Oana Kovacs

Moartea nu e bicicletă (TESZT 2013)

opera-taraneasca-teszt-2013

Numele întreg al piesei este de fapt Moartea nu e bicicletă (ca să ţi se fure). Chiar în seara asta am văzut piesa, deci o am proaspătă în minte. Nu m-a dezamăgit, ca Sala de aşteptare şi nici nu m-a dat pe spate, ca Sufleu de bivol, pur şi simplu mi-a plăcut cu ale sale bune şi rele.

Piesa prezintă trei poveşti de familie care se întrepătrund, cu accent pe taţi şi pe întâmplările legate de prezenţa sau absenţa lor. Ca de obicei, una iese în evidenţă mai mult decât altele, cea a Nadezdei şi a tatălui său, bătrân şi bolnav. Fiica lui îi este alături în acest moment dramatic al vieţii sale, în care rememorează amintirile copilăriei ei şi tinereţii lui în timp ce este umilit în spital de medici şi de întregul sistem (sună cunoscut, nu?).

Nebăgat în seamă de nimeni şi neimportant pentru cei ce-l pot ajuta, tatăl Nadezdei se stinge, fără poftă de a lupta pentru viaţă, după ce un soldat internat alături de el îi explică pe larg de ce “moartea nu e bicicletă, ca să ţi se fure”. În agonia sa, bătrânul uitase că moartea e ultimul lucru de care poate profita şi de care se poate bucura, fără a-i fi teamă că i se va lua şi acest drept.

După moartea sa, Nadezda pune problema în următorul fel: “La spital nimeni nu te bagă în seamă şi medicii te ignoră, eşti rugat să laşi pacientul internat acolo şi să te întorci a doua zi. Şi a doua zi, ca aparţinător, afli că pacientul a murit.” Sincer, m-am simţit de parcă mi-ar fi zis asta părinţii mei şi am simţit cum se deschide cutia Pandorei cu un subiect care în curând va apărea pe blog, cât de trist ar fi el.

Dar să mă-ntorc la piesă. Mi-a plăcut. Actori faini. Mai ales G. Erdelyi Hermina (Nadezda) – foarte expresivă şi Szilagyi Nandor – tatăl. Chiar şi muzică interesantă a avut – de Mezei Szilard. Şi abia după ce m-am documentat am aflat că trupa e din… Serbia. De la Teatrul Popular Subotica. 🙂

Până ne reauzim “live” (următoarea postare e programată), mergeţi, dragi copii, vineri (la TESZT) la Operă Ţărănească. Eu m-aş fi dus şi a treia oară dacă eram în ţară.

Comments

Oana • May 29, 2013


Previous Post

Next Post

Leave a Reply