Oana Kovacs

5

UN leu!

Aloooooooooooooooo! Puradei dragi de stati cu mana-ntinsa in centrul Timisoarei, adulti sanatosi care umblati nespalati si nici nu vreti sa munciti da’ intindeti mana & preadolescenti care nu scoateti tigarile din gura si va milogiti pe la terase prin Unirii. 1 leu??? Da’ moneda de 10 bani nu s-o inventat la voi? Da’ mancarea trebe neaparat s-o aruncati cand gasiti fraieri ca mine care va cumpara?
No… iar m-am enervat. Plin centru, ma plimb cu Vero si Aida, stam la coada la covrigi si vine un puradel – “Da si mie un leu!” si sta acolo infipt intre noi sa le sufle-n covrigi la fete. Si insista… “Da un leu, da un leu, da un leu!”. Eu, fana “Filantropica” si public tinta al panourilor primariei cu “Nu dati bani la cersetori” il ignor cu desavarsire. Aida ii intinde 50 de bani, grav! S-a uitat el mai lung, cu restul pana la UN leu… cred ca a trecut-o pe caiet (vezi tu cand treci pe acolo, o sa iti ceara 1 leu 50 :))). 
Si ca de fiecare data cand ma enerveaza cersetorimea din oras, fac calcule :). I-a luat mai putin de 5 minute sa stea sa ne sufle-n ceafa si a facut 50 de bani, daca face 1 leu la 10 minute => 6 lei/ora, pentru 8 ore (fulltime! :D) face 48 de lei/zi, la 20 de zile lucratoare pe luna ia o suma de 960 de lei in mana, neimpozitata. 
Pentru o domnisoara, ca sa fie secretara, are nevoie de facultate, ceva cunostinte (cat mai multe posibil) si good looks ca sa castige cam aceiasi bani. (Si tineti cont ca i-am facut acest calcul micului cersetor in cazul tragic in care nu obtine suma dorita de 1 leu si lucreaza doar 8 ore pe zi si doar in zilele lucratoare.)
Incep sa ma gandesc tot mai des la reconversie profesionala :)).

Comments

Oana • April 19, 2011


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Gerhald April 19, 2011 - 02:20 Reply

  Uiti de un amanunt important in obtinerea venitului lunar prin cersit: povestea! Daca reusesti sa gasesti o poveste emotionanta, atunci succesul e garantat. Cat despre panourile cu cersitul prin oras – eu nu le gasesc rostul. Nu am auzit de niciun cersetor care sa fi dat faliment din cauza lor.

 2. Aida April 19, 2011 - 07:30 Reply

  Poate ma trezesc cu el la lucru, sa isi ceara datoria!!!:)))
  In cazul in care voi refuza sa o platesc, oricum nu pleaca cu mana goala; de obicei se "infig" de-a dreptul in bolul cu bomboane!!

 3. Oana April 19, 2011 - 16:12 Reply

  Gerhald, nu am uitat, doar ca nu am mai detaliat (era defapt inclusa povestea in referinta la Filantropica – "Mana-ntinsa fara o poveste nu primeste pomana" – astia cu povesti de succes fac averi) si eu am dat exemplul cel mai banal. Mie sincer panourile din oras mi se par bune, dar eu oricum is impotriva cersetorimii, alea doar intaresc ideea :).
  Aida, te saraceste de bomboane daca vine :)).

 4. notbusy April 19, 2011 - 18:50 Reply

  Eu de multă vreme am renunţat să mă mai enervez cu lucrurile astea. Ceea ce mă chinuie e că sunt şi oameni fără şansă – şi nu vorbesc de copilandrii ăştia care nu îşi imaginează cât de liberi sunt şi cate pot întreprinde. Bine, majoritatea sunt needucaţi şi cretini (la modul agasant) dar cu ambiţie poţi trece de toate. Alţii..oameni bătrâni, aplecaţi, bătuţi de viaţă cu multă pasiune pe toate părţile. Acolo-s dramele.

 5. Oana April 19, 2011 - 20:37 Reply

  Notbusy, stiu ca din pacate sunt si oameni fara sanse si batrani batuti de soarta, de aia chiar imi pare rau, dar de astia care mai ca se urca pe tine si-ti sufla in ceafa, deloc.

Leave a Reply