Oana Kovacs

4

Prometeu înlănțuit – Teatrul Național Timișoara

Marți am fost la teatru. N-am apucat să vă povestesc pentru că imediat după m-am apucat de zăcut la pat. Și-n plus, aveam nevoie de timp să diger piesa, departe de a fi una clasică sau banală.

prometeu-inlantuit-teatrul-national-timisoarasursă foto

Prometeu înlănțuit e un spectacol plin de simboluri. Partea bună e că e excelent scris și jucat. Partea proastă e că unui spectator care nu e la curent cu temele abordate în el nu-i va spune absolut nimic.

Am să simplific exercițiul spunându-vă că în piesă apare o paralelă importantă. Între Prometeu și Julian Assange.

Prometeu este un titan, binefăcător al oamenilor. El fură focul pentru a le veni în ajutor, fapt ce stârnește furia lui Zeus și atrage asupra lui Prometeu o pedeapsă.

Julian Assange este fondatorul Wikileaks, un site care susține libertatea presei. Un site care a dezvăluit prea multe, drept pentru care (jurnalistul multiplu premiat) Assange s-a trezit cu o acuzație de viol.

Aveți scheletul, nu vreau să vă zic chiar tot, vă las pe voi să puneți detaliile cap la cap de îndată ce vedeți Prometeu înlănțuit. Iar dacă sunteți familiarizați deja cu actorii Teatrului Național din Timișoara și/sau cu cei ai Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely, vă dau un hint: o să îi vedeți pe Ion Rizea, Victor Manovici și Andrea Tokai în niște roluri extrem de diferite de toate celelalte ale lor.

Piesa e altfel. Decorul e altfel. Costumele sunt altfel. Textele sunt altfel. Totul e altfel. Și merită văzut.

Comments

Oana • October 4, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Daniela October 4, 2013 - 20:40 Reply

  Singura piesa de teatru la care am fost si m-am distrat pe cinste, iar actorilor nu le mai trebuie nici un fel de prezentare, a fost: Pluralul Englezesc.

  Acum cativa ani la noi in Lugoj a ajuns acest spectacol si norocul a facut ca sa am bilet pe moca, gratie matusii care le-a primit de la firma.

  • Oana October 4, 2013 - 23:03 Reply

   Nu am văzut-o încă, dar am să țin cont de recomandare.

 2. Andra October 4, 2013 - 21:01 Reply

  Oana, ma omori. tot nu am ajuns la teatru 🙁

  • Oana October 4, 2013 - 23:03 Reply

   În 15 și în 29 parcă merg iar. 🙂

Leave a Reply