Oana Kovacs

14

Transport în comun ca un poop în Timișoara

sursă foto

Transportul în comun din Timișoara nu e ca un pupic, ci ca un poop.

Nu îmi vine să cred că deja în două publicații online din Timișoara am citit că avem un transport în comun de calitate. În primul rând, pe Tion apare un comentariu în care se afirmă asta într-un articol, iar în al doilea rând, o jurnalistă de la Vestul, doamna sau domnișoara Delia Grigore susține într-un articol aceiași treabă.

Eu, ca să fiu drăguță și să nu vorbesc urât despre oameni pe care nu-i cunosc, o să presupun că au mașini și că și ei și-au dat cu presupusul când au scris ce-au scris.

Și pentru că eu nu dețin o mașină și circul cam 90% cu RATT-ul, am să dau câteva argumente, de ce consider eu că în Timișoara transportul în comun e la pământ.

1. Tramvaiele trebuiau scoase din circulație de câțiva ani pentru că au inspecția tehnică EXPIRATĂ. Vreo două au luat foc în iarnă, cu călători înăuntru, altele s-au stricat pe traseu (am fost eu într-unul).

2. Tramvaiele circulă RAR. Multe au fost scoase din circulație pentru că reprezentau un pericol pentru călători. Când circulă 3 tramvaie pe oră (unul cam la 20 de minute, pe multe linii) eu aș zice că e proastă circulația, nu bună. Comparativ, în Viena, un metrou vine pe o anumită linie o dată la câteva minute.

3. Tramvaiele sunt mizerabile. Jegoase, împuțite, murdare. Am mari dubii că cineva face curățenie în ele. Nu sunt aerisite și miros oribil.

4. În iarnă, pe minim o linie (7, cea pe care circulam eu) nu se circula. Tramvaiele efectiv nu apăreau. Nu se anunța nimic. Pur și simplu stăteau oamenii ca proștii (inclusiv eu) să aștepte tramvaiele de pe linia 7, care nu apăreau cu orele. Bine că am plătit abonamente…

5. Prețurile biletelor sunt foarte mari. O să fac iar comparația cu Viena, pentru că știu cum e situația acolo. Bilet de călătorie pe o zi pe orice mijloc de transport în comun: Timișoara 10 lei, Viena 5 euro, adică 20 și ceva de lei. În Timișoara nu avem hărți, tramvaiele sunt distruse, circulă extrem de greu. În Viena transportul e excepțional. În Timișoara salariul mediu minim (mea culpa) e de 800 de lei (aproximativ), în Viena, o să presupun că e pe la 800 de euro, adică peste 3200 de lei, doar de 4 ori mai mult. Comparativ, merită să dăm banii?

Autobuzele și troleibuzele circulă ceva mai organizat și sunt curate. Pe unele e și aer condiționat vara. Pe altele, nu, pe motiv că sunt defecțiuni tehnice. Evident, în urma scandalurilor călătorilor, s-a aflat că de fapt se fură combustibilul.

O altă chestie stupidă, dar care nu e atât de deranjantă (doar stupidă :D) e sistemul de verificare al abonamentelor. Există aparate și carduri care trebuie trecute prin dreptul lor la urcare. Nu ar fi mai simplu să îmi țin cardul naibii în portofel și să îl arăt la nevoie? Eu îl țin în portofel, altfel l-aș tot uita acasă, și de fiecare dată îl scot portofelul ca să scanez cardul. Nici nu-i plin de hoți în tramvai :). Repet, nu mi se pare asta o problemă extrem de mare, dar mi se pare aiurea sistemul. Oricum plătesc pentru niște servicii de cea mai joasă speță, de ce să fiu amendată dacă nu scanez? E o imbecilitate!

O imbecilitate la fel de mare mi se pare să plătesc pentru a merge cu tramvaie expirate…

Se pare că în ultimul timp m-a lovit rău problema orașului :). Întotdeauna am iubit Timișoara, nu prea mă văd trăind altundeva, dar unele caracteristici ale sale îl fac să fie departe de tot de frumoasa denumire de mica Vienă, pe care o avea cu zeci de ani în urmă.

Dacă aveți timp și nervi, scrieți-mi și mie cum funcționează transportul urban în alte localități, indiferent de țară, ca să-nvârt cuțitu-n rană.

Comments

Oana • June 18, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Oana S. June 18, 2012 - 08:16 Reply

  Timişoara sucks din punctul ăsta de vedere. Eu circul cam 80% din timp cu autobuzul şi restul de 20% cu tramvaiul. În autobuze mă sufoc alături de alte sute de oameni (că, deh, de ce ar băga autobuze mari pe o linie mega-circulată), iar de tramvaie nu mai vreau să zic. Cutia cu fire care zace lângă uşă a căzut peste picioarele mele în urmă cu ceva timp, din 4 uşi 2 nu se deschid, putoarea este infernală… plus că risc să nu ies întreagă de acolo sau cu toate geanta la fel de plină ca atunci când am intrat.

  Aşa că, da, transporturile în comun în Timişoara sunt un mare poop şi cine susţine contrariul călătoreşte probabil noaptea, în vis, în trăsuri fermecate.

  • Oana June 18, 2012 - 19:26 Reply

   Mă gândeam că poate cu autobuzul e mai ok, dar nu.

   • Oana S. June 19, 2012 - 19:07 Reply

    Ieri, ca un făcut după ce am citit postarea ta, am nimerit într-un autobuz care dădea CĂLDURĂ. Cică sistem defect. Trebuia să mă prind că-i ceva ciudat când am văzut doar 3 oameni în tot autobuzul. Noroc că staţia a fost aproape.

    • Oana June 19, 2012 - 20:22 Reply

     Dădea căldură? :)))))))) OMG!

 2. Cobalt June 18, 2012 - 08:43 Reply

  Apropo de transportul in comun, apogeul a fost cand vatmanul ne-a coborat pe toti din tramvai si ne-a rugat sa impingem tranvaiul.

  • Oana June 18, 2012 - 19:27 Reply

   Incredibil! La noi?

 3. Savoir Faire June 18, 2012 - 09:26 Reply

  Transportul in Torino: daca esti student, statul iti face reduceri colosale, la fel daca ai un handicap sau daca esti pensionar.(eu platesc circa o treime daca imi aduc bine aminte)
  Unele autobuze sunt desenate, dar nu am de ce ma plange pentru ca trec destul de des si majoritatea au aer conditionat, unele chiar si semi fotolii.
  De obicei nu miroase urat si nu sunt amprente pe geam, mai putin cand ies romanii de la munca, piliti bine cu vin de cea mai joasa calitate si mancand usturoi, ori vorbind tare la telefon.
  Pana la urma strainii sunt cei care strica, nu prea ai sa vezi un italian sa se comporte precum un arab, un african sau un roman.
  Metroul este de nota 20, trece repede si inauntru se sta comod.
  La periferie calitatea autobuzelor scade putin, dar este oricum mai buna decat cea romaneasca.
  Si anumiti derbedei ma judeca pentru ca nu sunt patriot; dar patriot cu ce, cu R(r)omania, cu zero barat?
  Sa fim seriosi…

  • Oana June 18, 2012 - 19:28 Reply

   La noi metroul e un vis… Merci de detalii.

 4. Alex A. June 18, 2012 - 10:43 Reply

  Transportul in comun din Dresda este ireprosabil. Regia autonoma a transporturilor din Dresden chiar are preturi mai mici decat in Germania de Vest.Un bilet pt o singura calatorie in Dresda costa 1.75€ iar un bilet de ruta scurta ( 4 statii ) costa 1.25€ . Nu e ieftin, dar comparati cu pretul aproape dublu de 2.50€ in Vestul germaniei.Aceasta diferenta exista pentru ca e vorba de costuri de mentenanta diferite pentru o retea mai mare de transport si de rute mult mai lungi.
  Autobuzele sunt mereu curate, lafel si tramvaiele dar metrourile sunt un pic cam distruse .
  Intr-un oras atat de mare precum Düsseldorf sau Dresden e imposibil sa te deplasezi fara a apela macar pentru o ruta sau doua la un Tramvai, metrou sau Autobuz ( cu tot cu bicicleta 😛 te urci in tren , ca sa mai scurtezi din drum).
  Eu platesc 50.50€ pe luna pentru un abonament pe toate mijloacele de transport (doar in oras) si ma pot urca la orice ora in tren, tramvai…fara sa imi fac griji ca miroase groaznic sau ca are sa ramana in pana in mijlocul drumului.
  Mai e de amintit ca “aici” exista un plan bine pus la punct, cand vine un mijloc d etransport in comun ,TIPARIT PE HARTIE, care este mereu respectat.
  Daca scrie ca autobuzul 70 vine la 8:21 undeva intre 8:20 si 8:22 are sa vina ( nu exagerez ); eu am inceput sa ma obisnuiesc atat de mult cu aceasta punctualitate in cat comentez cot la cot cu nemtii nervori cu care stau in statie cand un autobuz intarzie 2-3 minute :).Unde sa mai adaug ca in fiecare statie exista o harta ce indica traseele mijloacelor de transport disponibile in statia respectiva si faptul ca in fiecare autobuz/tramvai se anunt prin difuzor statia care urmeaza.

  Va fi un soc foarte mare cand ma intorc…

  • Oana June 18, 2012 - 19:31 Reply

   Alex, multumesc ca ti-ai rupt din timp. Si eu as da bani mai multi pe mijlocul de transport folosit (daca as avea de unde si daca mi s-ar oferi calitate).
   Cat despre program… asta e doar un vis :).

 5. Looloo June 18, 2012 - 19:20 Reply

  Salariul mediu in Viena e cca 2.000 de euro, daca vrei sa ne ofticam bine de tot 🙂
  De curiozitate, chiar ala e salariul mediu in Timisoara? Ca e mult sub media pe tara, statistic vorbind.

  • Oana June 18, 2012 - 19:34 Reply

   Looloo, ne ofticăm, cum nu? :))
   Noroc că ai scris tu de salariul mediu că am văzut că am greșit și am corectat.
   Am găsit niște date că ar fi în jur de 1400 de lei salarul mediu în oraș.

 6. Monica June 20, 2012 - 20:16 Reply

  Eu am inteles ca si faza cu biletele tricolore si cu scanatul cardurilor este de ajutor la statistici. Sa vada cati oameni merg cu un anumit mijloc de transport, sa le poata optimiza. Ideea e buna, dar in realitate ma indoiesc tare ca se intampla asta.
  Oricum, eu ma bucur ca fata de acum cativa ani, s-a mai modernizat, totusi. Tin minte cu ce autobuze mergeam inainte =)) Groaznic!

  • Oana June 20, 2012 - 20:53 Reply

   Mine mi-a zis tanti care vinde bilete in Girocului ca a mers la birourile RATT si s-a certat cu aia ca n-au clarificat treaba :)). Si i-a intrebat de ce naiba 5000 de nuante de culori si ei au zis ca vor sa vada unde se circula mai mult ca sa scumpeasca :))). Direct si in fata. Ca sa optimizeze, yeah, right! 😀

Leave a Reply