Oana Kovacs

12

”Visul lui Joy” de Lisa See

visul-lui-joy-lisa-see-all

Dacă nu m-ați văzut hăituind bloggerii cititori de-a lungul și de-a latul internetului făcând lobby pentru ”Visul lui Joy” înseamnă că fie aveți voi un deficit de atenție, fie nu mi-am făcut eu treaba bine. Cartea asta e continuarea de la ”Fetele din Shanghai”, carte de care ziceam eu că m-am îndrăgostit. Oh, well, dacă pe prima o iubesc, pe a doua o super-iubesc. Nu cred că am cuvinte să descriu CÂT de mult mi-a plăcut cartea asta. De fapt, atâta de mult încât am mi-am cumpărat și celelalte două cărți ale Lisei See traduse și publicate la noi: ”Dragostea Florii-de-Bujor” pe care am citit-o super rapid și ”Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret” (ce minciună am dat mai sus, asta am primit-o ieri cadou, de ziua mea și n-am apucat să o citesc, încă).

Dar să mă-ntorc la ”Visul lui Joy” de la minunata editură All care mi-a trimis-o caldă și proaspăt ieșită de la tipar. Joy e fiica eroinelor din cartea precedentă, a lui Pearl și a lui May. După cum v-ați prins nu-i sunt chiar amândouă mame, una-i e de fapt mătușă, dar ambele femei au ambele roluri una fiindu-i mamă-n acte și mătușă biologică și cealaltă mamă biologică și mătușă în văzul lumii. Pe la 20 de ani Joy se mută de-acasă pentru studii, îndurerată de faptul că mama ei nu-i e mama, nici tatăl decedat tată. La universitate intră într-un grup mai… dubios și mirajul comunismului o acaparează. Fiind de origini asiatice, începe să viseze să pună umărul la construcția noii Chine așa că fuge acolo.

Când Pearl și May își dau seama de prostia fetei, se decid să o găsească în China. Pearl, ca orice mama îngrijorată, pleacă și ea în China comunistă, dispărând în spatele cortinei de bambus. Cu greu, reușește să restabilească legătura cu May din cauza cenzurii din țară și a dificultăților de comunicare. Ajunge să se angajeze pe un job groaznic, treaba ei fiind să strângă hârtiile de pe stradă. Locuiește în fosta ei casă și măcar își găsește lucrurile abandonate cu 20 de ani în urmă în perfectă stare și sub un strat gros de praf. Între timp, Joy își găsește tatăl natural. Alături de el gustă viața bună a Chinei comuniste, dar când Z.G. face un pas greșit, și el și Joy se trezesc trimiși într-un sat sărac, fără perspective, pentru a-i învăța pe țărani artă.

Când în cele din urmă Pearl reușește să o găsească pe Joy, ea este păcălită de viața aparent roz a fetei. Mai mult, Joy își găsește un iubit și decide să se mărite cu el și să se mute la familia lui săracă. După o nuntă total atipică pentru ea (crescută-n America), Joy descoperă că soțul ei e un țăran frustrat și mort de foame care speră să scape de comunism prin intermediul ei și al tatălui ei faimos, nu un bărbat dedicat țării care crede din suflet în Marele Salt Înainte visat de președintele Mao. Mai rău, ea rămâne însărcinată fix în timp ce situația din sat se înrăutățește și țăranii nu mai au parte nici de hrană. Ideea care o salvează implică transmiterea unui mesaj codat către părinții ei… Și gata că și-așa am zis prea mult.

Cartea m-a ținut lipită de ea până la ultima pagină. Pe mine, care credeam că the ultimate horror story despre comunism e la noi. Nu… se poate mai rău. Am citit în romanul ăsta despre oameni care mâncau pământ. Pământ care li se întărea în stomac și îi omora. De oameni care își schimbau bebelușii între ei și îi mâncau. De sărăcie și suferință cum nu cred că a fost la noi.

Deși e tristă cartea, merită fiecare minut și fiecare leu. Din punctul meu de vedere e absolut extraordinară. Prin ea, Lisa See a devenit pentru mine un scriitor de top. Sper din suflet să mai scrie și alte cărți. Eu sunt nerăbdătoare să mai citesc.

Așa o carte mă face mai mult decât mândră să spun că sunt Brand Ambassador Strada Ficțiunii. 🙂

Comments

Oana • December 29, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. aA December 29, 2012 - 19:36 Reply

  din ce ai scris m-ai facut si mai curioasa sa citesc cartea, desi lisa lee ma cucerise deja cu prima parte, fetele din shanghai. o am in vedere, multumesc! 🙂

  • Oana December 29, 2012 - 19:44 Reply

   Asta e o clasa peste Fetele din Shanghai, desi credeam ca nu se poate mai bine :).

 2. Topul cărților din 2012 | Oana Kovacs
 3. Andra January 2, 2013 - 21:31 Reply

  Oana, recenzia e geniala. Si eu vreau sa citesc de mult timp cărtile Lisei See

  • Oana January 3, 2013 - 02:22 Reply

   Merci! Please do, o sa o iubesti! 🙂

 4. Văduvele – încă sunt o categorie socială defavorizată? | In jurul Kadiei
 5. Noi curiozități, noi informații - Coreea de Nord | Oana Kovacs
 6. Pasiuni care se întrepătrund | Oana Kovacs
 7. On Gold Mountain: A History of Love, Struggle and Survival de Lisa See | Oana Kovacs
 8. ”Războaiele mele” de Adelin Petrișor | Oana Kovacs
 9. Iar sunt vALLuntar | Oana Kovacs
 10. ”Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret” de Lisa See | Oana Kovacs

Leave a Reply