Oana Kovacs

15

Și au picat copiii la bac…

Să ne mirăm oare? Eu nu mă mir deloc. S-au făcut numai tâmpenii când am dat eu (anul de grație 2006), s-au făcut și înainte și după.
Și acuma licee întregi fără niciun promovat. Dacă anii trecuți ar fi fost camere de supraveghere probabil așa s-ar fi întâmplat și atunci. Bine zicea domnul Marin Popescu (inspectorul general din Timiș) că nu trebuie să ne mire.
Elevii nu învață nimic, profesorii nu se obosesc să predea (că trebe să trăiască și ei dintr-o meditație doar…), părinții habar n-au ce fac pruncii lor și sistemul de învățământ e pe moarte, conectat la aparate, după ce toți miniștri au făcut schimbări ca să-și arate mușchii și priceperea.
Elevii evident că nu învață, că nu-s motivați, nu li se explică de ce le-ar prinde bine să vorbească limba română corect sau să știe câteva date din istorie. De ce? În fond, dujmanii și banii nu ține de intelect, licența poetică să trăiește! (Ce-i aia licență poetică? Ceva de pe vremea lui Eminescu, neimportant.)
Profesorii nu-s motivați nici ei – banii oricum îs de rahat, ce rost are să-și mai bată ei capul cu niște plozi răsfățați, nu? Dacă pot să dea meditații, bine, dacă nu, oricum nu are rost să și muncească pentru banii ăia, d’oh!!!
Părinții – ei nu au timp de prunci că-s ocupați să producă bani. Să se ocupe școala de ei, că de aia există. Ei muncesc, să le ofere la drăgălași bani de șaorma și aifoun, ei să fie sănătoși!
Miniștrii? Ohoho! Ar face orice numai să arate că au făcut ceva. Nu contează că schimbările-s de rahat, că îs lipsite de sens, de logică și de bun simț, ei au venit cu schimbări!
 
În Lovrin, 98 de copii au avut lucrări identice la română. Pruncii ca pruncii, nu i-o dus capul că nu are cum să sune la fel ceva compus individual, dar profii… culmea penibilului! La 4 sau 5 (depinde de sursă) licee din Timișoara nu a luat nimeni bacul. Măcar părinții nu au avut termen de comparație cu colegul de bancă al fiului/fiicei :))). În ceva școală tot de la noi, a luat un singur elev bacul. Mândria școlii o să fie, mă aștept să-i facă statuie :)).
Vai, ce sistem învățământ avem! Aproximativ 69% din elevii din Timiș nu-s nici măcar de nivel mediu la niște materii de bază. Îs curioasă dacă se va schimba ceva de anul acesta…
Voi aveți printre cunoscuți copii care au dat acum bacul? Cum li s-a părut? Ce părere aveți de întregul scandal? Eu am auzit doar din puține surse detalii, dar am auzit că a fost ok și că unele subiecte au fost simplissime (copii ăștia au și luat bacul cu note mari :D).

Comments

Oana • July 4, 2011


Previous Post

Next Post

Comments

 1. INTJ July 4, 2011 - 22:52 Reply

  eu m-am "dezlantuit" deja la Grapefruits pe blog referitor la subiectul asta. cert e insa ca pe zi ce trece vad cat adevar e in zicala "cum iti asterni asa dormi" …

 2. Cătălina July 5, 2011 - 06:15 Reply

  Hello there! Frate-meu a dat bacul acum, în Miercurea-Ciuc, iar la matematică a fost nasol, deşi la materia asta a avut-o profă pe maică-mea care i-a muncit rău de tot pe săracii copii (consultaţii cu elevii de-a 12-a după program, câte 2 ore de 2-3 ori pe săptămână + în cazul lui fratelo, exerciţii şi acasă ha ha) că deh, rezultatele obţinute de elevi oglindesc pregătirea şi competenţa profesorului, right?). Şi totuşi, toţi copiii ăştia (români) terorizaţi de mama au luat note cuprinse între 5 şi 6. Să fie oare o pură întâmplare că primii 50 de elevi cu cele mai mari note la mate (mă rog, şi o singură excepţie – a se citi băiatul inspectorului şcolar adjunct(singurul român dintre aceştia)care a primit foaia cu rezolvările în timpul probei)provin de la şcoli în limba maghiară? N-am nimic cu ei, Doamne feri, că doar şi eu am stat la Ciuc şi am prieteni unguri, dar nu vreau să cred ca toţi copiii români de acolo sunt proşti şi incapabili să ia un amărât de 7 la matematică fără ajutor de la mami şi de la tati care au avut grijă să contribuie consistent ;). Long story short, mă dezgustă toată situaţia şi sunt din ce în ce mai convinsă că am învăţat degeaba 15 ani pentru că tot ăia norocoşi, cu 2 clase mai mult ca trenul sau care au rămas repetenţi au "succesuri". Bleah!

 3. Oana Sălcudean July 5, 2011 - 06:32 Reply

  Am obosit deja să aud peste tot la TV aceleaşi prostii… cum că de vină sunt profesorii, de vină e sistemul de c…acao. Sistemul a fost aşa de când lumea la noi în ţară, şi uite că au mai existat oameni care au luat bac-ul şi cu note decente, şi acum şi în anii trecuţi (unii pe merit, alţii ajutaţi).
  Ce mi se pare şi mai penibil e să văd lacrimile celor care nu-s în stare să scoată două propoziţii legate, dar se miră că au picat! Eu i-aş pica în continuare, în toate sesiunile următoare, până învaţă să folosească limba română corect, ca să nu mai intre în facultăţi toţi analfabeţii!

 4. andrei July 5, 2011 - 08:11 Reply

  Are dreptate ministrul educatiei (nu stiu cum se numeste). ASTA E NIVELUL NOSTRU ADEVARAT. Acealasi nivel era si in anii trecuti, singura diferenta este ca anul asta nu s-a mai putut copia. Cred ca pot sa ii numar pe degete pe cei care au luat BAC-ul pe buna dreptate. Recunosc ca si eu am copiat, dar cred ca daca nu as fi copiat tot as fi luat o nota de trecere. Ideea e ca ne-am laudat degeaba cu sistemul nostru de invatamant.
  Cu toate ca toata lumea il condamna pe ministru, a facut lucrul corect. Nu ne vom integra niciodata in UE daca nu renuntam la astfel de romanisme.
  Ciudate mi se par cazurile unor liceea in care camerele s-au "defectat" la 9:30, sau ca in altele nu au existat. Si totusi cred ca procentul real de promovabilitate ar fi si mai mic.
  Oricum tara s-a cam umplutut de ingineri, economisti,etc care nu sunt capabili sa treaca strada singuri sau sunt buni doar sa lucreze la "MEC" . Mai e nevoie si de lopatari si capsunari.
  P.S. Generatiile astea ne vor plati noua pensiile. (asta daca le mai apucam, ca eu ma indoiesc sa ajung la 60 de ani)

 5. Ionut Ungureanu July 5, 2011 - 09:27 Reply

  Dacă acum a fost aşa.. mă întreb cum v-a fi peste 2 anii!

 6. Diana July 5, 2011 - 12:57 Reply

  Cred că majoritatea elevilor ar fi trecut acest examen.
  Numai că anii în care s-a tot copiat… s-au adunat zvonurile și mulți și-au dat seama că nu are rost să învețe. Și s-au dus să copie.
  Nu s-a putut. Și cum nu s-au pregătit deloc, nu știau decât de 1.20, 3.40.
  Problemele învățământului nu stau în copiat, dar măcar diminuând fenomenul, ar realiza mai mulți că într-adevăr trebuie să învețe.

 7. CristinaTM July 5, 2011 - 14:52 Reply

  Fratele unui prieten bun a dat BAC-ul acum si a luat 8.60 nota finala. Nu a fost niciodata un elev eminent, dar a invatat atunci cand a fost nevoie. Drept e ca a fost elev la unul dintre cele mai bune licee din Baia Mare, Sincai pentru cunoscatori.

  A spus copilul ca a fost greu, dar nu imposibil. Si da, a invatat pe rupte in clasa a 12-a. dar nu asa am facut si noi?

  Mie mi se pare bine ce-a facut ministerul. S-o tina tot asa inca vreo 10 ani si poate nu mai ajung toti analfabetii doctori, ingineri si profesori.

  Am avut colege de facultate care acum sunt profe de romana si nu stiu sa scrie corect romaneste. oare cand se va ocupa ministerul si de situatia penibila din facultati?

 8. andrei July 5, 2011 - 20:01 Reply

  @cristinaTM
  cred ca asta vor sa faca. Daca acum au trecut 45% din elevi fata de 80-90% fata de anii trecuti, inseamna ca doar cei mai buni vor intra in facultati.
  Oricum ar trebui sa se dea examen de admitere la toate facultatile.
  Profesorii care iau note mici la examenele de titularizare sa fie penalizati, si daca de 3 ori la rand ai picat examenu sa nu mai fie lasat sa predea. Scurt si la obiect.
  Din pacate orice incercare de a ne educa nu ne place si iesim in strada aruncand in acelasi timp rahatul in curtea vecinului. la fel cum nu este vina elevilor (cica) ca au picat bacu.

 9. Oana July 5, 2011 - 20:48 Reply

  INTJ, așa-i. Așa și-au așternut.
  Hello, Cătălina! Eu îs convinsă că și la bacul ăsta s-au mai făcut mișmașuri, nu știu care ar fi fost situația dacă era 100% corect.
  Oana, și eu m-am mirat că se plângeau o grămadă de copii care oricum erau pe din-afară cu materia, dar ei totuși se isterizau în fața presei. Sau se plângeau că nu s-a putut copia, d'oh!!!
  Andrei, nici nu știam de poveștile cu camerele defecte. Incredibil!
  Ionuț, îs curioasă cum se gestionează situația.
  Diana, poate așa se trezesc la realitate elevii că îngrășatul gâștei în ajun nu recuperează 4 ani de studii (asta dacă s-au deranjat să citească înainte de bac ceva, dar nota 1 îmi spune că nu…).
  Cristina, și profa mea din română din liceu avea niște lipsuri de nu îmi venea să cred, mă întreba ea pe mine ce înseamnă diverși termeni și m-a trimis odată să cumpăr un dex că nu era convinsă că vorbesc serios :)).

 10. INTJ July 6, 2011 - 01:21 Reply

  "se plângeau o grămadă de copii care oricum erau pe din-afară cu materia, dar ei totuși se isterizau în fața presei" … presa care (omg! what a coincidence!) e formata din fosti copiatori la BAC … si prin urmare foarte atasata de soarta cruda a celor picati (well, pe langa banii pe care-i baga-n buzunar in timp ce-si baga picioarele-n tot ce n-au citit in facultate).

 11. Miscellaneous July 6, 2011 - 12:31 Reply

  Asemeni lui INTJ, eu m-am dezlănțuit la mine … după un articol kilometric, nu mai am vlagă, m-a supt de puteri. :)))

 12. Oana July 6, 2011 - 17:50 Reply

  INTJ, true, multi din presa nu stiu nici ei sa scrie corect macar.
  Misce, la tine am de lecturat mult ca nu mi s-a updatat feedul si eu tot asteptam sa citesc despre zbor…

 13. paispe net July 7, 2011 - 13:13 Reply

  E ca aia:
  – Ce ti-a picat la bac?
  – Tabla in cap.
  Nu stiu, n-am nimic impotriva cu ce s-a intamplat la BAC(se vad cunostintele cocalarilor+etnobotanistilor) doar ca trebuiau cumparate si puse camere in fiecare clasa nu din 2 in 2 sau cum naiba au facut si esentialul, nu trebuia s-o faca Fluieriu. Dupa ce s-au intamplat atatea cu invatamantul, nu era cel mai in masura pentru treaba asta.

 14. Oana July 7, 2011 - 13:51 Reply

  Paispe, eu initial crezusem ca au foost camere peste tot…

 15. Miscellaneous July 10, 2011 - 19:28 Reply

  Oana, n-am mai zburat atunci pentru că a trebuit să plec la Predeal, dar nu am mai primit nici o veste de la ei, deși am insistat. Am trimis mail-uri și nu-mi răspunde nimeni. Vineri am sunat la secretariat ( poate prea târziu, ce-i drept ), dar n-a răspuns nimeni. O să văd mâine ce și cum ..

Leave a Reply