Oana Kovacs

andre-agassi-open-autobiografie-carte
1

Open – Andre Agassi

Deși am auzit de un milion de ori de Open, cartea lui Agassi, nu înțelegeam nicicum ce vede lumea atât de interesant la biografia lui. Adică… omul e jucător de tenis, are o cârcă de bani din lovitul mingii cu racheta și e faimos. Ce-ar avea de zis, nu?

Oh, boy, was I wrong

andre-agassi-open-autobiografie-carte

Primul șoc a fost să aflu că Andre Agassi urăște tenisul. Cu pasiune și din tot sufletul. Pentru el, tenisul a fost o portiță pe care tatăl lui a văzut-o spre bani și faimă. Așa că și-a făcut niște calcule pur matematice legate de drumul pe care-l va duce practica tenisului și l-a pus să se antreneze. Zi de zi, an de an. Astfel încât l-a făcut să urască tenisul with all its core. Tot sportul l-a trimis departe de familie, atunci când tatăl său a găsit oportunitatea de a-l înscrie pentru scurt timp la o academie de talente în domeniu. Și deși Agassi senior era cam falit, norocul a făcut ca proprietarul școlii de tenis să vadă potențialul lui Andre și să-l ia sub aripa lui știind că băiatul îi va aduce bani să-i întoarcă cu lopata.

Și așa a fost, iar când și Andre Agassi a dat de gustul banilor și al succesului, a făcut din acest sport pe care îl ura un aliat. Și-a găsit oameni cu care a fost pe aceeași lungime de undă, s-a antrenat și a devenit tot mai bun. A învățat să găsească motivație, dar s-a și lăsat dus de val.

Părțile despre relațiile lui cu femeile, mai ales cele faimoase, au fost taaaaaare interesante, deși nu-s eu adepta can-can-urilor. Relația cu Barbra Streisand (v-ați gândit că i-ar putea fi mamă? și eu…) – hot lava, căsnicia cu Brooke Shields pe care a trăit-o mai mult sub efectul drogurilor, dar și eternul crush pentru Steffi Graff au fost așa natural povestite de Agassi (cu sprijinul unui profesionist – J.R. Moehringer, evident), care la fel de frumos știe să zică și despre copiii lui, pe care nu vrea să îi forțeze să joace tenis, deși-s progenituri de campioni.

Chiar și poveștile despre meciuri m-au ținut cu sufletul la gură și în tensiune maximă, dar cel mai tare m-au emoționat poveștile despre școala căreia i-a pus bazele. Deși Agassi recunoaște că este un ”needucat” – high school dropout, ține extrem de tare să asigure altora șansa la educație, convins că aceasta este cheia spre o viață mai bună. Motiv pentru care strânge fonduri, adună vedete pentru a-l sprijini, mai joacă partide de tenis – inclusiv cu soția Steffi Graff și își menține statutul de persoană publică.

Open m-a fascinat. Emoțiile jocului, anxietatea omului Andre Agassi, sentimentele atât de umane, candoarea sa, relațiile cu suișuri și coborâșuri, fidelitatea față de cei apropiați, dedicarea către cauzele în care crede.

Open e o carte excelentă și nu doar pentru tennis aficionados. Ci pentru oricine dorește să citească o autobiografie foarte bine scrisă și să cunoască omul care există dincolo de sportivul Andre Agassi.

Comments

Oana • November 14, 2016


Previous Post

Next Post

Comments

  1. Cărțile lui 2016 | Oana Kovacs

Leave a Reply