Oana Kovacs

10

”Noroc” că avem obligații

soferi-prostisursă foto

Știți cu toții ce e RCA-ul, nu? Ca să înțelegeți cât de important este în ochii legii.

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto. O să vă rog să rețineți al doilea cuvânt – obligatorie. Pentru cei prinși fără RCA, amenzile sunt, din câte am văzut pe net, între 500 și 1000 de lei. RCA-ul trebuie să-l aibă orice șofer pentru a se asigura, în caz că lovește pe cineva, că asiguratorul său va plăti reparația mașinii păgubitului.

Întâmplarea de care vreau să mă leg a avut loc anul trecut, în vinerea mare, parcă. Pe bd. Liviu Rebreanu din Timișoara, o arteră destul de circulată, un taximetrist s-a gândit să schimbe banda fără a se asigura. Astfel, a lovit o mașină de pe banda lui și încă una de pe banda cealaltă, cea a prietenului meu.

Ok, s-a întâmplat, așa că cei trei șoferi implicați au mers la poliție: taximetristul – vinovat, prietenul meu și încă o doamnă – ceilalți implicați, amândoi cu mașinile avariate. Acolo s-a făcut un fel de reconstituire, s-au dat declarații și poliția a contatat că taximetrisul e vinovat.

Și aici își intra în rol, în mod normal, RCA-ul.

Taximetristul avea RCA, dar nu a vrut să-l dea, așa că nu l-a dat, pentru că n-a avut chef să-l dea și pur și simplu n-a vrut el. Și legea nu îl obligă să ofere RCA-ul, ci doar să îl aibă/plătească.

Scor în meciul păgubiți vs. vinovat + legea din România 0 – 1. Un scor în valoare de minim 1200 de euro + zile nelucrate (din cauza lipsei mașinii) pentru prietenul meu. De doamna a cărei mașină a fost avariată nu știu.

În caz că sunteți curioși, textul ăsta nu-i vreo parabolă. E 100% pe bune, genul ăla de situație în care nu vreți să ajungeți, pentru că tot ce lasă în urmă e frustrare. Suntem niște norocoși că avem obligații față de lege. Partea proastă e că legea nu are obligații față de noi.

Comments

Oana • September 23, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Lorelei September 23, 2013 - 08:17 Reply

  Daca politia a constatat ca taximetristul era vinovat, nu putea fi dat in judecata pentru plata reparatiilor? Intreb pt ca si eu sunt soferita(de curand ce-i drept) si din fericire pana acum n-am avut incidente, dar la traficul din Bucuresti ma astept la orice.

  • Oana September 23, 2013 - 08:41 Reply

   Ba da.
   Asta e partea a doua. A fost dat in judecata, procesul a durat un an, s-a dat un verdict super dubios, cum ca nu e nimeni de vina de fapt. Taximetristul nici asa nu a fost obligat sa ofere RCA-ul si fiecare pagubit a ramas cu banii dati pe reparatia masinii sale.

 2. Mehigh September 23, 2013 - 08:56 Reply

  De aceea e bine sa investesti intr-un dash-cam. Cu astfel de dovezi clare (video) nu ar putea sa se mai strecoare ‘jmecherasii’ pe langa lege.
  + te mai ajuta si in cazul in care dai peste un politist prea zelos care insista ca ai comis o ilegalitate cand tu esti nevinovat, doar ca de data asta poti sa o si dovedesti.

 3. Miss I. September 23, 2013 - 12:38 Reply

  Mă îngrozește chestia asta, mai ales acum că de puțin timp m-am avântat și eu în jungla traficului. Îmi pare rău pentru situația voastră, sper să nu mai dați (de altfel, să nu dea nimeni) peste asemenea specimene 🙁

  • Oana September 23, 2013 - 12:49 Reply

   Bafta, Ioana, sa nu ai incidente neplacute.

 4. ex-silentio September 23, 2013 - 19:46 Reply

  Bănuiesc că nici nenea milițianul care a întocmit procesul verbal nu prea știa ce face. Acum mulți ani am fost într-o situație asemănătoare – eu eram ăla care nu a dat RCA-ul – dar eram obligat să-l dau polițaiului să scrie în PV. Polițaiul a luat polița de asigurare, i-a făcut copie, a dat-o păgubitului, și s-a rezolvat.
  PS. Cel pe care-l tamponasem voia asigurarea mea în original, de asta am refuzat. Nu eram obligat să-i dau asigurarea în original, doar copie. 🙂

  • Oana September 23, 2013 - 23:09 Reply

   Habar nu am. Cert e că vinovatul n-a dat RCA-ul și păgubiții au rămas cu banii dați pe reparații și cam atât…

Leave a Reply