Oana Kovacs

5

Renovarea unei locuințe mici (experiență proprie)

V-am zis mai demult, în cadrul postării despre agenți imobiliari, că am să vă povestesc ce mă ține ocupată, departe de blog. Evident, n-am mai apucat, că lucrurile s-au desfășurat ca vântul și ca gândul și odată ce o treabă a fost rezolvată, m-am apucat de alta și mai importantă.

În fine, să mă întorc cu povestea acolo unde am rămas. Se face că o persoană din familie, nu spui cine – persoană importantă, avea o garsonieră de vândut. Și subsemnata trebuia să se ocupe de faptă.

Am încercat să o vând în starea în care era – nerenovată, doar cu pachet laminat, termopan și acoperișul în stare foarte bună (la etajul 4 proprietatea). Am făcut la drumuri acolo cu potențiali clienți de mi s-a acrit, oamenii care și-o permiteau nu voiau să dedice timp renovării, doreau ceva gata pus la punct în scopuri de business cu imobiliare, iar cei care nu și-o permiteau, dar visau la cai verzi pe pereți încercau niște tertipuri penibile cu mine. Plus că anunțul pus pe net era cinstit, fără măgării, iar oamenilor care sunau le explicam din start ce vor găsi acolo, ca să nu ne dea în cap la fața locului și ca să nu ne pierdem timpul reciproc. În fine, pentru că era la vânzare la un preț minuscul și le explicam tuturor cât costă și amenajarea, n-am dorit să apelăm la agenții imobiliare, din dorința de a evita alte cheltuieli. Și-am umblat de am căpiat. Degeaba.

După un triliard de încercări de a o vinde, toată lumea a cedat, iar eu cu Alex am trecut de la statutul de vânzători, la cel de renovatori, cu 100% putere de decizie asupra a ceea ce se schimba pe acolo. Așadar, am avut voie să ne facem de cap pe 22 de metri pătrați, cu un buget moderat și cu forță de lucru la dispoziția noastră.

Planul? Să cheltuim cât mai puțin, să facem garsoniera curată și funcțională, chiar dacă nu va arăta wow.

Ce-a ieșit? Doar o parte din ce ne-am propus! :))

Nu zic că a ieșit wow (o chestie subiectivă, de altfel), însă nu ne-am ținut de planul de cheltui cât mai puțin, ci am ales doar lucruri de calitate și pe care nu ne-ar fi rușine să le punem nici la noi în casă. Am căutat inspirație și pe Pinterest, însă socoteala de-acasă nu se pupă cu cea din târg și n-a fost de nici un folos până la urmă site-ul meu favorit.

Dacă la anumite obiecte ne-am întins cu banii mai mult decât ne era plapuma, la altele am avut noroc curat: de exemplu, pentru că am cumpărat 95% din gresia de pe stoc din Baumax, am primit o reducere foarte bună. Mobila am prins-o nouă la ofertă, după ce bătusem mai multe magazine second-hand și nu găsisem nimic drăguț, iar masa am găsit-o fix în același film cu mobila uitându-mă aiurea pe site-ul Dedeman, că-n magazin nu era expusă (și am comandat-o de pe net). Canapeaua am găsit-o pe Olx după ce am vânat săptămâni bune una pe net și-n magazine, iar diverse alte lucruri fie le aveam deja, fie le-am primit de la prieteni, fie le-am cumpărat la prețul obișnuit.

În cazul în care vreți să vă cumpărați/amenajați o locuință mică, pot să vă spun că renovarea acesteia a costat aproximativ 1500 de Euro, cu mâna de lucru inclusă, și a fost gata în fix 3 săptămâni, de la prima bucată de gresie scoasă și până la punerea anunțului de vânzare pe internet. Singurul lucru care a rămas din ce era înainte a fost geamul, în rest s-a scos tot, inclusiv parchetul, chiar dacă nu era foarte vechi, iar zugrăveala s-a dat jos până la zidărie (sper să nu zic prostii, ideea e că s-a rașchetat tot). Inclusiv toate corpurile sanitare au fost schimbate. Cum spuneam, din locuință s-au păstrat zidurile și geamul de exterior. 🙂

Așa a arătat (pun poză doar cu camera, că din pozele vechi cu chicineta și baia oricum nu se înțelege mare lucru):

garsoniera-before-timisoara

garsoniera-22-metri-patrati-timisoara

Și așa a ieșit (culorile le-am ales special pentru a da luminozitate spațiului – 22 de mp nu înseamnă mare lucru, dar pentru un student e o alegere mai bună decât o cameră de cămin împărțită cu minim încă o persoană).

Camera:

.camera-garsoniera-renovata-timisoara

garsoniera-after-timisoara-steaua

garsoniera-stare-buna-steaua-timisoara

Chicineta (apropo, dulapul de aici e de fapt o bucată dintr-o mobilă de tineret pe care am găsit-o la o foarte mare reducere la Rus Savitar și care se putea vinde și separat).

chicineta-garsoniera-idei-amenajare

Baia (am ales să nu cumpărăm un dulap pentru a-l plasa sub chiuvetă, chiar dacă se văd toate ”mațele”, în ideea că persoana care se va muta ar prefera altă schemă de depozitare (rafturi, dulap suspendat etc.).

baie-garsoniera-idei-amenajare

Chiar dacă ne-am încadrat în bugetul pe care-l aveam (financiar, că în timp speram noi să nu ne întindem mai mult de două săptămâni), nu am luat în calcul toată umblătura noastră, că nu ne-am mulțumit nici noi să luăm orice mobilă sau orice canapea, sau orice plasticăraie (le urăsc din sufleeeeeeet) pentru bucătărie și baie. Am vrut să fie un spațiu drăguț și primitor, genul în care ne-am muta și noi dacă nu ne-am simți prea înghesuiți în 3 pe 22 de mp. 🙂

Ca experiență… renovarea a fost minim interesantă. Iar sentimentul că prima persoană care a văzut locuința s-a și îndrăgostit de ea și a cumpărat-o… a meritat tot timpul investit.

Ah, și altceva, că am uitat. Fotografiile le-a făcut un fotograf, nu noi, iar anunțul trebuia să fie pus pe toate site-urile de imobiliare + urma să contactez câteva agenții (aveam lista pregătită). Am pus anunț plătit pe Olx și efectiv n-am mai avut timp să îl pun și pe alte site-uri sau să contactez agențiile că s-a și vândut garsoniera (primei persoane care a văzut-o).

Așadar, asta m-a ținut departe de blog până în 11 mai. Povestea merge mai departe. 🙂

Comments

Oana • June 3, 2015


Previous Post

Next Post

Comments

  1. Anghel Marius June 3, 2015 - 21:43 Reply

    Ai avut ceva de munca, dar macar s-a meritat. A iesit super, felicitari!

  2. larisa June 4, 2015 - 13:53 Reply

    Chiar cred a meritat tot efortul! Arata foarte bine! La fel ca emisiunile Before/After! 🙂

  3. Recuperare | Oana Kovacs

Leave a Reply