Oana Kovacs

8

”Oracolul din Stambul” de Michael David Lukas

oracolul-stambul-michael-david-lukas

Cartea asta am primit-o cadou din partea editurii All imediat după apariție. Recunosc că m-am super entuziasmat și aveam așteptări foarte mari de la ea.

”Oracolul din Stambul” e povestea Leonorei, o fetiță româncă din Constanța. Tatăl e un evreu negustor de covoare. Mama ei moare la naștere și de atunci Leonora e urmărită de un stol de pupeze purpurii care par a-i purta de grijă. Când ea are câțiva ani, tatăl ei se recăsătorește cu mătușa ei, Ruxandra. Din păcate, Ruxandra e mama vitregă tipică, ceea ce o face pe Leonora să se ascundă într-un cufăr pentru a fugi la Istanbul alături de tatăl ei. Din nefericire, tatăl ei moare în timpul unei serate și mama ei nu răspunde apelurilor trimise în Constanța de noul protector al fetiței.

Prin inteligența ei reușește să cucerească învățații din oraș și să uimească, dar Leonora decide la un moment dat că e timpul să dispară.

Ce mi s-a părut mie că nu se ”pupă” în carte e povestea independenței fetiței corelată cu vârsta ei fragedă. Și am simțit că ar putea continua și că mi s-a înșelat așteptările din punctul în care cartea s-a încheiat, brusc, zic eu.

Comments

Oana • December 28, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Alice December 28, 2012 - 16:58 Reply

  Ce harnica esti azi chiar de ziua ta, La multi ani!

  Mie mi-a placut foarte mult cartea si finalul nu neaparat brusc ci putin surprinzator ar fi fost banal sa fie altfel.

  • Oana December 28, 2012 - 17:11 Reply

   Merci, Alice!
   Am profitat de timpul liber de azi :).

   • Alice December 28, 2012 - 17:23 Reply

    Spor in continuare, astept sa vad despre ce mai scrii:)

 2. O Oană December 28, 2012 - 22:41 Reply

  Și eu aș fi vrut să nu se termine așa, mă așteptam la câteva detalii. Totuși, m-a cucerit cartea prin descrierile demențiale și atmosfera orientală 🙂

  • Oana December 29, 2012 - 01:52 Reply

   Mi-au plăcut și mie descrierile :).

 3. Topul cărților din 2012 | Oana Kovacs
 4. ada January 20, 2014 - 18:41 Reply

  Mda.. exact asa am simtit si eu. E doar o fetita de 8 ani, chit ca poate e oracolul acela. Mi-a devenit antipatica de-a dreptul in toata perfectiunea ei. Iar sfarsitul e cat se poate de tras de par. Nu recomand cartea decat pentru descrierile bunicele. Pacat, citisem atatea recenzii entuziaste despre ea.

  • Oana January 20, 2014 - 19:16 Reply

   Si eu m-am entuziasmat datorita recenziilor care o indicau drept o carte foarte buna. O fi, nu zic nu, dar nu pe placul meu.

Leave a Reply