Oana Kovacs

small-great-things-judi-picoult
2

Small Great Things – Judi Picoult

La final de an se îngrașă porcul, nu?

small-great-things-judi-picoult

De asta am zis să termin și eu cu recenziile la cărțile de 5 stele, că mâine-poimâine, la propriu, e 2017. Așadar – Small Great Things, o carte publicată în Statele Unite după mijlocul lui octombrie 2016, netradusă la noi încă.

Nu m-am gândit încă la un top al celor mai bune cărți citite de mine anul ăsta (dintre cele notate maxim adică), însă pe asta am citit-o recent și m-a ținut cu sufletul la gură și m-a emoționat profund.

Small Great Things e povestea lui Ruth, a felului în care și-a văzut viața prăbușindu-se. Dar și a felului în care a învățat să aibă încredere în oameni și să-și reconstruiască existența, dar și cariera.

Ruth este o asistentă la maternitate, singura persoană de culoare de pe secția sa. Deși e profesionistă și dedicată complet muncii sale, în ziua când se naște copilul unui cuplu care susține supremația albilor, Ruth e scoasă din tot ce înseamnă îngrijirea noului-născut, la cererea părinților acestuia. Problema apare când, după o operație relativ banală, singura care rămâne să-l supravegheze pe cel mic e chiar ea, din lipsă de personal. Și cel mic moare…

Cred că e evident că părinții o văd pe asistenta afro-americană ca pe o criminală care le-a ucis cu sânge rece copilul, așa că se dezlănțuie o adevărată dramă. Iar spre ghinionul ei, Ruth nici nu-și permite un super avocat, ci o primește pe Kennedy, din oficiu. Ceea ce nu e tocmai un lucru rău, pentru că lucrurile iau (cu greu) o turnură pozitivă atunci când Kennedy înțelege că Ruth nu visează doar să fie achitată, ci și să fie privită ca orice alt profesionist din domeniul ei, fără a se ține cont de rasa ei.

Nu vreau să dau spoilers, chit că pe Goodreads am dat… cert este că m-a ținut cu sufletul la gură romanul și mi-a atins o coardă sensibilă. Felul în care descrie Ruth venirea pe lume a bebelușilor, experiența ei de mamă, sentimentele care o încearcă pierzându-și chiar ea mama, totul m-a emoționat, ba chiar m-a făcut să plâng de-a binelea de câteva ori.

Nu știu când se va traduce și la ce editură se va publica, dar dacă aveți răbdare și vă place să citiți în engleză, I highly recommend it.

 

Comments

Oana • December 29, 2016


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Roberts December 29, 2016 - 21:22 Reply

  multumim frumos de recomandare! sper sa se traduca si la noi pentru ca ai vorbit foarte frumos despre aceasta carte ….in plus, mi se pare foarte interesant subiectul. sper sa citesti carti la fel de frumoase in 2017, chiar daca nu vor mai fi atat de multe (dar, cine stie, poate vei avea un bebe suuuuuuuuuper cuminte si sanatos). La multi ani si un an nou bun plin de bucurii!

  • Oana December 29, 2016 - 21:50 Reply

   Cu drag! Un an nou minunat si tie!
   Sper sa fie cuminte bebe, in orice caz imi voi face un challenge de 10 carti. Sa nu sar calul… 🙂

Leave a Reply