Oana Kovacs

trafic-timisoara-unda-verde-robu
5

O oră în Timișoara

Câteodată urăsc oameni. Rar, dar mi se întâmplă.

Ieri, domnul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, s-a alăturat hate clubului Oana Kovacs. Nu-mi plăcea de el, acuma îi doresc tot… (completați voi).

Ieri, pentru că am avut o zi de vis, am plecat de acasă fără cartela care-mi dă acces în parcarea City Business Center. Așadar, în loc să parchez sub clădire și să ajung în birou într-un minut, am parcat undeva în spate la Circumvalațiunii, după Kaufland Gheorghe Lazăr și-am făcut o plimbare de 10-15 minute pe jos prin ploaie în timp ce la telefon eram cu colega mea ca să rezolv niște urgențe. Într-o mână cu plăsuța cu mâncare și fructe, în alta cu telefonul și-n alta cu umbrela. Nu dă la număr? Nu vă faceți griji, telefonul l-am scăpat pe jos și i-am ciobit ecranul. Și când mă gândesc că aveam în mână un Samsung care nu ia foc. :))

În fine, toate ca toate, merg la lucru, muncesc, plec la ora 4:10 să iau mașina și să merg la doctorița de familie, la Medicis. Calculul meu a fost așa: 10 minute până la mașină (prin ploaie, că umbrela am uitat-o, dar și cutia de mâncare, practic puteam să țin telefonul cu două mâini la plecare) și încă 25 de minute pentru cei 2.7 km din parcarea în care am lăsat-o și până la centrul medical. Timpul care-mi rămâne e ca să citesc de pe Kindle-ul cărat după mine.

Dar… DARRRRRRRRRRRR, domnul primar al minunatului oraș prin care trec eu a făcut din Timișoara primul oraș iluminat cu semafoare și vizibil din spațiu (noi și marele zid chinezesc), așa că tot la 100 de metri e câte un semafor, în timp ce unul e verde altul e roșu și invers și dacă îs toate verzi degeaba că nu se mișcă mașinile că-s blocate toate intersecțiile. Așa că mi-a luat O ORĂ să ajung la destinație – 2.7 km, da?! Și evident am pierdut programarea, că viteza maximă de 9 km/h (am fost cu ochii pe viteză) nu m-a ajutat. În plus, în drum spre casă am constatat că după câteva săptămâni cu consum de 6.1% la mașină, azi am ajuns la 6.2%. Asta după ce am trecut din era pre-semafoare de la 5.7% la 6.1% (și acum 6.2%).

Calculați o creștere medie a consumului de 0.5% la toate cele 70000 de mașini care tranzitează zilnic orașul (am găsit estimarea într-un ziar) și care, să zicem, fac 20 de km pe zi timp de 20 de zile (alea lucrătoare), deci 400 de km pe lună. Asta înseamnă 140000 de litri de combustibil ars în plus, aiurea, pe lună, care se traduce în 382* de tone de emisii de carbon pe lună, care numai bine nu ne fac, pentru că poluează aerul și ne afectează sănătatea pe termen lung, expunerea la genul ăsta de gaze reducându-ne speranța de viață. – Se vede că lucrez la o companie care se ocupă cu analiză de sustenabilitate, nu?

(* – se poate calcula echivalentul combustibilului în emisii de carbon aici sau aici)

trafic-timisoara-unda-verde-robu

Și cum am stat eu o oră în mașină, am cugetat ce mai fac unii-alții cu viața lor în timpul ăsta:

 • merg la o ședință de masaj;
 • citesc o parte dintr-un roman (eu aș citi cam 90 de pagini chiar dacă ar ceva ușor de citit);
 • fac sex – dacă e să ne luăm după cele 11 minute ale lui Coelho au timp de 5 partide și o țigară fumată lejer după;
 • NASC!!! (mai sunt și norocoase care nasc natural repede, așa că nu m-aș mira să aud că vreo doamnă a născut în lumina romantică a semaforului);
 • iau lecții dintr-o limbă străină (cică 126 de ore îs minime pentru a ne descurca într-o limbă nouă – give Robu some time);
 • gătesc un prânz complet sau vreo 4 feluri de paste (nu simultan felurile de paste!);
 • spală o tură de haine la mașină și le întind, după ce au strâns tura anterioară de pe sârmă;
 • ard 405 calorii dansând salsa;
 • văd un episod din Criminal Minds;
 • fac o ședință de psihoterapie – exact ce mi-ar trebui și mie după ce am mers prin oraș cu 2.7 km/h.

Șiiiii, ca să fie treaba-treabă, când am ajuns (după o oră, he, he!) la Medicis, ultimele două locuri de parcare erau ocupate de O MAȘINĂ. A mea a încăput până la limita cu trotuarul, lipită de aia parcată prost, ca să nu blochez aiurea, dar când să ies din ea apare pi… pisi, să îmi zică ea mie că nu poate ieși de mine. Nu vă imaginați ce-a fost la gura mea. Hormonii mei + nervii din trafic + tupeul de a-mi cere să mă dau eu la o parte că a parcat ca o vacă… păi întâi m-a ascultat, n-a zis nici pâs, și abia apoi am fost o super doamnă și am lăsat-o să plece… dar îmi pare rău că nu i-am zis să aștepte un pic că eu am o urgență și vin imediat, că așa se procedează cu astea. Și putea să îmi sufle un kil de pene, că ea s-a băgat prost, nu eu. Ce era să facă? Să intre în clinică și să se plângă ca a blocat-o pe ea, care a parcat stupid, cineva care a parcat ok? Să sune la poliție să se declare bizon? Să fim serioși!

Gata, cum ar zice Andreea, pe care am vizitat-o acum două săptămâni la Berlin, am mai vărsat niște venin, viața e frumoasă iar. :))

Comments

Oana • November 10, 2016


Previous Post

Next Post

Comments

 1. dam167 November 10, 2016 - 11:56 Reply

  Tu ori ne-ai prostit cu calcul ăla, doamna inginer, ori nu ne-ai spus ce ai calculat. Creșterea consumului de 5% (nu 0,5%) e o poveste scrisă de buburuzele astea mici. De exemplu:

  O mașină care parcurge cam 400 km/lună cu un consum de 10 l/100 km consumă 40 l de combustibil, adică 0.1 to CO2. Adică 70000 de mașini produc aproximativ 7000 to CO2. Un plus de 5% înseamnă încă 350 to CO2/lună. E greu să spui că un consum mediu e 10 l pentru că 1) nu sunt numai mașini mici și 2) nu se cunosc, statistic, procentele motorizărilor pe clase.

  O altă estimare, în funcție de valoarea medie a emisiilor de CO2/mașină (undeva la 150 g/km):

  70000 mașini x 400 km x 150 g/km CO2 x 0.000001 (transformarea în tone) = 4200 to CO2/lună – mult mai puțin

  Da știu, concluzia e că oricare e mai apropiată de realitate tot nasol e. Cu toate astea mai lăsați-l pe Robu, că m-am săturat să aud că fiecare ghindă pe care căclcăm e vina lui Robu. Semafoarele alea au fost înfipte în urma unui proiect și fac parte dintr-o investiție. Având în vedere lucrările care sunt și numărul de mașini, precum și infrastructura orașului, nici nu are cum să fie altfel. Asta e, nu vrea atâta lume să se deplaseze altfel decât cu mașina (nu judec neapărat, fiecare cu alegerea lui) – ăsta e deznodământul. Ca să nu mai spun că perindatul plozilor la școli e prima chestie care influențează vizibil traficul. E, în termenii coștri corporatiști, un shift al marii mase de mașini în anumite direcții la anumite ore.

  Atâta-ți trebuie să se întâmple ceva cu comentariul ăsta că n-am de gând să scriu polologhia cu calculul încă odată. Numa’ zic.

  • Oana November 10, 2016 - 12:30 Reply

   :))))
   Estimarea mea a fost FOARTE in mare facuta. Iti dai seama ca n-am stat 5 ore sa fac un studiu, bottom line e ca e grava treaba. Si pentru mine e foarte enervanta pentru ca Robu INSISTA si ii jigneste pe toti cei care ii zic ca ce se intampla nu e ok. Daca ar fi un om care ar sta la discutii nu m-as enerva atata.
   Si da, infrastructura e de cacat, parcari nu avem, si eu una mi-am schimbat traseul de job pentru ca is satula de parintii de la Bela Bartok care lasa locurile de parcare goale, dar ocupa o banda intreaga ca sa isi duca plozii de mana in clase.
   Mie ideal mi-ar fi sa circul cu mijloacele de transport in comun, insa cum stau si in afara orasului si RATT-ul circula infiorator nu am aceasta alegere. Macar fac car sharing. 🙂

   • dam167 November 10, 2016 - 13:28 Reply

    Eu nu sunt atât de convins că ar trebui făcute nu știu câte parcări. Avem un oraș mic și nu e chiar normal ca atâtea mașini să se înghesuie, de exemplu, în centrul orașului. Aici e și o chestie ciudată pentru că orașul e tot timpul plin de oameni, lucru care ne face invidioși pe ăștia care stăm la birou. Cum cântă Codruța Vasilache pe lângă vren parc trebuie tot poporul să-și parcheze mașina – asta nu se va putea întâmpla.
    Acum transportul în comun e cum e, eu unul mai bine circul pe jos (cât se poate) decât să mă bazez pe tramvaie care merg greu. Asta merge dacă ești în oraș, că dacă nu da, ai nevoie de mașină. Asta cu car sharing e un fel de haiducie, că nu tot timpul oamenii merg în același loc și/sau la acceași oră. Să vezi ce fain e cu bicicleta, că poți număra cu fiecare plămân miile alea de tone de noxe, că CO2 e frumos spus – ce scot unii bulgari din eșapament sigur nu e CO2, e un fel de cocktail Molotov.

    Robu e un măscărici, aia știm toți, dar prea urlă toți copiii pe internet că e vinovat de fiecare cui bătut prost.

    • Oana November 10, 2016 - 21:22 Reply

     Nu zic că trebuie să fie musai în centru parcări. Îs de acord să avem zonă pietonală mare, dar… dacă strici 500 de locuri de parcare în centru, fă-le altundeva.
     Și amendează toți neghiobii care parchează pe pietonale și aiurea și ridică-le mașinile. Mă gândesc că după vreo 3 amenzi din-astea și taxe de recuperare plătite își potolesc avântul tupeist.
     Ca fapt divers, în vară eram la terasă la Reciproc și doi polițiști opreau zeloși și amendau toți bicicliștii… cu mașinile parcate aiurea acolo… se pozau!

  • Oana November 10, 2016 - 12:37 Reply

   0.5 litri la suta de km… m-am exprimat eu prost.

Leave a Reply