Oana Kovacs

Revolutionary Road Richard Yates Recenzie
4

Revolutionary Road – Richard Yates

Revolutionary Road Richard Yates Recenzie

Doar ce-am terminat cartea și mi-e proaspătă în minte, așa că am decis, în toiul nopții, să iau din orele dedicate somnului și să scriu câteva cuvinte despre ea, pentru că, așa cum ați ghicit, i-am dat notă maximă: cinci stele.

E prima carte de Yates citită de mine și sper că singura pe anul ăsta, că n-aș vrea să repet autorii, și-n plus, a fost și un roman extrem de apăsător.

Revolutionary Road, publicat și-n România sub același titlu, îi are ca personaje principale pe April și Frank Wheeler, doi soți din clasa de mijloc a Americii anilor 1950, așezați la casa lor, cu doi copii și o viață aparent împlinită. Aparent.

Teoretic, sunt fericiți cu ceea ce au. Practic, povestea lor de dragoste a continuat forțat după un început idilic.

NU CONTINUAȚI DACĂ NU VREȚI SPOILERE! 🙂 (după a doua linie revin la spusul de păreri)


Adică s-au văzut, s-au plăcut, au făcut… și fata a rămas însărcinată. Și deși aveau planuri mari de viitor și nu se vedeau având o viață tipică, au dat gândurile de avort la o parte și-au decis să se ”domesticească” pentru câțiva ani. El și-a luat job la corporație, ea a devenit stay-at-home mom și viața a mers înainte de la sine. A apărut apoi copilul numărul doi. Apoi frustrările. Apoi el s-a culcat cu colega de birou în timp ce făcea planuri de mutare în Europa cu soția.

Frank a decis să o termine cu colega și să se concentreze pe viața cu April și mutarea la Paris, dar după puținele nopți de dragoste fără certuri a apărut o nouă sarcină neplanificată, care a dus la dezgroparea vechilor resentimente, a supărărilor și a lipsei de împlinire. April s-a culcat cu vecinul în timp ce se gândea și să scape de numărul trei pentru a ține planurile de Paris în picioare, însă după îndelungate discuții cu soțul a decis că bebelușul rămâne și Parisul rămâne și el… unde e, iar ei unde sunt, în America.

Doar că decizia, în loc să rezolve situația, a agravat-o. April și Frank s-au certat non-stop, ea i-a spus că nu-l mai iubește și nu l-a iubit niciodată și a decis pe cont propriu, după termenul limită de avort, să scape de copil. A trimis copiii deja existenți la vecina (nevasta vecinului de care ziceam mai sus, da?) și s-a pus pe treabă în baie.

Yates nu zice clar că ea voia să își încheie socotelile cu viața, însă acțiunile ei vorbesc destul de clar pentru April. Moare. Frank exportă copiii la fratele său, o persoană absentă până atunci din viața sa, și începe psihoterapia. Casa de pe Revolutionary Road o vinde.


Cartea e foarte statică, acțiunea e puțină, ce am povestit eu mai sus e extras mai mult din discuțiile dintre April și Frank. Copiii sunt ca niște fantome, nu apar aproape deloc, deși cel mare e punctul de start al nefericirii din cuplu, iar Yates evidențiază foarte bine prin lipsa lor și lipsa de atenție a soților Wheeler către proprii copii, și interesul acestora față de ei.

Romanul e bazat pe observație psihologică, pe intensitatea trăirilor lui April, pe frustrările ei. Tipa e nevrotică – acuma râde, acuma plânge, acuma face planuri de a cuceri munții, acuma simte că își dorește moartea. E impulsivă și cu sufletul țăndări, în timp ce Frank e extrem de nepăsător la job, prins în rutină și plin de sentimente de ratare.

Revolutionary Road e o carte pe care eu o citesc la momentul oportun. Dacă până acum am citit cărți prea târziu sau prea devreme, acum știu că am citit-o pe asta într-un moment bine ales, știind în sfârșit să apreciez analiza psihologică atentă a lui Yates, fără să mă enervez pe lipsa de acțiune.

Recomand & includ aici și recenzia în engleză pe care am scris-o pe Goodreads și care mi se pare mult mai reușită (parcă mi-am găsit mai bine cuvintele în engleză!).

A really good book.
Yates’ style is really comprehensive and clear and he’s such a fine observer of humans.
The sad story of April and Frank Wheeler is described in a slow pace, with the same pace as the characters’ lives are evolving.
Although the book lacks action, it is a perfect novel to help people understand the importance of communication in a relationship and the destruction one can inflict on himself and his partner.
April and Frank Wheeler are an apparently happy couple living on Revolutionary Road, however, their picture perfect family is only an image. April is frustrated with her home staying mom role, while Frank hates with all his guts the corporate job he has to maintain in order to provide to the wife and two kids, who barely appear in the novel, a good sign of their importance in the lives of their parents.
When April and Frank decide to change their existences and move to Paris for Frank to discover himself and April to work to support her family, the news of another unplanned and unwanted pregnancy hits.

SPOILER from here on!

Frank manages to convince April to stay in the States and forget about having an abortion, but April decides to take the matter into her own hands the moment it is already to late for it. Drama unravels as she does not only kill their unborn baby, but ends her life too.

Comments

Oana • January 12, 2016


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Moldoveanca January 12, 2016 - 11:15 Reply

  Cum imi dai tu peste cap lista de citit de anu asta. Acu ma duc sa iau “Revolutionary Road”, ce sa fac…

  • Oana January 12, 2016 - 12:45 Reply

   Hi, hi. 😀
   Si eu mi-am dat lista de citit peste cap cand m-am dus chitita ieri sa cumpar literatura romana si-am venit cu un roman de Herta Muller, asta dupa ce am porcait stilul ei de a scris. Sado-maso. 🙂

 2. Bookish January 20, 2016 - 13:53 Reply

  Am văzut ecranizarea acum câţiva ani. Cred că aş citi şi cartea mai încolo, după ce mi se mai şterge din minte povestea.

  • Oana January 27, 2016 - 23:57 Reply

   Ha, ha, fix strategia mea!!! Am uitat filmul si apoi am citit cartea.

Leave a Reply