formă de cupcake! L-am luat de la Kurtmann, la ultima comandă, odată cu eșarfa multicoloră.

Comments

Oana • April 29, 2014


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Monica April 29, 2014 - 07:13 Reply

  Ah ce poze frumoase. Vreau si intr-un lan din asta galben. Poate gasesc pe langa Bucuresti, ca din tren nu am putut sari cand m-am intors de la Neamt 😀

  • Oana April 29, 2014 - 09:42 Reply

   Pe langa Timisoara e plin. Mergi ca inca mai is lanurile pline de flori, trebuie sa fie si pe la voi. 🙂

 2. dam167 (dam ăla) April 29, 2014 - 09:01 Reply

  ”Cascada Bigăr este una dintre cele mai frumoase locuri din ţara noastră!” serios? de Rocsana, zic.

  Hai măi, ce gugăl maps? Reșița-Anina-Bozovici. La dreapta din Reșița și tot drept, cât de greu a fost?! Și nimic de drumul Reșița-Anina? Popas, poze, ceva? Bănuiesc că pe acolo ați fost. Dacă nu, refaceți traseul.
  Și legat de locul ăsta frumoasă, păi și izbucul? nu v-ați dus până la izvor?

  Apropo, dacă ați mers prin Anina, ați trecut pe lângă lacul și barajul Golumbu, proiectat la Timișoara. De asemenea, aducțiunea (țeava aia mare și ruginită de pe marginea drumului) este și ea proiectată la Timișoara. Dacă ați mers prin Anina, puteați să faceți un popas la lacul Buhui (din Anina de pe drumul principal, la stânga chiar pe lângă cimitir). Lacul Buhui este unul dintre cele mai vechi lacuri artificiale din România, zona fiind rezervație naturală ce conservă o îndeosebi o specie de pin. E și ăsta un loc frumoasă, dacă mai treceți pe acolo.

  A, legat de izbucul Bigăr: the water is potable. Vezi că îți pun pe mail câteva poze de acolo.

  • Oana April 29, 2014 - 09:40 Reply

   Noi am luat-o spre cascada pe ceva drum ocolitor si am vrut sa fim siguri ca ajungem, dar cand sa ne asiguram ca suntem pe drumul cel bun nu mai aveam semnal la nimic. :))
   Popas n-am facut decat la rapita, la Resita ne-am mai oprit de o gramada de ori cu alte ocazii si Anina nu ne-a impresionat.
   De lacul Buhui nici nu stiam, nu a fost planificata excursia prea mult, a fost o chestie spontana, n-am stiu ce-ar mai fi de vazut pe drum incolo. Ne-am urcat in masina si-am plecat spre CS, in ideea ca o gasim noi.

 3. Lavinia April 29, 2014 - 10:56 Reply

  Ce ma bucur ca n-ati fost dezamagiti!De ce zic asta?Eu sunt din Bozovici, nascuta, crescuta, am venit la facultate in Timisoara si am ramas aici, ca multi altii.De cand cu popularizarea asta exc esiva a cascadei mi-am tot auzit:ba ca nu-i cine stie ce, ca-i prea mica, ba prea nu stiu cum, prea ca la tara :)))) de parca, Doamne iarta-ma,eu as fi “proiectat-o” si pus-o acolo :))) de-aia zic, ma bucur ca v-a placut!iar drumul e criminal,mereu mi-e rau cand ma duc spre sau vin de-acasa….

  • Oana April 29, 2014 - 11:59 Reply

   Lavinia, chiar incantati am fost. Eu cel putin. Stiam ca nu ma duc la Niagara, Victoria sau Angel, si mie mi-a intrecut asteptarile cascada asta. Eu aveam impresia ca e mult mai mica.

 4. Adrian Nechita April 30, 2014 - 01:01 Reply

  Tot am auzit de ea, dar n-am apucat să merg. Cu ocazia asta, am deschis notepad-ul şi am pus-o pe listă. Se pare că şi vara asta o să am un program de nomad! 😀

  Felicitări pentru poze. Sunt faine! 🙂

  • Oana April 30, 2014 - 07:41 Reply

   Plimba-te, Adrian! 🙂
   Pozele sunt facute de Cristi (e link pe numele lui in text si poti vedea mai multe fotografii de-ale lui).

 5. Lavinia April 30, 2014 - 17:40 Reply

  Uite Oana:
  http://reperealmajene.ro/legenda-cascadei-bigar/
  Si pozele sunt superbe!

  • Oana April 30, 2014 - 22:42 Reply

   Multumesc! Material bun de lectura!
   Te pup.

 6. Chaika May 2, 2014 - 12:51 Reply

  Ce fain!! Şi de când vreau şi eu să ajung să o văd!!

Leave a Reply