Oana Kovacs

Serious stuff – donarea de celule stem

ATENTIE: post posibil plictisitor daca nu aveti chef sa va documentati si nici sa va ganditi cum sa ii ajutati pe altii

Deci: De ceva vreme tot imi aud pe la urechi bucati de informatie despre donarea de celule stem, si tot de atata timp tot imi propun sa ma informez, fiind convinsa ca celulele astea se gasesc doar in cordonul ombilical al unui nou nascut (don’t judge me, I ignored biology during school), doar – doar sa aflu si eu care ii legatura cu donarea. Si pana la urma m-am documentat (putin, recunosc) si sunt foarte incantata de ce am descoperit. 

Celulele stem salveaza boli grave (gen leucemie) si ca sa te inregistrezi in baza de date a donatorilor trebuie sa mergi sa iti faci niste simple analize de sange. Astfel, atunci cand pentru o persoana bolnava se cauta donator compatibil, daca “te nimereste”, abia atunci mergi la spital sa donezi (daca nu te-ai razgandit intre timp, ai dreptul). Inainte de donare se fac niste injectii ca celulele stem sa se desparta de sange (explicatia stiu ca e bizara, dar I am not very brilliant si asta am retinut) si dureaza cateva ore tot. Si salvezi o persoana care fara celulele astea ar muri, cu siguranta.

Pana acum mi-am gasit o prietena interesata sa mearga cu mine sa se inregistreze ca posibil donator, dar sper sa mai apara si altii (daca sunteti macar 2 oameni care cititi, mai ziceti la 2 oameni si tot asa, poate din vorba-n vorba se mai gasesc cativa care sa doreasca sa se inregistreze, avand in vedere ca in Timisoara sunt abia 16 oameni inregistrati).

… fara sfarsit…

Comments

Oana • November 4, 2010


Previous Post

Next Post

Leave a Reply