Oana Kovacs

7

Primul nume, al doilea nume?

Cum imi sta in fire, subiectul “nume” nu ma lasa in pace niciodata. Intotdeauna mi s-a parut interesanta partea asta cu gasirea unui nume pentru copil (sau catel sau pisica) si evident, m-am interesat si eu pe la ai mei sa aflu istoria familiei in ceea ca priveste gasirea unui nume pentru mine.
Si ai mei au fost directi – ea a vrut Ana-Maria, el a vrut Anamaria (c-asa-i la unguri) si vecina tot numele asta (nu stiu cum s-a gandit ea sa-l scrie) l-a vrut pentru fiica-sa, asa ca toti s-au razgandit cand si-au dat seama de ce se intampla. Si mie ai mei mi-au pus numele Oana, cu explicatia “Asa ne-a venit, asta ne-a placut atunci”, deci sa zic merci ca nu le-a placut Lelica sau Sempronia sau Haridia sau Artemizia sau clasicele (in grupul nostru de prieteni) Nimfodora sau Antinogena :)). Si al doilea nume (DA, Aida, nu dai nicio pulpa de miel, ai avut dreptate), inspirat de la … bunici, ca doar daca le cheama asa pe amandoua, de ce nu ar fi si persoana nr. 3 in familie cu acelasi nume??? Eu folosesc numai primul nume, toata lumea ma stie de Oana.
Prietenul meu in schimb, foloseste doar al doilea nume, toata lumea se mira cand afla ca mai are si altul si ca acela e defapt primul si alte prietene se plang ca nu au decat un nume, care nu le place si nu au de unde alege.
In plus, am observat ca apar tot felul de nebuni (in State, nu la noi) care pun la copii nume de firme la care le fac reclama. Say what??? Chestia asta deja mi se pare ca intrece orice limita, nici nu vreau sa ma gandesc la saracii copii, cred ca abia astepta sa scape de nume gen IPhone, Apple, Windows sau alte ineptii…
Mai exista bineinteles si celebritatile, care abia astepta oportunitatea de a aparea pe o coperta sau intr-un articol (sau poate doar le plac numele ciudate) si aleg pentru copii nume ca:
“1. Kal-el Coppola (Son of actor Nicolas Cage)

2. Audio Science (Son of actress Shannyn Sossaman)

3. Bluebell Madonna (Daughter of Singer Geri Halliwell)

4. Daisy Boo (Daughter of chef Jamie Oliver)

5. Pilot Inspektor (Son of actress Beth Riesgraf and actor Jason Lee)

6. Heavenly Hiraani Tiger Lily (Daughter of television presenter Paula Yates and Singer Michael Hutchence)

7. Dixie Dot (Daughter of television presenter Anna Ryder Richardson)

8. God’Iss Love Stone (Daughter of Singer Lil’Mo)

9. Jermajesty (Son of Singer Jermaine Jackson)

10. Apple (Daughter of actress Gwyneth Paltrow and singer Chris Martin)” (preluat de la Telegraph.co.uk)
Incep sa ma bucur ca ai mei nu au primit vreo oferta sa faca reclama la “Nufarul” sau la “Napolitane Gigel”. Si ca nu au vrut sa fie atata de originali incat sa imi puna numele Tigruta sau Arta Razboiului…
 
Voi aveti ceva funny stories legate de nume? Sau plangeri? 🙂

Comments

Oana • April 4, 2011


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Aida Gratiela April 5, 2011 - 09:52 Reply

  Hihihihi, stiam eu :d!!!!
  P.S. Incep sa imi revin din Alzheimer-ul meu timpuriu. Se pare ca e reversibil. Recunosc oamenii cu care am facut cunostinta a doua oara!!! :))

 2. Oana April 5, 2011 - 12:55 Reply

  :)))))

 3. Gerhald April 5, 2011 - 18:54 Reply

  La mine poveste e simpla, foarte simpla. Am un singur prenume care e destul de ciudatel: Gerhald! Vine din germana si se vrea un fel de "Ion romanesc". Adica in Germania e des intalnit, pe cand in Romania e o raritate.

 4. Oana April 5, 2011 - 19:24 Reply

  Ai tai sunt nemti sau pur si simplu au vrut sa fii deosebit? Tata e ungur si eu suflu usurata ca nu mi-a zis Piroska de exemplu :)).
  Dar Gerhald in romana mi se pare ca suna asa serios si elegant.

 5. Mihaela April 15, 2011 - 06:10 Reply

  Eu sunt multumita de ambele nume…ma cam enerveaza ca au rima 🙂 (mihaela + gabriela) si ca seamana oarecum intre ele, dar asta e. Folosesc oricum doar primul nume, al doilea e doar pentru diferentiere la facultate, examene, s.a.
  Sora mea in schimb nu si-a acceptat primul prenume, si anume Daniela. Nu-i place deloc. Isi foloseste al doilea prenume.

 6. dumy April 17, 2011 - 05:14 Reply

  Mie imi spune lumea Dani de cand ma stiu, si m-am cam obisnuit sa zic asa. Putina lume imi spun Dan sau Dane asa ca intre prieteni si asta ma amuza nespus de mult :))

  Acuma, de cand sunt in spaina, am aflat ca in toata Spania, America de Sud si lumea vorbitoare de spaniola toti au un prenume si 2xnume, respectiv numele tatalui si al mamei.. Sa zicem nustiucum Fernandez Rodriguez. Ori eu am 2 prenume, Dan si Marius, si un nume: Dumitrescu. Sa nu va zic de tot futaiul cu toate actele oficiale de aici unde ai un camp pentru prenume si doua pentru nume… si de aici toate explicatiile care a trebuit sa le dau precum eu au 2 prenume si doar 1 nume.. Imaginati-va doar. Si cartile de credit a trebuit sa le schimb ca nu or avut cum sa creada ca ma cheama si Dan si Marius. LEGAT. Cu cratima. Doar prenumele….

  in fineeee, c'est la vie. Apropo Oana, tu daca vii aici, ori te cheama Maria, ori Juana sau Johanna, ca de Oana simplu n-or auzit astia, trust me, pe sora-mea o cheama Oana si nu stiu sa-i pronunte numele nicidecum :))

 7. Oana April 17, 2011 - 09:59 Reply

  Ooooooh, nici nu vreau sa ma gandesc cata bataie de cap. Si sa stii ca si romanii nostri pricep greu. Cand zic Oana urmeaza sirul de intrebari: Ana? Dana? Ioana?
  Oana!!!!!!!!

Leave a Reply