Oana Kovacs

16

Religia știe mai bine

Să-ncep postarea prin a spune că nu sunt eu cea mai credincioasă din lume și nu-s fană a vreunei religii, ca să nu îmi sară cineva în cap că și-a pierdut timpul citind inepțiile mele. Și că toată postarea se referă la o idee, nu la o religie, nici la vreo doctrină anume. Că pleacă de la o fotografie găsită la o fană a islamului, asta e, așa s-a întâmplat, aș fi avut aceiași reacție agresivă și dacă acolo scria Orthodoxism, Catholicism sau Buddhism. Și poza:

Din partea mea, fiecare poate să adopte ce religie vrea. Puteți fi catolici, penticostali, wicca, islamici, baha’i, scientologi sau să vă închinați la Tom și Jerry. Atâta timp cât NU îmi băgați mie pe gât ceea ce credeți voi. Pentru că dacă eu nu merg săptămânal la biserică, templu sau moschee, nu înseamnă că sunt o ratată care nu are niciun sistem de valori și are nevoie să fie salvată din ghearele răului.

Când văd vreun citat ca acela din poză, și cu 57489564756475646547 de likeuri pe deasupra, mi se ridică tensiunea brusc. Nu contează că e menționat islamul în poză, ci ideea. Să vină cineva să îmi țină predici că știe ce e mai bine pentru mine! Să fie asta OK? Nu! Și cred că majoritatea persoanelor adulte și raționale reacționează când cineva le spune că știe mai bine.

Mergând pe ideea asta, propun o chestie celor care vor să strângă adepți în rândul religiei lor. Având în vedere că religia e ceva extrem de important în viața omului, face parte din el și ocupă un loc fruntaș în topul intereselor sale, următoarele acțiuni pentru a le arăta celorlalți că există lucruri mai bune pentru ei (decât s-ar fi gândit ei înșiși) ar putea fi catalogate drept minore. Deci, recomand:

 • dacă vedeți oameni că mănâncă înghețată, dați-le peste mână și jos cu înghețata. Voi știți mai bine: ar putea să NU se îngrașe, nu?
 • dacă vedeți oameni cu Cola, luați-le sticla din mână. O variantă ar fi să le-o turnați în cap. Să se învețe minte că are mult zahăr, nu de alta.
 • propovăduiți sărăcia și curățenia sufletească? Jos cu telefoanele! Când vedeți pe cineva cu un iPhone sau orice smartphone în mână, nu trebuie decât să i-l smulgeți din mână și să i-l aruncați. Cât mai departe.

Nu zic că religia nu e OK. E bună, atâta timp cât e o chestie personală, care se adoptă pentru sine, și nu pentru a fi băgată pe gât altora. Cu atât mai puțin cu un tupeu din-ăsta jegos, mânat de afirmații gen cea de sus.

Gata, am zis ce aveam de zis și sper să revin la starea zen.

Comments

Oana • October 18, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Marian October 18, 2012 - 08:20 Reply

  true! nu e problema nimănui dacă și în ce cred eu. fanatismul nu e ok, indiferent de care este, și e izvor doar de prostii (terorism și război religios…)
  2 mențiuni :
  „fană” nu există, e un substantiv fără genul feminin!
  religia nu e bună, îți îngrădește gîndirea…. (pămîntul se învîrte și e rotund, ca să amintesc doar o temă eronată…)

  • Oana October 18, 2012 - 09:05 Reply

   Merci de atentionare, Marian.
   Dar eu nu zic ca nu e buna religia. E, dar in niste limite…

 2. Savoir Faire October 18, 2012 - 08:35 Reply

  Nu pot decat sa fiu de acord cu tine, dar totusi mi se pare potrivit sa spun un lucru.
  In mentalitatea noastra de occidentali ca sa zic asa, acceptam pe cel de langa noi si ne propunem sa nu ne bagam pe gat ideile reciproc, cu alte cuvinte facem ceea ce mentalitatea noastra ne spune sa facem.
  In schimb islamicii nu accepta alta realitate decalt cea a lui Allah pentru ca in mentalitatea lor, acest tip e ideal, cu alte cuvinte fac si ei ceea ce le dicteaza mentalitatea, cu diferenta ca mentalitatea noastra are un orizont putin mai larg.
  Citatul de mai sus si mie imi face nervi, poate pare chiar arogant, dar pentru ei e o normalitate pt. Ca a lor carte sacra are acelas ton constant.
  Si lasand discursul cu allah, totusi, ti-a bagat cineva poza in suflet in mod abuziv ?

  • Oana October 18, 2012 - 09:03 Reply

   Nu mi-a bagat nimeni poza asta in suflet in mod abuziv, DAR altii de alte religii mi-au bagat pe gat alte chestii in mod abuziv.

  • crinutza October 19, 2012 - 15:02 Reply

   Ai fi uimit cati sunt intr-adevar atat de toleranti pe cat spui (dintre cei “occidentali”).
   Eu am auzit aceeasi placa si de la ortodoxi si de la catolici.

 3. Oana S. October 18, 2012 - 09:51 Reply

  Câte chestii din astea văd zilnic în News Feed… păcat că nu pot să zic nimic. Sunt de-acord cu tine, orice credinţă personală e perfectă cât timp rămâne fix aşa: personală.

 4. Ari October 18, 2012 - 09:52 Reply

  Copiii cred in Mos Craciun, oamenii mari se inchina la prieteni imaginari.. Desigur, cine sunt eu sa ii judec, atata timp cat credinta lor ii face fericiti? Si nu cer mult, sa creada in orice vor, dar sa o faca in liniste, neintrusiv (nu degeaba s-a inventat sufletul, altfel ni se ducea gura in ‘rai’)

 5. Andra October 18, 2012 - 10:30 Reply

  Eu am doua prietene foarte bune care sunt baptiste, dar ceea ce am apreciat intotdeauna la ele a fost ca niciodata, in toti aproape 20 de anii de cand suntem prietene nu au incercat sa ma convinga pe mine ca religia lor e mai buna. Daca toti oamenii ar fi ca Marta si Simina, lumea ar fi de 10.000 de ori mai buna

  • Oana October 18, 2012 - 16:20 Reply

   Foarte frumos din partea lor, asa mi se pare fair.

 6. ex-silentio October 18, 2012 - 18:24 Reply

  În poză zice doar “să-ți arăt ceva ce e mai bine pentru tine” nu “să fac ceva ce e mai bine pentru tine”. În contextu’ ăsta nu mai poți să-i dai peste mână ăluia de mănâncă înghețată… Eventual poți să te ții după el și să-i explici cât de nesănătoasă este înghețata aia pentru corpului lui, și că poți să-i arăți tu cum să mănânce sănătos. Eventual o să-ți trântească el înghețata în cap …. dar așa-ți atingi scopul.
  Cu Cola nu-s de acord. Dacă bea din aia fără zahăr? 🙂

  • Oana October 18, 2012 - 21:34 Reply

   Da, ai dreptate, în loc să-i dai peste mână, poate ți-o iei :)).
   A fost greșit raționamentul meu.

 7. Hapi October 18, 2012 - 20:30 Reply

  Sunt multi propovaduitori de-astia …in general anonimi. Pot spune orice sub acoperirea unui nick.
  Religie e una, credinta e altceva
  Pentru mine – o chestiune intima la fel ca sexul si relatiile intrafamiliale.

  Si ca fim on topic…aproape fiecare apartinator al unei religii considera ca numai aceea e calea buna. pe care merge el….

  • Oana October 18, 2012 - 21:34 Reply

   Adevărat, fiecare consideră că alegerea lui e cea mai bună, dar e important să ni le respectăm.

 8. alaxandra October 24, 2012 - 12:40 Reply

  Buna Oana,

  Am inceput de la postarea ta cu Nutella si trenul si am ajuns la islam. 🙂

  Ce am eu de zis e de fapt o intrebare:

  Ce inseamna, mai exact: “A baga pe gat altora” ceva, si mai ales religia/credinta?

  Nu de alta, dar o religie ca astea trei mai monoteiste pe care le avem aqcum in prim-plan in lume nu va putea fi niciodata restrictionata la practicarea in solitudine.

  Unde se termina dreptul meu de a-mi marturisi credinta (presupunand ca o am) si unde incepe dreptul tau de a nu fi fortat(a) sau agasata sau ceva de genul asta de marturisirea mea?

  Sunt curioasa, nu intreb cu rea-vointa.
  Si intreb pentru ca in numele asta al asa-zisei privatizari a credintei deja se fac tot felul de abuzuri in lume. Si mi se pare cel putin bizar sa arestezi/concediezi/inlaturi oameni pentru ca se declara credinciosi. De orice culoare.

  • Oana October 24, 2012 - 12:52 Reply

   alaxandra, doamne-fereste de concediat oameni ca isi exprima credinta.
   Ce inteleg prin a baga pe gat? Pentru mine: a insista cineva sa imi vorbeasca despre asta desi prefer sa nu discut despre asta, a insista sa merg la slujbe/adunari/intruniri, a insista sa imi dea carti sau materiale de citit, a insista sa imi demonstreze ca are dreptate.
   Eu nu am nimic cu credinta sau religia atata timp cat nu mi se impune ceva. Prefer sa evit subiectele de gen pentru ca de obicei se ajunge la cearta.
   Daca nu m-am exprimat suficient de clar sau vrei detalii, intreaba-ma mai mult. 🙂

Leave a Reply