Oana Kovacs

7

“Persuasion” de Jane Austen


După cum avizii de lectură au observat, de o grămadă de timp m-am tot chinuit cu Jane Austen. Zic m-am chinuit pentru că sincer nu mi-a plăcut cartea 🙁. Nu mi-a plăcut Anne, nu mi-a plăcut Wentworth, nu mi-a plăcut Lady Russel, nu mi-a plăcut povestea și on top of all that, că nu-mi plăcea nimic, ”dulcele stil clasic” a lui Austen care în engleză mi s-a părut și mai îmbârligat decât în limba noastră care-i o comoară :)). (Dar m-am ambiționat să o citesc totuși fix pentru că-i în engleză.)
Pe scurt (atenție, spoiler inclus în partea invizibilă :D): boy meets girl, boy falls in love with girl, girl falls in love with boy, bad lady îi desparte (relativ, totul e relativ din cauză de PREA MULTE maniere!) pentru că el nu e bogat. După 9 ani, el (evident!) bogat o reîntâlnește pe ea, (evident!) încă singură și (nici nu știu care e rostul părții invizibile, atât de previzibilă e povestea) eviiiiiiiiiident, după un lung șir de întâlniri neromantice și multe semne de întrebare rămân împreună fericiți (probabil) până la adânci bătrânețe. THE END, thank God!
Poate ”review-ul” meu pare făcut în scârbă. Nu e așa, pur și simplu e efectul plictiselii care mi-a produs-o cartea. Am citit 3 cărți de Austen: ”Mândrie și prejudecată” – îh, mmm, mneah – cam asta e impresia, ”Emma” – care mi-a plăcut tare de tot, un personaj care face și desface, plin de personalitate 🙂 și ”Persuasion” care m-a omorât. Dacă vreți să citiți și un review pozitiv, citiți la Adriana, ea a fost foarte încântată de carte.
Nu vă bazați pe ce povestesc eu pentru că nu sunt persona potrivită să dau sfaturi în sensul ăsta (de a nu citit ceva), aceasta nu e o recenzie de expert, părerea mea e subiectivă, poate nu am gustat eu cartea, poate nu am citit-o la momentul oportun.
Cine și ce mai citește Austen? Ați citit ”Persuasion”/”Persuasiune”? Cum vi se pare?

Comments

Oana • September 13, 2011


Previous Post

Next Post

Comments

 1. adizzy September 13, 2011 - 22:14 Reply

  dar nu e vorba de expert e vorba de iti place sau nu :)) eu – recunosc, a influentat mult filmul si actorul din rolul principal 🙂 dar daca e sa fac un review corect, probabil ca tot asa ca tine l-as face, dar well I am a sucker for happy end 🙂

 2. Oana September 13, 2011 - 22:16 Reply

  Ah, da, îi vorba doar că n-aș vrea să dea nimeni cu cartea de pereți (cum am fost eu tentată să o fac de vreo 200 de ori :D) doar că așa zic eu. Îs așa subiectivă, mie-mi place acțiunea și personajele gen Emma din, well ”Emma” și Otilia din ”Enigma Otiliei”, astea mai ”agitate” :D. Anne mi s-a părut o leșinată :)).

 3. Oana S. September 14, 2011 - 07:23 Reply

  N-am citit Persuasiune, doar Mândrie și Prejudecată și Emma – prima mi-a plăcut mai mult ca a doua.
  Văd că citești Spre far… îs curioasă ce părere ai, că eu m-am chinuit la un examen anul trecut cu simbolistica farului și răspunsurile mele n-au fost ce trebuie :))

 4. Oana September 14, 2011 - 10:10 Reply

  Oana, am termiant "Sper far", vine review-ul zilele astea :D.

 5. a-z September 14, 2011 - 13:54 Reply

  faina literatura feminista. a creat un imbold spre depasirea conditiei femeii si perceptia generala a acestei conditii. fraza e lucrata cu multa migala si necesita recitiri pentru convingerea acestor descoperiri despre care amintesc eu aici, in treacat. vorbesc despre jane austen. spre farul wolfian, mi-a lasat la capatul lecturii o imagine mai slabuta decat impresia dupa wuthering heights al emilly bronte.

 6. Oana September 14, 2011 - 14:14 Reply

  a-z, cu ”Wuthering Heights” am doua citiri la activ, prima – dramatica rau de tot, a doua m-a lasat rece (numai bine ca mi-ai amintit, o sa scriu pe tema asta). Prefer ”Spre far” desi culmea, nu e genul meu.

 7. Romantică pe...! | Oana Kovacs

Leave a Reply