Oana Kovacs

3

”Piața Washington” de Henry James

 sursă foto

Nu lipsesc părți din recenzie, dacă sunteți curioși de spoilere, selectați părțile albe. 

Dacă tot mă chinui să-mi ating targetul de 50 de cărți pe anul ăsta și tot mă laud cu ce citesc, aș fi cam ipocrită să nu vin cu (ne)recomandări, nu?

Să vă povestesc azi despre ”Piața Washington”, carte descoperită total întâmplător la ai mei în bibliotecă. Eu căutam ceva rezonabil, gen Agatha Christie :D.

Romanul prezintă povestea lui Catherine Sloper, o tânără bogată, fiica doctorului Austin Sloper. El a crescut-o împreună cu o mătușă, de la moartea mamei și tot el îi știe cel mai bine calitățile și defectele (dar mai multe despre el mai încolo). Catherine Sloper îl cunoaște la un moment dat pe Morris Towsend și se îndrăgostește nebunește de el, deși chiar și ea se miră cum de un om ca el o bagă în seamă, el fiind aventurier, ea fiind… ștearsă. Doctorul Sloper se împotrivește relației lor, dar doamna Penniman, mătușa ei (care, by the way, e o total drama queen) îi ajută să mențină legătura. Catherine se logodește cu Morris, dar doctorul face o mică cercetare și află că el e un parazit care trăiește pe spatele soră-sii, fără niciun ban sau chef de muncă. El o duce pe Catherine în Europa un an, sperând  să se răzgândească, dar tânăra, foarte calmă, își vede de-ale sale, își pregătește trusoul ca orice bridezilla respectabilă de secol XIX. Între timp, tatăl o înștiințează că n-are decât să se mărite, dar nu primește niciun șfanț și ea convinsă fiind că Morris o iubește, o ține pe a ei.

Evideeeeeeeeeeent, Morris e un derbedeu și îi dă papucii, pe motiv că nu vrea să o facă să sufere și să îi ofere o viață grea, departe de nivelul de comfort cu care ea a fost obișnuită. Mătușa Penniman, care trăiește într-o continuă telenovelă tot încurcă ițele și în loc să ajute, face numai tâmpenii. În final, cei doi rămân despărțiți, Catherine rămâne ca-n cântecul lui Beyonce, ”single lady” that is, iar deși după ani se ”regăsesc”,  ea e cea care refuză să ”put a ring on it”.

Mie mi-a plăcut fix doctorul Sloper, chiar dacă am și de obiectat în privința lui. Pe parcursul întregii cărți el e convins că are dreptate în legătură cu Morris Towsend. Deși chiar are, efectiv nu știe cum să comunice cu fiică-sa și relația lor se duce de răpă.

Catherina mi s-a părut o mimoză, Penniman o actriță de telenovele de mâna a doua și Towsend un new-rich-wannabe.

Nu prea m-am simțit îmbogățită în vreun fel după citirea cărții. Trageți voi concluzia de aici dacă o recomand sau nu.

Comments

Oana • April 14, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

  1. Ana Q. April 14, 2012 - 09:13 Reply

    Off… mie nu-mi plac spoilerele…dar zau daca ma pot abtine sa nu le citesc 😀

    • Oana April 14, 2012 - 09:41 Reply

      :))). La urmatoarele, ca am scris vreo 7 recenzii, nu prea is :D.

  2. Topul cărților din 2012 | Oana Kovacs

Leave a Reply