Oana Kovacs

10

Tineretul din ziua de mâine

baba-needucata-autobuz-proasta-cresteresursă foto

O prietenă m-a întrebat de ce nu mai scriu despre ce se-ntâmplă prin tramvaie, autobuze și alte mijloace de transport din minunata noastră Timișoara. Păi e simplu: merg la lucru cu un coleg cu mașina, că amândoi stăm peste 9 mări și 9 țări de job. Și când nu merg sau vin cu el, circul cu absolut orice, nu mai stau să aștept, iau orice vine și nu mai am parte de atâta timp de observații.

Darrrrrrrr, colegul meu mai pleacă și-n vacanță, ca toți colegii. Și așa, numai bine, într-o dimineață am încercat o rută clasică. Și în în stația în care așteptam eu autobuzul era o bucată bunică + o bucată nepoată de școală primară (estimez eu, mare specialistă-n copii). Vine 40-ul, coboară puhoiul de oameni cu treabă în zona centrală a fermecătorului nostru oraș șiiiiiiiii pardon, n-apucă bine să coboare liniștiți oamenii, că baba hrăpăreață o și-nfige pe a’ mică-ntre călătorii dornici de a ieși în aerul (mai) curat și țipă la ea să urce sub privirile siderate ale oamenilor izbiți de copil.

Și stau ca tot omul, adult, și mă uit prostită. Evident, m-am întrebat dacă baba e proastă sau needucată. Nu pleca 40-ul fără ele, nu părea să ardă nimic, dar ea tot își împingea nepoata-n lume, de-mi venea mie să o iau de-o aripă și să o trag de acolo să lase copilul să respire. Fetița, ce să zică? Se uita inocentă la babă-sa care probabil pierdea începutul de la vreo telenovelă de n-o livra urgent la școală. Sau, cum ar zice a mea mamă, să nu judec! Poate avea de dus vreun pomelnic la biserică și îl mai prelua popa dacă nu făcea ea cumva să și urce și să și coboare prima.

Și pentru că mi-au auzit urechile multe despre tineretul din ziua de azi concluzionez eu că tineretul din ziua de mâine are șanse că a’ mică nu părea deloc dornică să-și dea coate aiurea, ci mai degrabă făcea cel mai logic lucru – se trăgea deoparte ca să nu o calce în picioare cei mari.

Comments

Oana • March 21, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Savoir Faire March 21, 2013 - 08:39 Reply

  Da’ parca in regulamentul de uz era un punct care specifica sa lasi mai intai toti pasagerii sa coboare, iar apoi sa urci tu.(tocmai pt. a evita problemele legate de prioritate.)

  • Oana March 21, 2013 - 09:40 Reply

   Nici macar nu trebe regulament, doar bun simt.

 2. cotos March 21, 2013 - 09:36 Reply

  Oamenii trecuti prin anii comunismului inca marcheaza societatea romaneasca. Atunci cand cei care au trait in anii de glorie nu vor mai avea nimic de spus, se va schimva ceva si la noi. In special in felul cum gandim.

 3. Deme March 21, 2013 - 10:48 Reply

  Tot timpul mă distrează oamenii care se înghesuie să urce în 40 de la Poşta Mare. E capăt de linie, oricum stă 10 minute… why hurry? Mai ales că, după cum ai remarcat şi tu în articol, e un puhoi de oameni care coboară. Dar nu, frate, toţi să încăpăţânează să se înghesuie şi să încurce lumea, numai ca să se vadă urcaţi… Aloo, nu e metrou, să se închidă uşile înainte să urce toată lumea :))

  • Oana March 21, 2013 - 13:20 Reply

   Si 40-ul si circula bine, nu-i ca si cum ar veni din 30 in 30 de minute.

 4. O Oană March 21, 2013 - 12:32 Reply

  Chiar mă întrebam dacă vei scrie despre /merge vreodată cu 40-ul :)) Parcă în nici un alt autobuz sălbăticia nu atinge cote olimpice ca acolo.

  • Oana March 21, 2013 - 13:18 Reply

   Il folosesc acum ca lucrez in Lipovei si cand am ocazia, hop in el. 😀

 5. unulnou March 21, 2013 - 21:32 Reply

  Daaa. Acum vreo 2 saptamani a inceput o baba sa racneasca la mine, in autobuz ca de ce nu il las pe domnu’ ala in varsta sa stea jos. Parsiva baba, ca sa nu spuna ca ea vrea sa stea jos, si vrea sa stea fix pe locul meu, nu pe celelalte 7-8 locuri. Apoi teoria clasica “N-ai educatie”. I-am raspuns babetei n-am decat vo 17 ani de educatie formala. Tare in clont baba, urmarea cearta. Si imi zice: Degeaba mai baiete, daca nu ai cei 7 ani de acasa. Logic pana la urma. In fine i-am aratat pentru a doua oara locul liber fix de langa ea, care era in dreptul rotii autobuzului. Avea de urcat o treapta de 20 de cm. Si erau si alte cateva locuri la altitudine 0. Oricum baba continua tare in clanta. Nu-mi sta in fire sa fiu meltean, dar am skilluri in domeniu bine peste medie.Baba nu ar fi un challenge, dar vad ca nu pot avea un dialog rational cu ea. Deci scot melteneala de la purtator si o invart cum invartea Brusli nuceacu’. Si ii zic la baba: “Mamaie, da’ te strang chilotii?”. Genu’ asta de ghiavoli de babe rar raman fara replica din simplul motiv ca nu au vreo logica. Ele is puse pe smardoiala si asta continua sa faca. Dar spre surprinderea mea a paralizat baba. Nu se astepta la duma cu chilotii. Si spre placuta mea surprindere, cei doi colegi de breasla (mai cu bun simt –> S-au ridicat amandoi cand a lansat baba atacul, spre deosebire de mine needucatul) au s-au spart intr-un ras isteric. Ce sa zic, nu stiu daca e chiar onorabil, dar i-am dat knock-out la baba! Si in propria lipsa de cei 7 ani de acasa (i-am luat cu suspendare), va spun ca mi-a facut deosebita placere si nu o sa ezit sa articulez urmatoarea baba recalcitranta fara motiv!

Leave a Reply