Oana Kovacs

3

”S-o-ntors lumea cu susu-n jos…”

Bunică-mea a murit acum mai bine de doi ani, însă am reușit să o cunosc atât de bine în cursul anilor în care trăit, încât mă trezesc uneori citind diverse știri și imaginându-mi cum ar reacționa.

De exemplu, zilele trecute citeam despre o tipă, pe nume Kiran Gandhi, care a decis să alerge un maraton, în timp ce era la menstruație, fără tampon, pentru a atrage atenția asupra femeilor care nu au acces la astfel de produse și pentru a arăta că menstruația nu e ceva de care femeilor trebuie să le fie rușine. Prin ceea ce a făcut (și mă refer la evenimentul sportiv acum), a strâns bani pentru femeile care suferă de cancer.

”S-o-ntors lumea cu susu-n jos…” – cam asta ar fi reacția bunică-mii. N-am nevoie de ea fizic lângă mine ca să o aud cum dezaprobă. Și, pentru prima dată în mult timp, pur și simplu nu pot să nu fiu de acord cu ea. Enervați-vă pe mine, înjurați-mă, spuneți-mi ce vreți, însă… chiar nu pot să ajung la altă concluzie – s-a întors lumea cu susu-n jos.

Revening la Kiran Gandhi, înțeleg perfect că femeia vrea să atragă atenția asupra unei cauze, dar ea era la maraton pentru ceva strângere de fonduri legată de cancerul la sâni. Tot femei, tot suferință, dar altă mâncare de pește, fără legătură. Și dacă doar vrea să atragă atenția și nu face ceva campanie legată de ”hai să trimitem produse de igienă în zonele sărace/ să educăm/ whatever” mi se pare strict attention whoring pân’ la cer și-napoi.

Nu știu voi, însă eu nu rezonez cu cauzele gen ”să ne dezbrăcăm pentru salvarea urșilor panda” sau ”să alergăm în curul gol pentru acces la educație”. Într-adevăr, astea-s niște metode șocante, care atrag atenția, însă cel mai mult buzz cred că se face în cazurile astea pentru fapta explozivă, nu pentru cauza pentru care se vrea atrasă atenția. De multe ori, pozele nud rămân, iar cauzele rămân și ele. Uitate!

Poate nu-s eu targetul campaniilor de gen, că vezi Doamne, îmi simt inteligența jignită de vederea unui trup gol sau sânge menstrual, însă pur și simplu nu văd impactul lor pozitiv pe termen lung.

Sunt și eu femeie, nu mi-e rușine cu faptul că am menstruație, și demonstrez asta lună de lună când cumpăr tampoane fără jenă. Cred că e destul. Nu cred că a bloodbath e un gest atât de nobil și pur, îmi pare rău. Nu e frumos, nu e igienic, nu e plăcut, nici pentru persoana care umblă așa, nici vederii.

Îmi pare că în curând o să-și expună unii și alții și lenjeria și șosetele murdare pentru a atrage atenția asupra unei cauze. Pentru că suntem ceea ce suntem. Animale, mai mult sau mai puțin raționale.

maraton-menstruatie-kiran-gandhi

Deci, și din punctul meu de vedere, s-o cam întors lumea cu susu-n jos (și încă un argument, că nu mă pot abține: după zeci de ani în care s-or dat peste cap niște gagici să facă tampoane cât mai mici, eficiente, confortabile și ascunse, pac, vine una care se… ceva pe munca lor și-aleargă cu sângele până la genunchi – fuck logic).

(Poze cu evenimentul în linkul de mai sus, nu vreau să pun eu la mine. Că-s rea, de-aia.)

Comments

Oana • August 11, 2015


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Bookish August 11, 2015 - 16:33 Reply

  Mie la fel de stupid mi s-a părut ice bucket challenge. La ce trebuia lumea să îşi toarne apă în cap? Nu era de ajuns să doneze? Unde mai pui că mulţi au făcut chestia asta să fie la modă şi să atragă atenţia, mă îndoiesc că au donat toţi bani.

  • Oana August 12, 2015 - 09:21 Reply

   Cei cu ice bucket challenge au avut un boom de incasari pentru cauza lor, dar a fost f bine definita. Cu siguranta banii n-au venit din Romania, unde-si turnau toti apa-n cap pentru atentie, insa stiu ca am citit candva niste rezultate ale campaniei si erau super tari.

 2. Mirela August 13, 2015 - 00:09 Reply

  Sincera sa fiu, mi-e destul de greu sa nu imi imaginez scena cu tipa alergand cu sangele pana la genunchi…

Leave a Reply