Oana Kovacs

4

”Nimeni nu mă ajută”

Dacă vi se pare că asta e săptămâna criticilor la mine pe blog, you nailed it! M-am pus să fac ordine în articolele începute și neterminate, am șters câteva zeci, dar am și găsit câteva idei bune de continuat, cum e și asta la care mă voi referi azi.

cum-se-cere-ajutor

sursă foto

Am eu o problemă cu ”ajutorul”. Mi se pare că e foarte greu să fii ajutat dacă nu soliciți asta, iar prin a solicita nu mă refer la a cerși obiecte sau la a încerca să-i iei omului toată mâna atunci când îți oferă un deget, ci la a spune frumos despre ce este vorba, într-un mod politicos, acelora care au cum să-ți ofere fie un obiect material, fie un sfat.

Mi se pare foarte urât că apar situații în care oamenii neajutați arată cu degetul spre alții, dar ei nu fac nimic să iasă din mocirla în care sunt.

E simplu să te plângi că statul nu-ți dă bani să-ți crești cei 10 copii, a fost simplu și să-i și faci, dar e greu să lucrezi să-ți permiți să le asiguri o creștere și educație decentă. Ajutorul: spune oamenilor că vrei să lucrezi, caută soluții, nu sta doar cu mâna întinsă (știu, știu că-mi răcesc gura de pomană și că nu citesc persoanele potrivite chestia asta).

Tot așa e și cu ajutorul intangibil: vrei să fii recomandat pentru un loc de muncă, însă tu habar nu ai să scrii corect românește și te superi că nimeni nu te recomandă. Pune mâna, învață, scrie-ți un CV, explică ce știi să faci și cere abia apoi ajutor, cum altfel să te ajute cineva dacă tu nu faci nimic pentru tine? Și mai grav: cum să te recomande?!

Am vrut să scriu pe tema asta pentru că am văzut degete îndreptate și către mine de oameni care-s în niște situații proaste, care nu fac nimic ei pentru ei, dar îi acuză pe alții că nu-i scot la liman. News: nu așa funcționează lucrurile pe lumea asta. Întâi te asiguri că faci și tu tot ce poți pentru tine și abia apoi apelezi la alții, că nu-i nimeni dator să te ridice din mizeria în care te-ai băgat de bunăvoie.

Gata, poate vin totuși cu ceva mai vesel mâine! 🙂

Comments

Oana • March 17, 2015


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Irina Radu March 17, 2015 - 10:34 Reply

  Nici ca puteam sa fiu de acord mai mult. Ma enerveaza cei care nu au incercat nimic in viata asta ca sa reuseasca, ci doar s-au plans, iar acum spun ca in tara asta nu ai nicio sansa. Nu au dreptul sa se planga decat cei care au incercat si au tot incercat si au esuat. Doar aceia

  • Oana March 18, 2015 - 11:24 Reply

   Exact, daca nici nu incerci, cum sa te plangi? 🙂

 2. Bookish Style March 17, 2015 - 13:55 Reply

  Pentru joburi am recomandat oameni de vreo 4-5 ori si nu-mi amintesc sa-mi fi multumit vreunul. Tot astept sa vad daca “what goes around comes around”..Dar cred ca o sa astept mult si bine.

  • Oana March 18, 2015 - 11:25 Reply

   Eu am avut noroc in vreo 70% din cazuri cu recomandarile de joburi. 🙂 A mers ok pentru toata lumea. Au fost si cazuri unde am picat de mamaliga, dar m-am invatat minte si acum evit unele chestii.

Leave a Reply