Oana Kovacs

2

”Paul și Virginia” de Jacques-Henri Bernardin de Saint-Pierre

Colaborarea mea cu editura All mă ajută să am acces la o grămadă de cărți mișto. De exemplu, cum încerc să educ romantica ascunsă din mine, m-am ales cu niște romane din colecția Iubiri de altădată. Am citit ”Poveste de dragoste” a lui Șalom Alehem și credeam că-s pe drumul cel bun, dar… stați să vedeți cum a fost cu ”Paul și Virginia”.

Tot am auzit eu că Paul și Virginia formează unul din cele mai nu știu cum cupluri evăr, că așa și pe dincolo, că povestea lor e unică și irepetabilă și dramatică și… Romeo și Julieta și. În fine, acea comparație cu perechea de sinucigășei trebuia să-mi dea de gândit un pic. Nu mi-a dat. Mare prostie. În fine.

paul-si-virginia

M-am pus să citesc ”Paul și Virginia” ca să devin și eu romantică, femeia ideală, alea-alea. Și-am început cărticica de 100 și-un pic de pagini. Paranteză: îmi place Steinbeck. Trăiesc pentru dramă. Am citit 10 pagini. Iubire și fluturi roz. Încă 10. Niște necazuri peste care niște femei puternice au trecut rapid și-am ajuns iar la fluturi roz. Încă 10 pagini. Ambele-s însărcinate. Fluturi roz. Încă 10 pagini. Se împrietenesc ca două surori. Fluturi roz. Nasc. Fluturi roz. Copiii lor cresc împreună și se iubesc ca frații, ele-s fericite, toată lumea e fericită. Fluturi roz. Eu fac cu nervii. Fericire, fericire, da` până unde? Unde-i Romeo, unde-i Julieta? Cresc copiii, toată lumea din comunitate îi iubește, că ei îs niște îngeri, nu alta. Fluturi roz. Se îndrăgostesc unul de altul. Fluturi roz. Hopa, devine palpitant! Au crescut ca frații, se îndrăgostesc… 10 pagini cu fluturi roz în stomac la ei și tensiune la mine, că nici nu se hotărau să ia atitudine, nici s-o lase moartă. Încă 20 de pagini. Avere, sacrificiu, dragoste. Începe drama, dar nu foarte convingător. Ea pleacă, el suferă. Ea ajunge altundeva, suferă amândoi, fiecare la locul lui. Ea se întoarce, mai suferă un pic amândoi. Ea moare, el suferă. Toată lumea suferă. Finally some drama!!!

The END. Nu o să devin niciodată prea romantică.

Comments

Oana • February 1, 2014


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Narcisa Maria February 2, 2014 - 10:50 Reply

  hmm

  • Oana February 2, 2014 - 11:22 Reply

   Ai citit-o?
   Share your thoughts!

Leave a Reply