Oana Kovacs

”Totul este iluminat” de Jonathan Safran Foer

totul-este-iluminat-safran-foersursă foto

Parcă mi s-a șters cu buretele motivul pentru care am citit cartea asta. Știu că am citit-o deodată cu Andreea, dar încă nu era vorba de clubul nostru de carte de la job, a fost în era pre-club. În fine, prin vară ne-am pus și-am citit cartea lui Foer, am despicat apoi firul în 4, 16 și așa mai departe și am văzut și filmul, că a fost pe TNT într-o seară.

Spre deosebire de Tomată, eu n-am multe să vă zic de carte, în primul rând pentru că acțiunea a fost atât de alambicată și ciudată – pe 3 planuri, și-n al doilea rând pentru că nu m-a dat pe spate. Ca să nu mai zic că am așteptat să fiu iluminată și n-am fost. Da’ deloc. Mi s-a părut atâta de overrated cartea asta, de nu pot să vă zic.

Pentru amatorii de ghiveci intelectual, recomand. O să vă puneți nervii pe bigudiuri cu poveștile autorului, ale lui Alex și ale lui Jonathan. Nici nu știu cum să v-o povestesc, atât de varză mi s-a părut. Ideea centrală e că Jonathan pleacă din State în Ucraina cu o poză și atât, în căutarea trecutului. Și credeți-mă, față de America, Ucraina e trecutul întruchipat, plus că traducătorul ales de el, Alex, are o engleză cam la fel de bună ca a lu’ tata, care citește totul cu accent german și deduce cuvintele simple. Și Alex vine la pachet cu o familie și-un câine.

Cartea nu m-a dat pe spate, dar să zicem că filmul a făcut-o puțintel mai simpatică. Elijah Wood e foarte mișto în rolul lui Jonathan și Eugene Hutz de la Gogol Bordello e un Alex mai fain ca-n carte.

Pentru Goodreadiști: două stele i-am dat.

Comments

Oana • January 3, 2014


Previous Post

Next Post

Leave a Reply