Oana Kovacs

6

”Viața lui Pi” în regia lui Ang Lee

viata-lui-pi-ang-lee

sursa foto

Cred că dacă tot v-am zis un pic mai devreme de carte, era de bun simț să vă zic și de film, mai ales c-am menționat că am primit cadou nu doar cartea ci și biletul de intrare la premieră.

Recunosc că după ce am citit romanul și am văzut trailerul asezonat cu Paradise-ul lui Coldplay pe fundal aveam niște așteptări măricele. Mare cinefilă nu-s, dar din puțul memoriei mi l-am reamintit pe regizor, Ang Lee, datorită ”Brokeback Mountain”, un film care mie mi-a plăcut tare mult.

Filmul a fost 3D, o chestie deloc nemaipomenită pentru mine care nu pot renunța la ochelarii de distanță, deci mă simt destul de incomfortabil cu două perechi pe nas :). Deși în mare a surprins povestea lui Pi și a redat cartea într-un mod frumos de tot, spun asta datorită imaginilor absolut superbe, mi s-a părut că filmul a avut niște derapaje urâte.

Adică, una din chestiile care m-a frapat pe mine e că în film nu se prezintă latura profund religioasă a lui Pi și felul în care el și-o expune la maturitate, ceea ce reprezintă o mare bucată din personajul imaginat de Yann Martel. În carte, Pi a fost un copil credincios adoptând nu una, ci mai multe religii cu doctrine total distincte. Și a și ajuns un adult la fel de credicios care-și arată credința în casa lui prin icoane, statuete și tot felul de obiecte de adorație care-i îmbogățesc casa și-i arată caracterul într-o manieră perfectă. Și totuși, în film, casa lui Pi Patel arată de parcă ar fi scoasă din ultimul catalog Ikea cu elemente Pottery Barn.

Asta e chestia care m-a lovit cel mai tare pe mine. Sunt și altele, dar mai mărunte. Dacă mergeți la film fără a fi citit cartea înainte, e mai ok, dar dacă știți deja romanul lui Martel, o să vă zgârie anumite chestii.

Eu aș zice să mergeți. Măcar pentru Richard Parker (nu căutați în postarea de mai jos că n-am scris nici acolo cine e :D).

Comments

Oana • January 8, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Iulia Nanescu January 8, 2013 - 19:25 Reply

  Am vazut filmul pe 19 decembrie. A fost o premiera la Iasi, organizata cu ocazia traducerii romanului la Polirom.

  Citisem cartea inainte si am avut aceeasi obiectie ca si tine legata de latura religioasa a lui Pi.

  • Oana January 8, 2013 - 20:20 Reply

   Si eu tot pentru acelasi eveniment am primit cartea si biletul la film (dar in Timisoara).

 2. aA January 8, 2013 - 22:23 Reply

  cartea e atat de complexa, ca mi-e greu sa cred ca ar fi reusit sa atinga toate aspectele. s-au achitat bine de expunerea vietii si luptei cu marea sub teroarea continua.

  • Oana January 8, 2013 - 22:24 Reply

   Da, asa-i. De asta si prefer cartile filmelor pentru ca niciun film nu prea poate reda perfect o carte (cred).

 3. Alle. January 8, 2013 - 23:02 Reply

  Nu stiu daca o sa citesc cartea, dar filmul mi-as dori sa-l vad. Banuiesc ca nu mai apuc sa-l vad la cinema, dar am sa astept sa iasa si pe net. M-au captivat peisajele, soundtrack-ul si povestea, ideea cu tigrul si omul invatand sa supravietuiasca pe o barca.

 4. Povestile Mele January 6, 2014 - 01:14 Reply

  E clar ca in majoritatea cazurilor cartea e superioara filmului. Cartea Viata lui Pi m-a incantat din punct de vedere filosofic, filmul a fost o reala incantare vizuala. Cred ca s-au completat reciproc.

Leave a Reply