Oana Kovacs

Scoala-realitate-liceu-economic
4

Scoala vs. realitate

Niste discutii pe in grup de carti unde sunt activa m-au dus cu gandul la ce se intampla in scolile noastre.

Ideea mea de a povesti despre experienta din scoala nu are legatura cu dezbaterea despre necesitatea studierii literaturii universale, de la care am pornit, insa.

Proabil si faptul ca sunt la mijlocul unei serii de romane unde diferenta de clasa e importanta m-a facut sa intru pe blog de pe telefon pentru a-mi nota ideile.

Ce ma “supara” in prezent e ca scoala si realitatea nu au de cele mai multe ori nici cea mai mica legatura. Am sa dau exemplul meu – am invatat la un liceu economic, asa ca am mancat contabilitate, economie si firme de exercitiu pe paine.

Economia era de doua feluri: politica si a intreprinderii. Ma voi referi insa la a doua, care era o materie invechita, cu limbaj de lemn, predata de o persoana care nu pasise in viata ei intr-o “intreprindere”, fiind doar o alta rotita in sistemul de stat.

Iar acest dascal ne dadea noua, mintilor tinere, lectii despre “procesul tehnologic, calitatea produselor, materii prime”… fara a tine cont ca exista o piata a produselor si una a serviciilor si un triliard de modele de business “in between”.

Ce naiba de asteptari sa avem de la proaspat-venitii pe piata muncii cand elevilor li se predau pe bancile scolii chestii fantasmagorice fara conexiune cu realitatea?

Asa ajungem sa avem o tara de manageri wannabe care sfarsesc sa munceasca la banda…

La fel de bine as putea sa ma apuc eu de scris o carte despre “managementul adolescentilor”, ca doar am nascut recent, deci, stiu sa cresc copii, nu? (Ca alti experti in parintenie care n-au schimbat un scutec in viata lor, dar scriu romane pe tema asta… dar asta e o alta discutie si un razboi pe care nu mi-e musai sa il port.)

Scoala-realitate-liceu-economic

Comments

Oana • April 21, 2017


Previous Post

Next Post

Comments

 1. InfraSunete April 21, 2017 - 22:10 Reply

  Ai mare dreptate insa probabil o sa mai dureze o gramada pana se prind si cei din minister ca scoala si realitatea nu prea mai au nimic in comun.

  • Oana April 22, 2017 - 13:27 Reply

   Deocamdata nu imi imaginez cand s-ar putea intampla asta.

 2. Enache Alexandra May 3, 2017 - 22:58 Reply

  Tindem sa ne robotizam. Eu sunt pe mediu, inginerie, si fac tot felul de chestii care nu au nicio legatura, dar sunt totusi puse asa de umplutura, cand ar putea sa introduca niste cursuri mai eficiente legate de profil si de chestiile care ne-ar fi utile pentru o profesie in conformitate cu procesele de azi.

 3. GlossyU May 10, 2017 - 19:42 Reply

  Din pacate, nici eu nu vad sa se schimbe ceva in sistemul romanesc… dar stii cum se spune: “speranta moare ultima… “!!!

Leave a Reply