Oana Kovacs

4

Să nu crezi orice

Maică-mea (nu știu de ce m-am gândit să încep fix cu ea, dar fie!) are o fixație: dacă-i om cu facultate ar trebui să îl ducă mintea, să fie inteligent și să se descurce în orice situație. Zici că n-ar fi trăit în comunism și post-comunism și nu știe cum merg lucrurile, pe cuvântul meu. Cine, pe lumea asta, mai ia drept exemplu de deșteptăciune nemaipomenită un absolvent de facultate? Din punctul MEU de vedere, hârtia aia pe care scrie că am luat 9.50 la licență are o valoare destul de mică. Nu pot să zic că facultatea nu și-a adus aportul la formarea mea ca om, dar cred știu că mai mult am învățat muncind și dându-mă singură cu capul de pereți când greșeam.

Bun, acum că am lămurit astea și apariția lu’ mama în această postare, vreau să mă opresc cu bătutul câmpilor și să vă zic, dragi cititori, că am observat și eu niște oameni educați, cu rezultate foarte bune în anumite domenii, picând în niște capcane de copii de grădiniță când s-au aventurat în necunoscut. Carevasăzică, nu că le-ar lipsi o doagă, dar niște filtre, din-alea pe care rațiunea le necesită, nu le-ar strica. Oameni în toată firea, vaccinați și intelectuali, mamă! trăiesc cu impresia că orice citesc pe net e pe bune și orice aud la televizor e adevărat. Că doar nu scrie nimeni aiurea pe internet și nici nu e chemat degeaba la televiziune să vorbească.

Mda. Așa s-o fi gândit și duamna Firea, că dacă are camere pe ea și e investită-n mare funcție, poa’ să scoată pe gură toate prostiile care-i trec prin cap. Doar că s-a făcut dreptate și madam a fost sancționată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru tâmpeniile debitate recent. Cum ar veni, Firea s-a pierdut cu firea și n-a făcut uz de filtrul ăla al rațiunii de care vă ziceam mai devreme. Acum plătește pentru asta.

Sper să servească de exemplu pentru multă lume, că doar și ea apare la tv. Nu e tocmai o sursă de informații de luat în seamă, nu-i așa? Bine, nu e ăsta exemplul potrivit expunerii mele, dar nu m-am putut abține să nu-l dau (mă bucur cu fiecare celulă că i s-a tăiat macaroana după inepția imensă referitoare la cei fără copii). Totuși, Firea face suficiente neghiobii, așa că nu pot să mă despart de ea așa ușor: individa a prezentat o știre falsă în ziua alegerilor, motiv (printre altele un miliard) pentru care Antena 3 riscă să rămână fără licență (ceea ce sper să se întâmple, am să beau pentru asta când se va întâmpla). Deci… știre la televizor, credibilă, bine relatată și relevantă, nu?

Oameni buni, băgați-vă mințile-n cap și folosiți-l când primiți informații din enșpe mii de surse, că nu-l aveți ca să nu vă plouă-n gât.

nu-crede-orice

sursă foto

Comments

Oana • November 20, 2014


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Roxana November 20, 2014 - 10:10 Reply

  Epică încheierea 🙂 sadly, mulţi oameni îşi folosesc tărtăcuţa doar pe post de umbrelă! 😐

  • Oana November 20, 2014 - 10:31 Reply

   Din pacate. Am niste exemple… au, au. :))

   • Roxana November 20, 2014 - 12:04 Reply

    Din păcate şi eu! Dar vezi tu, Oana, plouă afară… şi e greu! 😛

 2. Anca November 29, 2014 - 09:58 Reply

  Ai făcut corelația între facultate și studiu, respectiv a crede orice. Tocmai că în prima circumstanță suntem doar în cazuri de excepție încurajați să verificăm și alte surse decât cea (de cele mai multe ori e una singură) pe care ne-o servește un profesor ca suport de curs. Da, există bibliografie, dar dacă ai citit suportul de curs, ți se spune că ești și vei fi în regulă.
  Am dat exemplu ăsta pentru că mi se pare relevant pentru percepția de a crede tot ce vine de la cineva în funcție, cineva cu autoritate, cu atât mai mult de la cineva pe sticlă. Ultimele evenimente de la noi din țară arată că lumea începe să-și mai întoarcă capul, însă până o să fim instruiți în felul acesta, cred că mai durează ceva.

Leave a Reply