Oana Kovacs

3

Tatal lui. Tatal meu.

Cartea lui Marquez pe care o termin cu greu (de lene, nu ca nu ar fi superba) m-a facut sa ma gandesc la familie, so, there you have it…


Tata a crescut cu un tata care avea conceptii moderne. Nu accepta ideea de a da in copiii lui, considera ca se poate intelege cu ei prin dialog. I-a rugat sa nu se faca niciunul contabili, i-au ajuns lui anii in care a practicat meseria in regim comunist. A avut un aparat foto si le-a facut poze la copiii lui (prin 1960 🙂 ). Nu dorea sa se casatoreasca la biserica si se certa cu preotul din sat cand venea sa ii roage pe el si pe sotia lui sa se casatoreasca in fata lui Dumnezeu. Era clientul unui restaurant unde ii ingrozea pe angajati de felul in care isi condimenta mancarea :).

A fost un tata minunat si nu l-am auzit vreodata pe unul din fii lui sau pe sotia lui sa spuna vreun cuvant rau despre el, dimpotriva, se vorbeste despre el cu dragoste si respect (si de multe ori, cu lacrimi in ochi).

Eu am crescut cu un tata care nu m-a atins. Ar fi preferat sa imi explice de 100 de ori decat sa dea in mine si sa ii explice si mamei mele de ce e mai bine sa imi spuna ceva de 100 de ori decat sa dea in mine o data. Tata a ascultat Queen si Abba si in fiecare an in 24 noiembrie vorbeste despre moartea timpurie a lui Freddie. A facut an de an bradul cu mine si m-a dus cu sania si la pescuit :). Duminicile punea muzica la casetofon si dansa cu mine in brate; cand nu era mama acasa juca fotbal cu mine in casa si ping-pong pe masa din sufragerie. M-a dus pe jos la bunica-mea de o gramada de ori si pe drum mi-a bagat in cap ca trebuie sa invat ca sa nu ajung muncitor, ca el. Mi-a explicat de ce e bine sa citesc si era amuzat cand ma prezentam acasa cu premii la olimpiada de romana (“Te duci tu cu numele tau unguresc sa le iei premiile copiilor”). Mi-a zis “Sa nici nu te gandesti sa te duci cu unul care te bate. Daca iti place bataia putem sa rezolvam asta si acasa.” – nu stiu daca asta e cel mai ortodox argument (mai ales venind de la cineva care nu mi-a dat vreodata nici macar clasica palmuta la fund) dar a tinut si am stiu dintotdeauna ca violenta e moartea pasiunii. 

Tata e ateu undercover… daca ar recunoaste ar fi scandal in familie :). Se multumeste in schimb sa vina cu argumente concludente cu privirea la manipularea pe care o face biserica si mama nu are cum sa il contrazica. 

Cu o mina foarte grava ne-a avertizat pe mine si pe mama acum 10 ani sa nu aducem pisica acasa. Pe 18 mai a venit pisica, cel tarziu 7 zile mai tarziu intra in casa intreband ce face Miki :)). Acum are paturica ei si bucatica ei de pat langa el si e nelipsita langa el cand doarme.

Tatal tatalui meu a fost cel mai bun tata pentru el si tata e cel mai bun pentru mine. Stiu ca de asta nu e tocmai o postare de Valentine’s Day, dar dintotdeauna mi-a placut sa ascult povesti despre bunicul meu, in special vorbeste tata de el. 

Si pentru “incheiere”, ca sa nu fie in coada de peste, un citat pe care l-am gasit acum foarte multi ani intr-un interviu cu o Maria Marinescu  dintr-o revista glossy si care mi-a placut la nebunie – “People fade with age, memories never do”.Comments

Oana • February 11, 2011


Previous Post

Next Post

Comments

  1. Raluca March 16, 2011 - 09:48 Reply

    oh, c frumos. cred ca fiecare fata il are drept "erou" pe daddy 😀

  2. Oana March 17, 2011 - 22:06 Reply

    Da 🙂

  3. Instrucțiuni de folosire a iubiților bătăuși | Oana Kovacs

Leave a Reply