Oana Kovacs

10

”Rebecca” de Daphne du Maurier

 
Asta nu e prima carte de Daphne du Maurier care intră pe mâna mea și tocmai ăsta e motivul pentru care am ales-o, pentru că citind ”Golful francezului” am ajuns undeva înapoi în timp și am trăit cu personajele fiecare aventură.
 
Well, cu ”Rebecca” m-am fentat. Pe cât de promițătoare părea, pe atât de dezamăgitoare a fost.
 
Povestea e simpluță: o fată orfană, damă de companie, dar nu în sensul ăla (a unei doamne pline de bani – o adevărată snoabă) cunoaște un tip bogat, văduv, în timp ce e cu doamna ei snoabă la Monte Carlo, în vacanță. Tipul se îndrăgostește de ea și ea de el și se căsătoresc și se mută la casa lui, un conac din Anglia – Manderley. Acolo îi cunoaște pe servitori, care o tratează cu dispreț, obișnuiți cu Rebecca, răposata soție a lui Max de Winter, o tipă aparent fermecătoare și cu o personalitate puternică. Rebecca murise cu un an în urmă, dar amintirea ei era vie în casă. Viața curge lin până la câteva luni de la nuntă, când în micul golf al Manderley-ului are loc un accident și cu ocazia asta se scoate la suprafață și se descoperă ambarcațiunea răposatei și… cadavrul ei înăuntru! Well, the plot thickens, pentru că Rebecca era aparent înmormântată deja!!! Cine a omorât-o pe Rebecca și de ce… aflați dacă citiți, că de data asta-s rea și nu dau spoilere de niciun fel.
 
Mi-a plăcut că personajul principal a fost bine conturat, nici prenume nu are, e ștearsă, nu știe să se îmbrace, să vorbească, să se comporte, e bleagă. Atenție, mi-a plăcut cum a fost creionat personajul, nu personajul în sine. Actuala doamnă de Winter mi s-a părut o bleagă și două jumătăți și jumătate, nu mi-a plăcut deloc de ea, deloc, deloc.
Max de Winter nu mi-a plăcut nici cum a fost conturat (sau poate așa îl vroia autoarea… no idea), nici ca bărbat. Părea la început puternic, hotărât, cu personalitate, apoi mi s-a părut o fetiță speriată care bravează. Un incapabil care se teme de publicitate negativă și alege soluția cea mai penibilă de a rezolva o problemă.
Doamna Danvers, o servitoare, figură importantă, vedeți voi de ce, mi s-a părut genial construită. Ea a dat ”farmec”, dacă se poate spune așa unui roman de suspans, poveștii. Ea face parte din grupul de servitori care nu o plac deloc pe noua doamnă de Winter.
 
Sfârșitul mi s-a părut incredibil de sec și stupid, fără nici cea mai mică explicație referitoare la începutul cărții. Cartea începe așa – ”Azi noapte am visat că m-am întors la Manderley.”, doar că la sfârșit nu se menționează de ce naiba e abandonată somptuoasa reședință, conform descrierii din început sau că ar abandona-o!
Traducerea – execrabilă, greșeli gramaticale cât cuprinde, greșeli typo cât cuprinde, carte publicată după revoluție – s-a văzut! Conform traducătoarei, naratoarea e o olteancă veritabilă din inima Craiovei sau a Balșului :))).
Dar atât…
 
A citit-o cineva? Mai e ceva interesant de Daphne du Maurier? Filmul l-ați văzut?

Comments

Oana • December 7, 2011


Previous Post

Next Post

Comments

 1. ioanamiroiu December 7, 2011 - 06:08 Reply

  Eu am avut cartea pe lista de lecturi din clasa a șaptea și-mi amintesc că atunci mi-a plăcut. E drept că am mai uitat din ea, dar m-ai provocat. Poate o recitesc să văd ce gust îmi lasă acum, dacă tu ești așa pornită 🙂

 2. Richie December 7, 2011 - 06:11 Reply

  Nu stiu de ce dar imi suna a ceva scris de Sidney Sheldon or Daniele Steel. Parca si arata a literatura ieftina de gospodina :)). Sper ca ma insel.
  Pt o madam de Winter colorata recomand Cei trei muschetari. Milady e fucking diabolica si sa nu uitam HOT.

 3. Annemarie December 7, 2011 - 06:33 Reply

  Da' bine ca la cartea asta care spui ca e plictisitoare nu dai spoiler, vrei sa se chinuie si altii. :)))))

 4. Oana December 7, 2011 - 08:12 Reply

  Ioana, nu mi-a placut, sincer, dar daca insisti sa te risti :)).
  Richie, chiar asa arata!!! :)))))))
  Ana, nu pierzi nimic daca nu o citesti :)). Iti zic aici ca sotu' o omorat-o pe Rebecca si desteapta asta de sotie sta cu el. Ca na, lui ii era era naspa sa divorteze de Rebecca, care era defapt mai curvistina :)))). Si asta era "the easy way out" :))).

 5. Nice December 7, 2011 - 10:26 Reply

  Am citit-o acum foarte multi ani, am vazut si filmul de cateva ori, tin minte ca atunci m-a impresionat, dar timpul a trecut si am uitat multe din actiunea romanului…

 6. Oana December 7, 2011 - 13:09 Reply

  Nice, am inteles ca filmul e chiar bun. E de Hitchcok.

 7. hapi2233 December 7, 2011 - 17:44 Reply

  Nu e mare diferenta intre asta si scrierile lui….Sidney Sheldon. Ba chiar mi se pare ca tipul (era tip Sidney) scria mai bine , ceva gen crimi………
  Rebeca e un mix intre Sidney si Sandra Brown 😀

 8. Seby July 11, 2012 - 10:16 Reply

  Eu am descoperit-o pe Daphne du Maurier in cartea de engleza, in cls.a 7-a;era un fragment din Pasarile; dupa ce-am citit acest fragment, am cautat cu disperare intreaga nuvela, era de negasit…pana in vacanta de vara cand prof. de franceza mi-a spus ca are nuvela intr-o revista mai veche.
  Si da, am citit intreaga nuvela si nu am ramas dezamagit;apoi am citit Rebecca, Hanul jamaica, Golful francezului si multe alte povestiri;cel mai mult mi-a placut Golful francezului, o carte superba, am savurat pagina cu pagina…o recomand cu caldura.

  • Oana July 11, 2012 - 15:01 Reply

   Am citit Golful Francezului. E o carte minunata :).

 9. Seby July 11, 2012 - 10:41 Reply

  Dupa ce-am citit Pasarile, am vrut sa citesc Rebecca; era de negasit;am inceput liceul si-am gasit-o la biblioteca.
  Rebecca este un roman psihologic, naratiunea este la pers. 1, naratorul fiind personaj; romanul este circular, deoarece incepe cu sfarsitul(la cateva zile dupa incendiu, probabil), este folosita tehnica flash back-ului, doamna de Winter amintindu-si experienta traita la Manderley…

Leave a Reply