Oana Kovacs

21

Țipete, mentori, explicații și Secretul Vieții

Ideea de a scrie despre acest subiect mi-a (re)venit în minte citind postarea Nebuloasei despre mentori. Am observat cu tristețe că mulți din speakerii motivaționali (aka mentorii unora) au tendința de țipa la public (am avut ocazia să asist la niște discursuri). Și când zic că au tendința, voi trebuie să înțelegeți că țipă cât îi țin puterile. Și din ceea ce am remarcat eu în general în existența mea de 25 de ani, oamenii care țipă când vorbesc, deși-s calmi, nu au argumente. Și de la toată ideea cu țipatul, am decis să scriu și eu my 2 cents.

mentori-discurs-motivational-speakeri-motivationalisursă foto

N-aveam de gând inițial să discut aici despre încrederea mea (sau lipsa ei în acești speakeri) dar mi se pare că aș oferi și eu un discurs la fel de lipsit de substanță dacă v-aș explica doar de ce mă irită oamenii care țipă în loc să argumenteze, dar să le iau pe rând. (Că bănuiesc că e logic pentru voi de ce nu mi se pare OK să repete cineva o propoziție țipând ca s-o înțeleg – pot ”înghiți” destul de bine chestiile alea numite argumente.)

Nu înțeleg de ce motivaționalii ridică tonul tot mai mult în timp ce vorbesc. Sau de ce nu au un comportament natural, ci sunt teatrali și forțați. Sau de ce scriu cu litere mari unele substantive comune sau alte cuvinte relativ banale, atunci când scriu. Sau de ce repetă la nesfârșit aceleași idei: Forța e în tine!/ Trebuie să Zâmbești și să Crezi./ Tu poți face Totul!/ Ești un Om Frumos!, din-astea.

Nu am încredere în discursurile lor (sau cărți/cd-uri și alți elefanți) pentru că nu spun ceva concret. Mie-mi spun că totul stă în puterea mea, că pot muta munții din loc, că trebuie doar să vreau cu adevărat și se face. Că pot câștiga la loto dacă asta îmi doresc cu adevărat. Că universul conspiră la a-mi îndeplini mie dorințele.

Ce văd eu printre rânduri? Că problema s-ar putea discuta simplu și frumos și explica în termeni simpli. Fără să-mi plătiți 50 de euro sau 100 sau 119,99, vă zic eu Marele Secret al Vieții: munca.

Ciclul e de-a dreptul banal: să-ți dorești, să muncești, să ai, să-ți dorești, să muncești, să ai, să-ți dorești, să muncești, să ai, să-ți dorești, să muncești, să ai, să-ți dorești, să muncești, să ai, să-ți dorești, să muncești, să ai, să-ți dorești, să muncești, să ai, să-ți dorești, să muncești, să ai și tot așa, la nesfârșit.

Asta e tot. Dar se poate împacheta în atâtea cuvinte goale și colorate încât o sumă de câteva sute de euro pare mitită pentru a afla Marea Taină.

Și așa, unii oameni vând țipete, exemple și vorbe-n vânt. Pe bani. Mulți. Vă sfătuiesc să vă țineți banii în buzunar și să să vă motivați cu o carte bună sau cu o fotografie frumoasă. Și banii să-i investiți într-un curs de franceză, project management, HR sau orice visați să se-ntâmple pentru că visați.

Comments

Oana • February 15, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. O Oană February 15, 2013 - 07:52 Reply

  Mare adevăr ai grăit cu ”să-ți dorești, să muncești, să ai”. Nu există nici o altă rețetă pentru viață, din punctul meu de vedere. Asta e unica. Și e cea mai bună!

 2. Savoir Faire February 15, 2013 - 08:13 Reply

  pentru tine care gandesti lucid, tipatul ti se pare aberant.
  Dar in sala nu esti doar tu, ci mai sunt si alte zeci de oameni cu personalitate slaba si caracter supred , deci usor de impresionat, de influentat, de manipulat.
  Din punctul meu de vedere, munca nu este decat o mica parte din secretul vietii.
  Prin munca se presupune ca poti baga o paine in stomac, dar te poti alege oricand cu un cancer (de exemplu), iar apoi e inevitabil sa nu iti vina sa faci ceva pe proverbele despre munca.

  • Savoir Faire February 15, 2013 - 08:33 Reply

   cand ajung la pc o sa pun si un clip 😀

   • Oana February 15, 2013 - 09:36 Reply

    Nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

    • Savoir Faire February 15, 2013 - 13:27 Reply

     nuuu adica sa nu pun clip ?
     Si asa nu il gaseam 😀

     • Oana February 15, 2013 - 13:41

      Exact.
      M-am lamurit si live, nu mai vreau si clipuri cu asa ceva.

     • Savoir Faire February 15, 2013 - 15:12

      era totusi educativ.
      Un video facut de soprana diana pap, care analiza modul in oratorii vorbesc.
      Se dadea un exemplu bland si unul mai feroce 😀

     • Oana February 15, 2013 - 22:14

      Credeam ca e cu un motivational. 😛

  • Oana February 15, 2013 - 09:35 Reply

   Nu ma refer la datul la sapa si nici la situatiile pe care nu le poti controla. 🙂

 3. vienela February 15, 2013 - 08:47 Reply

  Am participat o singura data, de curiozitate si am decis ca asa ceva nu mi se potriveste. Totul parea atat de fals, de prost regizat si, curios, nimeni nu tipa, dar se balbaiau ca niste elevi timizi. Bine ca am fost invitata, nu m-a costat nimic, altfel… :))

  • Oana February 15, 2013 - 09:36 Reply

   Eu am participat de mai multe ori ca nu aveam de ales de cele mai multe ori.

 4. iri February 15, 2013 - 09:35 Reply

  si mie mi se pare ca se profita de naivitatea sau de dorinta oamenilor de a fi totul bine, cat se poate de repede. eu oricum am obtinut tot ce am vrut prin munca (dpdv al carierei) si lucrurile care ies din controlul muncii, ca sa zic asa, s-au intamplat exact cand nu ma gandeam ca o sa se intample. so…nu prea stiu cat de utile sunt discursurile astea…

  • Oana February 15, 2013 - 09:39 Reply

   Cred ca automotivarea e mult mai importanta. Si sa stii ce vrei. 🙂

   • crinutza February 15, 2013 - 10:07 Reply

    Unora le lipseste automotivarea… asa ca au nevoie sa si-o ia de undeva.
    Cred ca partea cu tipatul tine de angrenarea publicului.
    Pentru un om care are suficienta incredere in sine si e multumit cu situatia lui, un speaker motivational e lipsit de sens. Pentru ceilalti, in schimb…

    • Oana February 15, 2013 - 10:10 Reply

     Asta cu tipatul mie mi se pare (gandindu-ma la asta am tras concluzia) ca e o forma de manipulare. TIpa la tine si tu nu te mai poti concentra pe altceva, deci esti nevoit sa asculti. PLus ca din curiozitate ne uitam de ce tipa unii si altii :D.

     • crinutza February 15, 2013 - 11:03

      Daca altfel adormi… 😛

 5. Lorant February 15, 2013 - 10:10 Reply

  Dupa parerea mea, “mentor” este diferit de “speakerii motivaționali”.

  Eu prin mentor inteleg o persoana mai experimentata sau cu mai multe cunostinte\deprinderi care ajuta si\sau ghideaza o persoana mai putin experimentata (un novice), in cadrul unei firme, a unei organizatii sau chiar al unui grup. Iar ajutorul asta vine sub forma unui sfat, o vorba buna, o mana de ajutor sau chiar un sut in fund.

  Just my 50 cents.

  • Oana February 15, 2013 - 10:12 Reply

   Pai de asta am si pus mentor in italic. Pentru ca sensul original e cel spus de tine, dar unii se vand pe ei ca mentori de viata or something like that.

 6. Sirg February 15, 2013 - 10:16 Reply

  In general oamenii muncesc toata viata si tot nu se pot ridica mai sus de clasa de mijloc. Apoi mai sunt unii care au noroc, dar nu-s foarte muncitori. Au avut fler o data, au nimerit un moment prielnic pt ceva si au ajuns mai sus decat media care a facut acelasi lucru. Si da, apoi vin si iti explica ceva de genul ca si tu poti reusi la fel, dar motivul pt care tu si 99% nu reusesti este ca nu-ti doresti destul, ca nu zambesti suficient, etc.. Asta ma enerveaza si pe mine..

  • Oana February 15, 2013 - 10:28 Reply

   Da, e adevarat ca nu trec de clasa de mijloc majoritatea. Dar nici motivationalii nu-s putrezi de bogati, desi le sta in putere, nu? 😀

 7. OviD February 18, 2013 - 15:26 Reply

  Adevarul e ca sunt diferite stiluri de comunicare prin care poti atinge o audienta. Prin tonul ridicat multi dau impresia de autoritate si ca intr-adevar stiu ceea ce vorbesc. Eu nu as da bani la astfel de persoane decat daca au “buy-in” (daca imi demonstreaza practic ceea ce predica). Daca imi vorbeste unu’ de 25 de ani care n-are bani sa treaca strada despre cum sa faci bani, nu prea am cum sa-l cred. E buna si teoria, dar vorba ta. Mai bine citesc din carti. Mai bine vad ce are de zis Richard Branson decat Costel Ailenei. Oricum, treaba cu tipatul si impresionatul o poti face de 2-3 ori fata de un om. Daca nu ai ceva concret care chiar sa il ajute, se va orienta spre alt coach.

Leave a Reply