Oana Kovacs

7

Talent irosit

talent-irosit

Încă un titlu din care se vede economistul care nu a mai ieșit din mine și umbrele sale de regret.

Am mai povestit de multe ori că nu-s de acord cu risipa și mi-am dat seama azi că nu am sentimentul ăsta legat doar de lucrurile tangibile. Am realizat asta stând de vorbă cu a mea mamă despre pasiunea imensă pe care o au câteva persoane din jurul nostru pentru gătit. Maică-mea e fericită în bucătărie dacă nu-și taie degetele, nu știe și nici nu se chinuie să facă opere culinare. Alte femei din jurul nostru în schimb, ohoooooo, s-ar muta în bucătărie, s-ar relaxa tăind morcovi și s-ar distra în timp ce prepară prăjituri. O zic fără strop de ironie, mai degrabă cu un pic de invidie pentru că nici pe mine nu mă trage inima foarte tare înspre cratiță și nu clocotesc de creativitate când intru pe teritoriul oalelor care fierb și a cuptorului care mă așteaptă încins.

Și îmi pare atâââââât de rău când văd că aceste femei care gătesc cu drag, cu plăcere, care văd tot procesul de preparare al unui fel de mâncare drept artă, își irosesc talentul cu joburi mărunte la care nu sunt apreciate, nu au ocazia să demonstreze ce pot, nu sunt plătite bine și nu au vreo șansă să avanseze în vreun fel sau altul. Mi se pare așa o pierdere mare.

Nu vreau să intru în mai multe detalii, dar nu pot să nu mă întreb cine e de vină pentru situațiile de genul ăsta. Soarta? Pur și simplu nu au existat șanse să arate ce sunt în stare să facă? Ele? Pentru că nu au ambiție, pentru că nu s-au zbătut să-și creeze un viitor mai bun? Familiile lor? Pentru că nu le-au încurajat? Societatea? Guvernul? Sistemul de învățământ? Cine?

Talentul nu trebuie irosit.

Și apropo de talent, am văzut aseară la teatru un spectacol extraordinar. Dar despre asta într-un episod viitor.

Comments

Oana • February 21, 2014


Previous Post

Next Post

Comments

 1. joe February 21, 2014 - 09:36 Reply

  Lasa, Oana. Bine ca ai tu ambitie si talent pentru noi toti!

  • Oana February 21, 2014 - 10:10 Reply

   N-am pentru toti si nici nu-s curioasa. Ma descurc cu ceea ce fac pentru mine. 🙂

 2. dam167 (dam ăla) February 21, 2014 - 16:04 Reply

  Apăi Oana, dă și tu link: http://talentirosit.ro/

  • Oana February 21, 2014 - 16:42 Reply

   Huh? :)))

 3. Andra February 24, 2014 - 19:00 Reply

  Eu cred ca e putin si vina lor. Pentru ca nu toata lumea ajunge chiar masterchef, dar daca ai o pasiune pentru bucatarie, mi se pare o risipa fantastica sa nu faci nimic pentru a impartasi din pasiunea ta. Si pana la urma cea mai mare parte a vinei pica pe tine. Pentru ca oamenii care te iubesc te incurajeaza daca vad ca ai initiativa, dar daca tu nu dai nici un semn ca vrei sa iesi din safety zone normal ca toata lumea crede ca ti-e bine acolo si salut. parerea mea este ca atunci cand te pasioneaza ceva cu adevarat tu trebuie sa fi primul care sa isi doreasca sa isi urmeze pasiunea. mai ales daca e ceva atat de down to earth până la urmă, cum e gatitul. ca daca te pasioneaza spatiul cosmic e cam greu sa ajungi acolo. dar daca te pasioneaza bucataria si daca iti faci un blog culinar si te limitezi la el tot esti mai castigat decat daca nu faci nimic.
  desi, pe de alta parte, sunt oameni care se multumesc sa ii faca fericiti pe cei dragi si atat.
  imi pare rau ca m-am intins 😀

  • Andra February 24, 2014 - 19:02 Reply

   Oana, imi pare rau ca m-am contrazis la inceput, dar vroiam sa fiu mai zen asa, nu atat de transanta si dup-aia m-a luat valul 😀

   • Oana February 24, 2014 - 22:54 Reply

    Mi-a placut! 🙂

Leave a Reply