Oana Kovacs

19

Dacă tu știi mai bine, fă tu

sursă foto

E o chestie pe care o observ tot mai des pe bloguri, dar și în viața reală.

Vine X și scrie un articol despre… spanac. Și dă 3 argumente în care zice de ce e bine pentru noi să consumăm spanac. Și apoi vine Y care comentează la postare spunând că argumentele lui X sunt cretine. Și X îi spune: ”Ok, merci că m-ai anunțat, dă-mi te rog mai multe detalii ca să rescriu.”

Și problema se pune așa: e Y dator să-și piardă timpul să facă treaba unora care nu știu să și-o facă? Să îl ajute pe X să rescrie articolul?

Din punctul meu de vedere există două situații:

Situația 1: cea în care Y are datoria să-l ajute pe X să facă o treabă bună pentru că, să spunem, lucrează împreună și sunt într-o echipă. Atunci mi se pare normal ca Y să refacă lucrul greșit, să îi explice la X de ce nu a făcut bine ceea ce a făcut și să își împartă altă treaba astfel încât să o scoată la capăt.

Situația 2: cea în care Y e un simplu observator. De ce să-și piardă el timpul să-i explice lui X că a scris doar prostii? De ce să stea o grămadă de timp să facă muncă de cercetare și să-i arate lui X cu dovezi și surse că vorbește prostii? Cu ce anume îl ajută? Și dacă oricum nu îl ajută cu nimic, din ce motiv ar face-o, mai ales dacă nu are timp pentru treburile lui, dar mai să le repare pe ale altuia?

Am observat că de multe ori problema se pune super simplu: dacă X face o treabă de rahat și i se atrage atenția de către Y, Y se trezește cu mâța moartă în curte, fiind arătat cu degetul că trebuie să o refacă el dacă nu îi convine. Păi de ce? Dacă X e superficial și tratează o problemă superfluu de ce ar munci Y să o facă bine dacă e treaba lui X? Dacă X nu știe și a fost bine intenționat, dar tot a dat-o în bară, da. Astfel poate să învețe de la Y și să evite pe viitor greșelile.

Ce mă deranjează pe mine e că observ că tot mai mulți oameni se eschivează de la sarcinile lor pe motiv că nu se descurcă și mai bine preiau alții. Sau cu bună intenție le fac prost pentru a se spăla pe mâini de ele. WTF?

Comments

Oana • December 10, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Savoir Faire December 10, 2012 - 08:16 Reply

  da de ce sa rescrie, care e contextul mai exact ?
  Nu se pot limita la pareri diferite si argumente opuse ?

  • Oana December 10, 2012 - 08:19 Reply

   Era doar un exemplu scrisul. Si nu, nu se pot limita la pareri opuse. Daca esti incapabil sa scrii corect si cu argumente logice, scrii prost oricum s-ar pune problema.

 2. joe December 10, 2012 - 10:10 Reply

  E mai complicat aici. In mod normal, Y are tot dreptul de a-i atrage atentia lui X daca X nu face ceva bine. Vezi cazul unor functionari publici sa zicem.

  In blogging e mai aparte. In primul rand, Y poate fi doar un troll, o fiinta care ar scrie ceva in contradictoriu doar de dragul de a o face. In al doilea rand, in caz ca X greseste intradevar ceva, Y poate nu se exprima bine si logic (vorba ta) cand de fapt ar trebui sa inceapa fraza cu “Parerea mea este ca…”. De multe ori nu prea poti sa te abtii de la exprimarea vulcanica atunci cand X greseste atat de mult, dar chiar si atunci cam ar fi recomandat sa fii subtil si delicat. Cazuri si cazuri, oameni si oameni.

 3. joe December 10, 2012 - 10:11 Reply

  p.s. Si tu de ex ai fost Y pentru mine la o faza de curand. Cand de fapt, daca o luai logic, vedeai ca am dreptate in ce zic 😉

  • Oana December 10, 2012 - 10:14 Reply

   Nu stiu cand a trebuit sa refaci tu ceva dupa mine… si daca te referi la faza cu cartile de la All, eu am luat=o cat se poate de logic :).

   • joe December 10, 2012 - 11:02 Reply

    Pai vezi, asa ar zice si oricare Y din viata ta si nu te-ai prinde de ce zice asta 🙂

    • Oana December 10, 2012 - 11:08 Reply

     Eu ti-am dat argumente la discutia aia. Tu mie nu. Doar imi arunci in fata ca ai dreptate. De ce? Nu stiu.

     • joe December 10, 2012 - 13:57

      Caci evident ca am citit despre ce e vorba si dupa am dat Like. E ca si cum intri intr-un magazin ce scrie “reduceri de 90%” si aflii ca au doar un pumn de produse de vanzare. Asta ziceam eu. N-are ABSOLUT NICI O RELEVANTA cu comporatia ta de coperta care nu face cartea. Nu stiu de ce nu ai luat-o si asa si de ce trebuie eu sa ma strofoc sa explic una din logiciile la indemana pentru o asemenea situatie.

     • Oana December 10, 2012 - 17:03

      Si de ce ai dat like daca ti s-a parut o prostie oferta? See?
      Si din punctul meu de vedere nici situatie prezentata de mine azi aici nu are nimic in comun cu ce spui tu. A trebuit sa lucrezi dupa mine, sa refaci ceva, sa ma inveti ceva? Nu.

     • joe December 10, 2012 - 18:44

      Nu poate sa-mi LIKE faptul ca e o reducere undeva si in acelasi timp sa imi DISLIKE ca reducerea aia de fapt este doar la cateva produse?

     • Oana December 10, 2012 - 21:30

      Pai se specifica in link la ce era reducerea si daca te opresti la simplu fapt ca e o reducere undeva si DOAR asta iti ia ochii e fix judging a book by its cover, cred eu. Nu dau cu parul, dar asa mi se pare. 🙂

 4. Ana Q. December 10, 2012 - 11:59 Reply

  Well, cred ca fiecare din punctul lui de vedere este cel care are dreptatea cea mai mare. Rar acceptam atunci cand gresim si acceptam la fel de greu cand altcineva ar face treaba mai bine decat noi.

  • Oana December 10, 2012 - 12:13 Reply

   Eu accept parerile altora daca au argumente :).

 5. Savoir Faire December 11, 2012 - 01:12 Reply

  “Eu accept parerile altora daca au argumente”
  adica vrei sa spui ca le accepti parerea daca le accepti argumentele 😀

  • Oana December 11, 2012 - 08:12 Reply

   NU. Unii pur și simplu n-au argumente. ”Pentru că așa vreau eu” nu e un argument și atunci nu ascult păreri din-astea – pierdere de timp.

  • Oana December 17, 2012 - 09:32 Reply

   Super! 🙂

Leave a Reply