Oana Kovacs

8

Medici de familie vs. time management

Alt subiect serios pe care vreau să-l abordez de 1000 de ani, dar când se-ntâmplă chestii așa tragi-comice ca întâmplarea din cimitir, nu mă pot abține să nu amân la nesfârșit ce-i mai serios, pentru că și eu ca tot românul, prefer să fac haz de necaz.

sursă foto

Problema mea legată de medicii de familie există de… mulți ani. Adică de fix prima dată când a apărut conceptul și m-am înscris (de fapt, ai mei m-a înscris) la cea care mi-a fost medic de familie până prin decembrie.

Dacă vă-ntrebați care-i legătura dintre time management și medicii de familie, stați că vă explic. Eu am renunțat la fost mea doctoriță pentru că o durea fix în c.r de timpul meu. Adică dacă o sunam luni pentru că mă simțeam rău, mă programa în vinerea… următoare! Nu în prima vineri, ci în a doua, cam la două săptâmâni (aproape) după. Pentru că avea are MULT prea mulți pacienți și tot ”adună”. Iar în vinerea minune, dacă eram programată la ora 13, trebuia să fiu fericită dacă la ora 16 intram în cabinet.

Practic, în caz de gripă ( sau orice altceva) ori mă tratam singură, ori… 🙂

În decembrie am avut probleme destul de urâte de la gastrită. Știe că-s de mult timp problemele astea, nu m-a trimis nici măcar o dată la analize să vadă dacă nu cumva am afurisita aia de Helicobacter Pylori și problema mea se tot agrava. Când am sunat-o să mă programez pentru a nu știu câta oară în N ani la consult din nou pentru aceiași chestie, mi-a zis că nu are timp de mine decât după mai mult de două săptâmâni. Așa că m-am dus la urgență când nu mai puteam de rău, dar asta-i altă poveste :D.

În fine, ideea e că de fiecare dacă când mergeam în ziua stabilită, la ora stabilită, apăreau minim 5 oameni înaintea mea care intrau ca la ei acasă, doctorița îi lua, stătea și la povești cu ei înăuntru and so on. Și de fiecare dacă când o întrebam cât mai durează, răspunsul era același ”Imediat te iau pe tine.” La mine și la ea termenul de imediat e clar diferit, la mine fiind ceva gen, în câteva secunde/minute, iar la ea, în două, chiar 3 ore.

După atâția ani eram deja sătulă până peste cap de situația asta de rahat. Dacă aveam probleme de sănătate îmi trebuiau ore bune pentru o consultație în care nu îmi făcea mai nimic și nici nu rezolvam problema. Am întrebat în dreapta și-n stânga și una din prietenele mele mi-a recomandat o nouă doctoriță, într-un centru medical destul de cunoscut din Timișoara. Aceasta m-a luat ca pe unul din ultimii ei pacienți – nu dorește să mai înscrie pentru că nu le-ar face față. Dacă am nevoie de consultație, durata de așteptare e de maxim, două-3 zile, iar dacă merg la ora stabilită în 5 minute ies. Pe ceas. Adică mă întreabă exact ce am, îmi explică planul de tratament și mă întreabă dacă am nedumeriri sau alte probleme. Nu o interesează ce fac în timpul liber, ce fac ai mei, ce face bunica sau vecina de la 2. Până acum am fost de două ori la ea și întotdeauna am intrat de cum am ajuns și am ieșit în aproximativ 5 minute, nu 15, nu 20, nu 25. Lămurită.

Deci da, există o legătură între medicii de familie și time management. Și dacă n-am o boală care să necesite atenție urgentă, apreciez când timpul meu este respectat.

Așa că m-aș bucura să aud că la facultatea de medicină se dedică măcar o oră în 6 ani și problemelor de genul ăsta (deși ar mai trebui învățată și empatia și multeeeeeeeeeee altele).

Comments

Oana • April 24, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Roșcata April 24, 2012 - 10:30 Reply

  Deci, mi se pare de necrezut ce spui, dar stiu ca e purul adevar :(.
  Si eu am avut acea bacterie si probleme cu stomacul si fac acum un tratament de 6 luni. Tu faci vreun tratament?
  Aici, in Sp, programarea ti’o fac asistentele de la ghiseu, iar daca te simti rau te baga imediat in fata celolrlati.
  Doamne, cat de mare poate fi diferenta din sistemul sanitar roman si cel din alte tari. Se mai intreaba de ce toti se chinuie sa plece din tara.

  • Oana April 24, 2012 - 11:25 Reply

   Eu am facut tratament pentru bacterie abia dupa ani buni de tratament dat dupa… ureche, sau nu stiu pe ce bazat. Acum sunt ok.

 2. Oana S. April 24, 2012 - 14:54 Reply

  Eu n-am avut probleme cu medicul de familie, dimpotrivă. Oricând am avut nevoie, la maxim o oră după ce îl sunau ai mei, venea. Aaa da, am un medic care chiar vine dacă e sunat şi care vine oricum o dată pe lună la noi să ne ia pe fiecare în parte şi să ne consulte. Nu-mi închipuiam că unii sunt atât de… miserupişti.

  • Oana April 24, 2012 - 15:59 Reply

   Wow! SUper! Asa da. Dar cand ai sute si sute de pacienti… Eu nici macar la analizele anuale obligatorii nu am ajuns pentru ca ar fi fost fizic posibil daca timpul ei de lucru era de vreo 30 de ore pe zi…

 3. roberts April 24, 2012 - 17:54 Reply

  am crezut ca numai io nu-s multamita de doctorita mea de familie. ma face sa ma simt total aiurea cand dau telefon sa ma programez, ma lasa in telefon ca sa caute in computer si cand ajung acolo dupa ce-mi toaca toti membrii familiei (la modul usor de barfa) ma expediaza la specialist sau la urgente. nu m-am dus la ea cu febra, cu varsaturi sau mai stiu eu ce chestii complicate dar cred ca meritam ceva mai mult de 1-1 1/2 asteptare si 10 minute consultul si trimiterea. indiferent ce simptome am, pentru ca tensiunea mi-e mica, imi scrie mereu pe-un lipicios (ca sa nu uit probabil:)) ) sa beau cafea!!! trebuie sa ma reorientez, pe asta am ales-o ca lucrase cu maicamea acu’ o suta de ani.

  • Oana April 24, 2012 - 23:33 Reply

   Si a mea e gasita tot de maica-mea cand s-a bagat legea cu medicii de familie. Partea buna e ca o poti schimba fara sa dai explicatii :).

 4. Hapi. April 24, 2012 - 22:01 Reply

  Avantajul unui oras mai mic e faptul ca-ti cunosti medicul de familie si daca mai lasi mici atentii te trateaza prompt.
  Bine, asta nu inseamna fara superficialitate dar eu de la medicul de familie nu astept altceva decat trimiteri sau retete.

  • Oana April 25, 2012 - 08:01 Reply

   Dezavantajul meu e ca stau intr-un oras mare :).

Leave a Reply