Oana Kovacs

17

Veșnicia s-a născut la țară

 sursă foto

Nu am murit și nici n-am emigrat, doar că în prima zi din ultimele 4 luni mi-am pus un singur telefon să sune. Ieri adică. Și telefonul n-a sunat de capul lui până nu m-a sunat colega să mă-ntrebe dacă vin. Și am mers, dar singură, când m-am prins că-i fix ora la care ar trebui să fiu deja pe drum. Deci nema postare ieri pentru că mi-am făcut somnul de frumusețe 🙂.

Dar abia așteptam să vă zic despre minunatul Paște petrecut la țară, la fix doi kilometri de Timișoara, that is. Ca tăt bănățanu’ fălos, luni, la ora brunch-ului, mi-am luat iubitul și pe verișoara lui și ne-am dus în cimitir cu bucate ”de pomană” așteptând slujba care se face într-una din zilele de Paști la fiecare mormânt al celor dragi trecuți în neființă. Am așteptat aproape 4 ore pentru acest mirobolant obicei, dar asta-i altă poveste.

Ceea ce vreau eu să vă zic acuma se leagă de evoluția omului de la țară în lumea asta cotropită de modernism. Cum știți și voi, veșnicia s-a născut la țară. Și ce-i mai veșnic și mai nemuritor decât o înjurătură neaoșă spusă cu nesaț?

Am două mici ”întâmplări întâmplate” în timp ce-l așteptam pe ”popa” să ajungă la mormântul în dreptul căruia eram aliniați toți trei ca niște soldați plictisiți.

Prima fază ne-a privit direct. După ce am pus florile pe mormânt și am dat la o parte candelele vechi ca să le așezăm pe cele noi, am pus deoparte o sticlă în care adusesem apa și candelele vechi. Stând în așteptare, la mormântul de lângă cel la care eram noi a venit un domn elegant, la costum, să-l aștepte și el pe preot. Cum ne-a văzut, ne-a binecuvântat cu un (scuzați-mi limbajul academic) ”Cine pizda mamii lor a lăsat astea aici???”. Când i-am răspuns frumos că noi și i-am explicat că le luăm la plecare, s-a înverzit. Nu scuze, nu nimic, că nu-i nevoie. Ne-am înțeles din priviri…

A doua fază a fost o tragi-comedie în două acte. Primul act. O țață tanti spune tare când preotul era la nici doi metri de ea ”Dacă bei țuică îți fuți stomacul!”. Exact așa. Cu mândrie! După câteva minute bune – actul al doilea – nepoțica ei, de față, o bebelușenie de vreo doi ani, începe să strige (spre amuzamentul nostru :D) ”Popa, popa, popaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!”. Bunica/mătușa cu stomacul f***t de la țuică, ce credeți că îi zice? ”Taci măi, că ne faci de râs!”

Să vină turiștii, deci, că avem valoare!

Comments

Oana • April 20, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Mărgeluţa April 20, 2012 - 07:05 Reply

  =)) “Taci mai, ca ne faci de ras!”

  • Oana April 20, 2012 - 12:08 Reply

   Astia mici is niste rai :)).

 2. Cealaltă Ancuţă April 20, 2012 - 07:08 Reply

  Vaaaaaaai, auzi, taci că ne faci de râs. =)) Fantastic!

  • Oana April 20, 2012 - 12:08 Reply

   Si cat se poate de real.

 3. roberts April 20, 2012 - 07:37 Reply

  supeerrrr-tare…numai la noi se poate-ntampla asa:)) limba romana si religia (smerenia din noi) parca se lupta-ntre ele!!!

  • Oana April 20, 2012 - 12:09 Reply

   Ca-n Baltagul. Vitoria mergea si la biserica, si la vrajitoare.

 4. Bodo April 20, 2012 - 07:49 Reply

  Asta nu-i nimic, eu in Bucovina am vazut cu ocazii similare cruci rupte de catre cei care se imbulzeau la pomana, precum si preoti ninja, care imparteau suturi in cur cinstitilor enoriasi de culoare care se inghesuiau sa prinda si ei ceva din bucatele scoase la bataie in amintirea raposatului.

  • Oana April 20, 2012 - 12:09 Reply

   Wow, cat de urat.

 5. Oana S. April 20, 2012 - 09:24 Reply

  Nu trebuia să citesc postarea asta la bibliotecă :)) Am pufnit în râs și câteva perechi de ochi se uită la mine. Fac studențimea de râs :))

  • Oana April 20, 2012 - 12:09 Reply

   :)))) Sorry!

 6. adizzy April 20, 2012 - 14:40 Reply

  anu asta am dezertat de la plimbarea anuala in cimitir 🙂 dar deobicei mi se pare distractiv sa merg(daca am compania adecvata) tocmai pentru ce auzi/vezi acolo :p

  • Oana April 20, 2012 - 15:28 Reply

   Daca nu stateam atatea ore eram mai amuzata, dar mi s-au lungit urechile de foame…

 7. ch3815h April 20, 2012 - 16:13 Reply

  dar daca popppppaaaaa-i raspundea aleia mici: care……..biiiiiip mmaaa strigaaaaaa aasaaaa?
  sau bunicii: “care ……bbiiiippp ras, tu ce ……bbbbiiiip ai zis mai devreme?
  :))

  • Oana April 21, 2012 - 14:58 Reply

   Mai asta lipsea :)).

 8. Monica April 22, 2012 - 20:58 Reply

  :)):)) eu am zilnic parte de perlele copiilor. Dar unele ma pun pe gandit.

  Daca vad un parinte cu par alb intrand in gradinita spun:

  “Buna tataia lui Sara!”
  desi, e doar tatal Sarei:D:D:D

 9. Medici de familie vs. time management | Oana Kovacs

Leave a Reply