Oana Kovacs

6

”Relații exuale” de Michel Birbaek

relatii-exuale-michel-birbaek-all

Fără să mint vă zic că asta e una din cărțile must-read pe care eu am pus mâna anul ăsta. Dacă-n general lumea scrie cărți despre povește de dragoste care-ncep, Birbaek scrie despre una care se termină. Și nu se termină oricum, ci frumos, educat, civilizat.

”Relații exuale” e o carte despre sfârșitul unei iubiri. O carte în care arată ce face distanța dintr-o relație de dragoste, ce face lipsa de sex și apropiere. Nu o să vă dea fiori cartea asta, dar e atât de frumos scrisă de tot am sperat la sfârșit că mai urmează ceva.

Spoilers ahead!

Lasse e un comedian care simte că și-a ratat cariera, în timp ce Tess tot avansează și avansează. Când are și el ocazia unui comeback, iubita lui de vreo 5 ani (parcă), dar cu care nu mai făcuse sex de 2 (!!!) îl anunță că i s-a oferit un job nu doar în alt oraș (oricum locuiesc în orașe germane diferite) ci chiar pe un alt continent. Comunicarea dintre ei e proastă, problema sexului o ignoră și ce e și mai rău, fix atunci se-ntâmplă o tragedie. Tatăl lui Lasse se îmbolnăvește grav și boala lui avansează rapid. Deși se despart, Tess îi stă alături lui Lasse și îl vizitează în casa părintească din Danemarca cu fiecare ocazie (Lasse fiind danez). Tatăl lui nu apucă să-i vadă pe cei doi căsătoriți, cum visa și moare, lăsându-i pe Lasse și pe sora lui, precum și pe iubita lui de-o viață, îndurerați. În final, Lasse și Tess CHIAR se despart (deși se iubesc) și cu ocazia despărțirii sparg pușculița lor comună de economii (e foarte mișto cum au strâns ei banii ăia, dar nu vă zic prin ce metode :D) și fac o petrecere la care își cheamă toți prietenii pentru a sărbători un sfârșit frumos de relație.

Mi-a plăcut tare mult cartea, deși am sperat până la ultimul cuvânt că Lasse și Tess rămân împreună, se căsătoresc și au copii și îi cresc la fel de frumos cum a fost crescut el de tatăl lui, cel care l-a și inspirat să-și aleagă meseria.

Dacă aveți ocazia să citiți ”Relații exuale”, well, do not miss it. Merită!

Eu trebuie să spun mulțumesc editurii All pentru carte (și fotografie), e una din cărțile mele de suflet de anul ăsta.

Comments

Oana • December 28, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. O Oană December 28, 2012 - 13:40 Reply

  Pe mine m-ai convins, o să pun mâna pe ea. Nu acum, că nu-s într-o perioadă în care m-aș simți bine citind-o, ci mai prin primăvară, când se va mai însenina puțin pe strada mea 🙂

  • Oana December 28, 2012 - 14:34 Reply

   Cred că o să-ți placă. Pe mine m-a uimit. Și deși e un scriitor german (am prejudecăți :D), scrie superb.

 2. Cristina December 28, 2012 - 15:08 Reply

  Si pe mine m-a convins recenzia ta, mai ales pentru ca ai pus bine accentul: oamenii se ataseaza mai usor de inceputuri, decat de sfarsituri, chiar frumoase. Sper sa-mi pice in mana 🙂

  • Oana December 28, 2012 - 15:26 Reply

   Cristina, am incredere ca-ti va placea.

 3. Topul cărților din 2012 | Oana Kovacs
 4. Biblioteca bloggerului român | Oana Kovacs

Leave a Reply