Oana Kovacs

trait-comunism-recenzie-ioana-parvulescu
2

”Și eu am trăit în comunism” – Ioana Pârvulescu

trait-comunism-recenzie-ioana-parvulescu

După cum ziceam pe Facebook, nu prea am cuvintele la mine zilele astea. Chit că în ultima lună mi-am depășit toate speranțele și planurile de citit pe 2016, am o mie de gânduri care nu mă lasă să mi le adun pe cele despre cărți. Așa că voi fi scurtă, mai ales că vreau să vă povestesc de o antologie, foarte bine pusă cap la cap de Ioana Pârvulescu, care încet-încet își face loc în topul preferaților mei.

”Și eu am trăit în comunism” este o carte pe care am primit-o cadou (încă nu știu de la cine, dar dacă vede această postare – toate gândurile mele bune și mulțumirile mele, Secret Santa!), despre… surprize-surprize – comunism! Mai precis o serie de povești din epoca de aur, centralizate pe câteva subiecte, scrise atât de autori cunoscuți (Pârvulesc, Patapievici, Cărtărescu etc.), dar și de ingineri, muncitori, actori și alți neprofesioniști în ale scrisului, care au elaborat și brodat pe diverse teme, redându-și amintirile & publicându-le în cartea de față.

Mi-a plăcut maxim ideea de a dezvălui autorii abia la final, pentru a evita parcurgerea ”pe diagonală” a cărții din motive de prejudecată. Ok, pentru amatorii de ficțiune ar putea fi o carte mai puțin atrăgătoare (deși pentru mine NU a fost deloc așa), însă toate povestirile sunt delicioase.

Deși substratul e întotdeauna sau aproape întotdeauna trist, textele sunt scrise cu umor și nostalgie și reflectă crunta realitate de care oamenii care le-au scris s-au lovit decenii bune. O recomand mai ales celor cărora comunismul li se pare încă idilic.

A se consuma la lumina lumânărilor, în maxim 15 grade, cu căciula trasă bine pe urechi și mănuși pe mâini…

Comments

Oana • December 29, 2016


Previous Post

Next Post

Comments

  1. Ionut January 16, 2017 - 12:23 Reply

    Mai ales pe caldura se citeste bine 🙂

    • Oana January 19, 2017 - 21:39 Reply

      Evident, era o ironie de-a mea pentru nostalgicii comunismului care ar putea ateriza pe aici sa ne povesteasca ce bine era inainte de 1989.

Leave a Reply