Oana Kovacs

4

Să ucizi o pasăre cântătoare – Harper Lee

Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee – To Kill a Mockingbird (în original) este una din cele mai frumoase cărți citite de mine anul trecut și, cu siguranță, intră în coșul meu imaginar cu cele mai bune cărți din lume. 🙂

Chiar dacă am mai dat 5 stele anul trecut și altor romane, le-am zis fetelor din clubul de cărți că asta e favorita mea (că discutam într-o zi de cartea preferată din 2014), după ce m-am gândit biiiiiine de tot. Dar să las drama (oh, how I love it) și să vă povestesc câteva idei legate de roman, că despre el discutăm acum, nu despre mine.

Acțiunea din Să ucizi o pasăre cântătoare e plasată într-un orășel american din sud, în anii ’30, iar ca personaje principale îi avem pe Scout, o fetiță de vreo 7 ani, Jem, fratele ei mai mare și tatăl lor, Atticus Finch, care merită menționat pentru că e unul din cei mai buni tați din literatură.

________________________________________________________________________

Cartea începe destul de molcom, cu aventurile zilnice ale lui Scout și Jem, povești din liniștitul Maycomb, unde nu se întâmplă aproape nimic, detalii despre orășenii chițibușari și câte o întâmplare de la tribunal, acolo unde Atticus Finch profesează ca avocat. Frații se împrietenesc cu un băiat venit temporar în orășel, Dill, și își petrec timpul jucându-se și imaginându-și vrute și nevrute despre Boo Radley, un vecin misterios.

Între timp, Atticus Finch devine avocatul apărării în cazul Tom Robinson vs. Mayella Ewell. Până-atunci-liniștiții lui vecini i se cam urcă în cap, Tom fiind un bărbat de culoare acuzat că a violat-o pe Mayella, o tânără albă din oraș. Scout și Jem ajung să se implice în proces mai mult decât e cazul, amestecându-se inclusiv în bătăi pentru a-și impune punctul de vedere, deși Atticus le interzice strict să facă așa ceva. Și deși Atticus aduce probe și dovezi pentru a demonstra nevinovăția lui Tom, acesta e declarat vinovat, încearcă să evadeze, este împușcat și omorât.

Furios că Atticus Finch i-a convins pe cei din Maycomb că Mayella minte, tatăl acesteia îi atacă pe Scout și Jem când aceștia vin acasă în seara de Halloween. În urma întâmplării, Jem se alege cu mâna ruptă, iar misteriosul Boo Radley îl duce în siguranță acasă. Mai târziu, se descoperă că tatăl Mayellei a murit, iar Atticus crede că Jem trebuie să dea socoteală justiției, în timp ce șeriful crede că Boo Radley e responsabil pentru moartea sa. Într-un final, se stabilește că atacatorul, cunoscut în oraș drept un bețiv ordinar, a murit accidental, căzând pe cuțitul său.

________________________________________________________________________

Dacă mă-ntrebați pe mine, eu cred că Boo Radley l-a ucis, Jem fiind prea copil, și Boo fiind înconjurat de acea aură de mister – nu ieșea din casă, nu se știa ce e cu el, se presupunea că suferă de ceva boală gravă etc. Totuși Boo nu era periculos, de asta cazul s-a închis pe motiv de moarte accidentală, răzbunând cumva moartea nedreaptă a lui Tom Robinson.

Titlul, că probabil vă întrebați ce e cu el, e foarte bine ales. La un moment dat, într-o discuție avută cu Scout, Atticus îi spune următorul lucru:

ucizi-pasare-cantatoare-harper-lee

Și asta deoarece: Mockingbirds don’t do one thing but make music for us to enjoy . . . but sing their hearts out for us.

Iar la final, atunci când Atticus insistă că ar fi corect ca Jem să dea explicații în fața justiției pentru ce s-a întâmplat în noaptea în care Ewell a murit, Scout îi explică tatălui său că a-l pune pe Jem să treacă printr-un proces în cadrul căruia ar fi acuzat de crimă ar fi ca și cum ar ucide o pasăre cântătoare.

Povestea e spusă din perspectiva lui Scout, care e o dulce și o poznașă, are fel de fel de vise de copil și trăiri de îndrăgostită și observă cu o naivitate specifică inocenței cele petrecute în Maycomb.

Citatele mele favorite din carte le găsiți pe Sneerkat, de unde am luat și fotografia de mai sus.

Comments

Oana • February 7, 2015


Previous Post

Next Post

Comments

  1. Oana’s Books February 10, 2015 - 10:58 Reply

    În stilul ”To Kill a Mockingbird” e și ”The Silver Star” a lui Jeannette Walls, am impresia că ți-ar place dacă zici că asta a fost cartea ta preferată din 2014 🙂

    • Oana February 10, 2015 - 11:31 Reply

      Cred ca am citit despre ea la tine, am sa o pun pe lista cea lunga. 😀

  2. Mentorul pisicii | Oana Kovacs
  3. Special Article | tenerus lectores

Leave a Reply