Oana Kovacs

5

Sala de așteptare (TESZT 2013)

În caz că nu știați, zilele trecute a început în acest frumos oraș spălat de ploaie TESZT. Cum nu am fost în oraș în weekend, nu am participat până aseară la nici o piesă și am început cu Sala de așteptare, o piesă în limba sârbă, în regia lui Boris Ljesevic.

Nu prea știu ce să vă zic de piesă, sincer. La propriu nu știu, o să înțelegeți imediat de ce. Dar să încep cu ceea ce știu/am dedus: e vorba de mai multe personaje ale Serbiei contemporane care într-o sală de așteptare povestesc schimbările prin care Serbia, și implicit viețile lor, trec din anii 1990 încoace. Am auzit despre greutățile legate de locurile de muncă, de legi stupide, de bișniță, de creșterea anevoioasă a copiilor și de dificultatea de a plăti ratele unui apartament. Mi-au plăcut cei patru actori, au fost expresivi, au jucat fain și au dat viață unei piese cu decor extrem de banal.

Acum vă explic ce nu știu și de ce nu știu: cu toată înțelegerea de care pot da dovadă eu, nu pot să mint, traducerea a fost un dezastru. Actorii vorbeau și vorbeau și vorbeau și vorbeau și subtitrarea greu apărea. La monologuri a fost cum a fost, dar dialoguri întregi au fost sărite din traducere! Nu am înțeles nici măcar finalul piesei pentru că nu s-a tradus!

Habar nu am cine era responsabil cu traducerea, dar din punctul meu de vedere, a ruinat piesa în ochii tuturor nevorbitorilor de limbă sârbă. Nu de alta, dar în sală au fost râsete și eu una n-am râs deloc pentru că nu m-am prins ce-o fi fost de râs.

Lost in translation, cam așa m-am simțit.

Comments

Oana • May 28, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Andra May 28, 2013 - 17:10 Reply

  E aiurea cand apar asa erori de organizare pentru ca strica tot farmecul unui festival, ca sa nu mai zicem de prestigiu.

  • Oana May 28, 2013 - 21:58 Reply

   Da, dar sa stii ca s-au spalat pacatele cu piesa de la care tocmai am venit.

 2. Andra May 28, 2013 - 17:10 Reply

  E aiurea cand apar asa erori de organizare pentru ca strica tot farmecul unui festival, ca sa nu mai zicem de prestigiu.

 3. Sufleu de bivol (TESZT 2013) | Oana Kovacs
 4. Moartea nu e bicicletă (TESZT 2013) | Oana Kovacs

Leave a Reply