Oana Kovacs

16

Dacă m-aș muta din Timișoara

Ca să fie furtul furt și leapșa leapșă, am zis să iau și titlul. Mulțumesc, Andra!

Problema se pune așa: unde m-aș muta din Timișoara dacă ar fi să aleg din lista de locuri vizitate de mine?

Sinceră să fiu, eu vă zic din start că încă n-am găsit orașul care să mă facă să mă gândesc să las Timișoara de tot. Nici în țară, nici în afara ei.

Am să le iau pe rând, cumva, să triez din amintiri și să mă gândesc pe unde m-aș vedea locuind pe termen scurt-mediu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAsursă foto

În România (ca să încep cu țara mea și să continui apoi în ordine cronologică), probabil la Sighișoara. Nu, nu probabil, sigur. E un oraș fermecător, încărcat de istorie. Vreo 6 luni acolo cred că mi-ar ajunge, totuși.

Dacă ar fi să aleg din Ungaria (unde prima vizită am făcut-o prin 1991 cred), aș alege Budapesta. Dar, după ce-aș termina de vizitat tot, m-aș reloca. Da, țin la casa mea. 🙂

Din Germania (în care am fost de 4 ori, prima dată în 2001), aș alege Hamburgul. L-am vizitat în 2004 și chiar mi se pare un oraș minunat, cu arhitectură frumoasă și muuuuuuuuulte muzee.

În Grecia nu am vizitat decât un oraș mare  – Salonicul (în 2007, la prima vizită în acea țară), în rest, sate și stațiuni. Dar vă zic cu mâna pe inimă că aș alege sătucul Ormos Panagias pentru a-mi petrece verile în liniște, citind. Și jucându-mă cu pisicile, că nu duce Grecia lipsă de ele.

În Austria am fost doar la Viena, în Belgia doar la Bruxelles și în Franța doar la Strassbourg, toate vizitate în 2009, în câteva zile, alături de colegii de facultate. Și așa cum a ales și Andra, aș alege și eu din astea tot Strassbourgul. Deși nici Bruxelles nu e de refuzat, fiind un oraș mare, plin de posibilități. În plus, încă sufăr că nu am văzut Atomium și încă mai cred că Grand Place e cea mai frumoasă piață din lume, cu siguranță ruptă dintr-un basm. Ok, I give up, nu cred totuși că pot alege între Strassbourg și Bruxelles, pur și simplu nu e fair. Viena am lăsat-o ultima pentru că orașele vorbitoare de germană nu-s tocmai my cup of tea.

Tot în 2009 am vizitat Muntenegru și cel mai mult mi-a plăcut liniștea din Kotor. Așa că mă văd și acolo, plimbându-mă zilnic printre palmieri și mâncând fructe de mare și pește la fiecare masă.

Anul trecut am vizitat Barcelona, Spania. Aș putea sta acolo, dar cu siguranță pe termen scurt, orașul e mult prea agitat pentru mine, prea încărcat de oameni și plin de hoți. Poate sună urât, dar e adevărat. Și mie-mi place liniștea și pacea, cam la fel ca unei pensionare. :))

Anul 2013 nu s-a anunțat deloc bogat în călătorii și totuși va ajunge să aibă o listă aproape la fel de lungă de țări văzute ca și cea din 2009. Doar că din fericire, anul ăsta am poposit mai mult peste tot. La sfârșit de mai am fost în Cehia, la Praga, și m-a fascinat! Nu știu dacă aș putea să aleg între Barcelona și Praga de exemplu, pe plan general, dar dacă n-ar fi bariera limbii, Praga ar lua cu siguranță locul 1. Drept dovadă, visez să mă întorc acolo, deși nu-s genul de persoană care să-și repete destinațiile. Are Praga acel je ne sais quoi  care pe mine m-a fermecat. Deși au trecut câteva luni de la vizita mea acolo, încă nu s-a șters sentimentul că ăsta e acel oraș de vis.

Tot în 2013 am vizitat și Grecia, dar v-am povestit mai sus de ea, așa că vă anunț că mă așteaptă o scurtă vacanță în Italia, unde sper din suflet să vizitez Florența. Îmi doresc atââââââââââât de mult, încât n-am curaj să-mi fac nici un plan, de teamă să nu fie spulberat. Acolo merg în vizită la cineva și nu știu exact ce vom face în săptămâna petrecută acolo.

Bun, acuma că am ales din fiecare țară câte un oraș, cred că într-un top final aș pune Praga pe locul 1, deși cu inima îndoită, pentru că n-am vizitat-o cu Alex. Dacă ar fi să aleg unul din locurile văzute împreună, aș spune Budapesta, mă și văd petrecându-mi diminețile acolo în piața de mâncare. :))

Adevărul e că am ales chiar și așa cu greu. E ca și cum ar trebui să spun pe care din copiii mei (imaginari) îi iubesc mai mult. Și nu e corect, pentru că pe toți copiii mei îi iubesc la fel de mult.

Comments

Oana • August 23, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Chatte August 23, 2013 - 08:07 Reply

  Si eu care ma gandeam ca vrei sa vii la mine la Cluj. :)) 😛

  • Oana August 23, 2013 - 08:08 Reply

   Pai nu vreau sa ma mut la tine, Puf! :))

 2. cojia August 23, 2013 - 08:22 Reply

  si eu vreau Florentaaaaaaaaaaaaa!!! 😀 😀

 3. joe August 23, 2013 - 08:28 Reply

  Din toate locurile astea, bine ca macar la Firenze am fost si eu. E foarte frumos si plin de oameni. Exista acolo o ambasada a Turciei parca, e uriasa, ca un palat!

  • Oana August 23, 2013 - 08:29 Reply

   Ah, ce fain ca ai fost. Sper sa ajung si eu.

 4. Alina August 23, 2013 - 08:33 Reply

  Hmmm, cred ca as lua in considerare, atunci cand m-as muta, si ce slujba as putea sa imi gasesc in orasele respective, asta raportat la costul vietii. Bruxelles e o alegere excelenta!

  • Oana August 23, 2013 - 08:37 Reply

   Da, asa-i. Ce-am scris eu sunt niste situatii ideale, ca n-as putea sa ma mut de dragul de-a citi la malul marii ca inca nu am castigat la loto potul cel mare.

 5. Elena M. August 23, 2013 - 11:15 Reply

  Ce subiect frumos 🙂
  In Romania doar la Sibiu m-as muta, in strainatate la Lucca, in Toscana sau Firenze.
  Si as avea o casa de vacanta la Bellagio, la lacul Como…
  Suna bine visele mele… 🙂

  • Oana August 23, 2013 - 12:17 Reply

   Si la mine tot Sibiul era pe locul I pana am vazut Sighisoara. 🙂
   Ah, cat vreau si eu la Firenze. Sper sa imi iasa.

 6. O Oană August 23, 2013 - 15:21 Reply

  Dintre toate locurile vizitate până acum aș zice Praga 😀 Nu-s singura care-i de părere că orașul ăla are ceva magic 😀

  • Oana August 23, 2013 - 15:51 Reply

   Eu tot sper sa ajung acolo si cu Alex. Intamplarea a facut sa merg singura, dar vreau mai mult timp pentru noi, sa-l vada si el. 🙂

 7. Andra August 23, 2013 - 20:01 Reply

  :))) ce imi plaaaace!!! E genial articolul. Ma bucur ca ti-a placut leapsa 😀 dar nici eu nu m-as muta de tot din Timisoara niciodata 😀

  • Oana August 24, 2013 - 01:56 Reply

   Hi, hi, merci pentru ea!

 8. Gigi mecanicul November 15, 2013 - 14:30 Reply

  Daca tot m-as muta din Timisoara m-as duce in Thailanda, sau Cuba, sau orice se aseamana.
  Oameni zambitori, o alta mentalitate, banul nu este atat de important ca si in Europa, multa relaxare, multa comunicare, zambete pretutindeni, cald tot anul, plaja si balaceala!

  That’s the shit right there!

  • Oana November 15, 2013 - 14:51 Reply

   Cuba suna bine.

Leave a Reply