Oana Kovacs

12

Taximetriștii din București – not impressed

Joi am fost la București pentru câteva ore. Nu glumesc când zic câteva ore, că au fost puțin peste 12. În orice caz, până primesc undă verde să scriu și despre scopul vizitei, că durata am zis-o, vă povestesc de oamenii mei preferați din capitală – taximetriștii.

sursă foto

Vă puteți închipui că-n așa scurt timp n-am apucat să am de-a face cu prea mulți, doar doi, dar am observat la amândoi câteva trăsături comune. O să le observați și voi, că îi iau pe rând.

Primul m-a dus de la gară la hotel. Nu aveam idee unde e hotelul, știam că undeva aproape de piața Lahovari, dar din lipsă de timp nu m-am uitat pe nicio hartă. Așa că m-am dat rotundă spunându-i la taximetrist numele hotelului și că e aproape de piața Lahovari, că mi-era că mă plimbă prin București de mă amețește dacă vede că-s aterizată de altundeva. Și în câteva minute am ajuns. M-a costat 6 lei și i-am lăsat 7, că na, 10% erau 60 de bani, nici chiar așa. Așa o mutră jignită mai rar am văzut! Pe cuvântul meu că s-a uitat lung și urât și n-a mai scos un cuvânt la urarea mea de o zi bună și la mulțumesc. Urât, zic eu! Nu știu cât trebuia să-i las să fie mulțumit, dar presupun că a fost impresionat de hotel și s-a gândit că o să aibă un bacșiș mai gras de la mine. Sorry!

Al doilea m-a luat din piața Lahovari și m-a dus la gară. Doar că în timp ce așteptam comanda a oprit un nene în dreptul meu, cu taxi. Și apoi a urmat dialogul minunat:

Eu: comandă?

T1: da!

Urc.

T1: ce adți zbuz?

Eu: ați venit la comandă?

T1: nuuuuuuuu!

Cobor. Văd altul în spate.

Eu: comandă?

T2: da. Dar tu ai urcat în alt taxi?!?!?!?!

Eu: da…

T2: dar tu nu te uiți? Așa urci, aiurea?!?!

Eu: scuze! (Asta chiar nu știu de ce am zis-o, probabil în ideea – again – că istericul mă plimbă aiurea prin oraș.)

T2, zis și istericul, m-a dus până la gară mormăind într-una. Noroc că eram în București și nu aveam timp de pierdut că îi făceam un circ de nu se vedea pentru figurile lui. Așa că i-am dat banii la fix, că nu obișnuiesc să accept să se țipe la mine când îs clientă (și-n general).

So, taximetriștii din București nu au fost impresionați de mine și nici eu de ei, după cum vă puteți bine imagina. Eu îs obișnuită să mi se adreseze frumos oamenii (și eu lor la fel), mai ales pe banii mei. Nu știu voi cum reacționați în situații de genul ăsta, dar mie îmi sare muștarul. Și cum în ultima vreme am dat tot de taximetriști OK în Timișoara, nu vreau să știu ce impresie au străinii despre cei din capitală.

Comments

Oana • October 17, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Savoir Faire October 17, 2012 - 08:11 Reply

  ti-a cerut mult oricum.
  La mine in oras pentru orice cursa mai mica de 5 lei taximetristul iti cere 5 lei, in schimb in ploiesti au bunul simt sa fie mai onesti (face si rima)

 2. Miss I. October 17, 2012 - 08:42 Reply

  Eu într-un an nu știu dacă am dat de doi-trei taximetriști foarte ok. E drept că nici n-am mers de multe ori, dar chiar și așa. Au ceva în sânge cred :))

  Asta cu hotelurile să știi că e ceva, se astepta la altceva de la tine :)) Eu căutam cu niște prietene un taxi aseară și eram în față la Novotel că, na, așa se nimerise :)) Și am zis să nu facem comandă că tot treceau taxi-uri așa că l-am întrebat pe unul dacă ne poate duce și ne-a zis că da, costă 30 de lei. Pe o cursă care nu făcea mai mult de 15 lei, nu mulțumim. Dar o fi zis că nu cunoaștem și avem și bani dacă stăm acolo :))

  Dacă revii în București, sper să ai experiențe mai plăcute ;))

 3. Luci October 17, 2012 - 09:15 Reply

  La cursa de 6 lei trebuia sa ii lasi minim 10 lei ca sa te mai si salute la plecare. Asa sunt miticii in general. X (alex) io dat 20 lei pt.o cursa de 12 si taximetristul nu o mai vrut sa-i dea inapoi nimic. Dupa schimb de replici, cu scarba i-a inmanat 5 lei inapoi. (aceasi faza si la intoarcere cu un altul si cu alte sume) MITICI CU FIGURI DE CAPITALA!!! (Bucuresti!!! Bucuresti!!! Groapa de gunoi a tarii noastre esti!!! )) 🙂

 4. Monica October 17, 2012 - 09:37 Reply

  Noi când am fost la București și am vrut să luăm un taxi de la gară tot pentru o cursă de vreo 6-7 lei, nici măcar nu ne-a luat. Îți dai seama că am rămas fără cuvinte când a zis: NU! What?

 5. ch3815h October 17, 2012 - 17:58 Reply

  cu metroul o fi mai aglomerat, dar posibil sa ajungi chiar si la destinatii nu foarte cunoscute, din locuri unde ajungi pe jos mai iute ca pe sus. alta data, mai uite-te pe harti si trasee de metrou, chiar si rat. alungi din cap si dispozitie comportamente deficitare ale unor soferi, posibil sa castigi ceva timp si liniste, la metrou cel putin.

  • Oana October 17, 2012 - 18:02 Reply

   Mi-e greu sa cred ca as fi castigat timp ca trebuia sa schimb 3 metrouri si eram contra-timp oricum. Important e ca am rezolvat tot.

 6. Alle. October 17, 2012 - 19:50 Reply

  Am fost si eu patita cu taxiurile… in Bucuresti cred ca au impresia ca daca e capitala trebuie sa aiba bacsis mai mare ca altundeva, sau ce? :)) oricum si in Timisoara is multi nenorociti. scrisesem si eu de curand o postare despre asta 😐

  • Oana October 17, 2012 - 22:20 Reply

   Da, is si la noi o gramada, din fericire n-am dat de din-astia in ultimul timp.

 7. ela October 28, 2012 - 22:41 Reply

  Eu si prietenul meu – prima oara in Timisoara. Luam taxiul de la gara pana la pensiunea unde stateam. Nu porneste aparatul de taxat si la sfarsit ne cere 20 de lei. Drumul probabil nu facea mai mult de 5 lei, dar noi ca fraierii i-am dat.

  • Oana October 28, 2012 - 23:56 Reply

   Taxiurile de la gara sunt ”speciale”. As in… de 3 ori mai scumpe. Niciodata nu lua direct din gara, daca mai vii.

 8. Andrei Știrbu May 4, 2014 - 06:57 Reply

  Sunt din București și circul aproape zilnic cu taxiul. Până să le dai banii sunt amabili, fac conversație iar după ce le dai banii devin brusc muți, nu-ți mai răspund la salut, chiar dacă le-ai dat bacșiș. Iar dacă nu le dai ce consideră ei bacșiș suficient, poți să ai parte și de figuri mai urâte.

  • Oana May 5, 2014 - 00:32 Reply

   Cand aud asa ceva ma bucur ca nu locuiesc in capitala. 🙂
   Nu ca aici ar fi mult mai breji domnii in cauza.

Leave a Reply