Oana Kovacs

14

”Middlesex” de Jeffrey Eugenides

ediția citită de mine

Abia așteptam să scriu de cartea asta și în același timp am tot așteptat să se ”așeze” informația. Și apucându-mă acum de scris recenzia asta, mi-am dat seama că aș vrea să fac și un top al cărților din 2011. Așa că m-am pus să fac topul și mi-am dat seama că asta e singura la care nu am recenzie așa că m-am pus pe treabă totuși.

”Middlesex” e scrisă de un american cu origini grecești care pentru acțiunea romanului s-a inspirat din povestea familiei lui. Aveam dubii dacă îmi va plăcea sau nu povestea vieții unui hermafrodit, dar suna interesant și cei de la Schimb de Cărți au lăudat-o așa că am luat-o și eu. Ulterior am aflat că circula și versiunea în engleză și îmi pare rău că nu am citit-o pe aia, dar asta e :).

În ”Middlesex” Cal spune povestea vieții lui, începând cu bunicii lui – Lefty și Desdemona, care în 1922 au fugit dintr-o Turcie decimată de război. Pentru a se putea îmbarca pe un vas spre Statele Unite, cei doi se dau drept soț și soție și își asumă identități false. Ajung în America direct la verișoara Sourmelina, care îi găzduiește și află șocată că cei doi FRAȚI!!! s-au căsătorit pe vas. După acomodarea în America, Desdemona, dar și Sourmelina, dau naștere copiiilor lor – Desdemona îl are pe Milton și Sourmelina o are pe Tessie. Desdemona o are mai târziu și pe Zoe și în ambii ei copii caută ceva care să îi reveleze pedeapsa păcatului ei – incestul.
După aproximativ 20 de ani, Milton și Tessie, verișori! se căsătoresc. Împreună au un băiat – denumit în carte Capitolul Unsprezece și o fetiță – Calliope. 
Totul e bine și frumos până în adolescența lui Calliope când tânăra nu se dezvoltă și nu are menstruație. De aici până la aflarea problemei reale a ei mai sunt doar câțiva pași… Vă rog, citiți-ooooooooooooooooooo! 🙂

Mie mi-a plăcut la nebunie cartea. E bine scrisă, are o acțiune interesantă, are twisturi care efectiv m-au șocat și e și sensibilă. Pe lângă toate astea, ”Middlesex” e și o poveste despre imigrare și acomodarea europenilor în America și e absolut impresionantă.

Din punctul meu de vedere, cartea asta e superbă. Probabil nu degeaba a luat și premiul Pulitzer în 2003. Am înțeles dintr-un link (pe care îmi pare rău că nu l-am păstrat) de la Nebuloasa că Eugenides e unul din scriitorii anului 2012 și sunt nerăbdătoare să mai citesc ceva scris de el.


Eugenides îm momentul primirii premiului Pulitzer, în 2003 – cel din dreapta

Comments

Oana • January 16, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Andra January 16, 2012 - 07:31 Reply

  Suna super interesant. Tre sa o caut pentru ca sunt super curioasa. Multumesc pentru recomandare :*

 2. Oana January 16, 2012 - 09:08 Reply

  Andra, daca vii la Schimb de Carti o poti lua de acolo, daca nu, sigur e prin librarii. E geniala :D.

 3. Andra :) January 16, 2012 - 17:51 Reply

  Am avut o perioada in care am tot vrut s-o citesc, dar apoi am auzit pareri mai critice despre ea si am sarit-o. Acum ca ai povestit asa convingator de ea, cred ca o sa-i mai dau o sansa la un moment dat 🙂

 4. Monica January 16, 2012 - 19:44 Reply

  Mmmmmm am notat-o. Multam:)

 5. Oana January 16, 2012 - 21:40 Reply

  Andra :), da-i!
  Monica, sper sa iti placa!

 6. Anonymous January 17, 2012 - 00:35 Reply

  Si mie mi-a placut foarte mult. E complexa si te prinde.
  Eu caut acum "Sinuciderea Fecioarelor", tot de Eugenides; primul sau roman, daca retin bine.
  Ai vazut-o pe undeva?

  🙂

  arina

 7. Oana January 17, 2012 - 20:05 Reply

  Arina, o am eu data la cineva. Trebe sa vad pe unde am dat-o si daca o vrei ti-o dau.

 8. Anonymous January 18, 2012 - 02:39 Reply

  Super ar fi.
  Multumesc.

  a.

 9. Oana January 18, 2012 - 17:47 Reply

  Arina, s-ar putea sa mai dureze pana o primesc, dar mai trage-ma de maneca in vreo luna :D.

 10. Anonymous January 19, 2012 - 17:02 Reply

  Esti tare draguta. Multumesc
  Chiar azi am primit Procesul ( Kafka ) si Jucatorul ( Dostoievski ), si mai am jumatate din Un om sfarsit ( Papini ). Am ocupatie o perioada.
  No hurry. 🙂

  a.

 11. Oana January 19, 2012 - 17:38 Reply

  Arina, spor la citit. Am incercat si eu Procesul. Am citit mai mult de jumate si am renuntat :D.

 12. simsim January 9, 2014 - 23:12 Reply

  topul cartilor din 2011? si eu m-am apucat de cartea asta acu/s ceva vreme si chiar vreau sa o termin. de la tine si de la diana borca am aflat de eugenides. multumesc:)

  • Oana January 9, 2014 - 23:33 Reply

   He, he, cu plăcere! Middlesex e favorita la mine. 🙂

 13. The Marriage Plot de Jeffrey Eugenides | Oana Kovacs

Leave a Reply