Oana Kovacs

5

The Marriage Plot de Jeffrey Eugenides

the-marriage-plot-jeffrey-eugenidessursă foto

În ianuarie 2012 scriam pe blog despre Middlesex și despre cum sunt nerăbdătoare să mai citesc ceva de Eugenides. Well, a venit și ziua când am propus The Marriage Plot la clubul de carte. Așa că toată lumea, nu doar eu, a fost nevoită să citească Intriga matrimonială.

Eram curioasă cu ce mă mai poate șoca sau surprinde Eugenides, doar că n-a fost cazul de data asta. Povestea ar fi de-a dreptul banală dacă n-ar fi stilul amețitor în care scrie autorul. Avem un triunghi amoros: Madeleine, Leonard și Mitchell.

Cei trei au fost colegi de facultate și au legat între ei niște relații extrem de interesante. Pentru că și Andreea și Anca au scris deja ce cred ele despre ei, și Corina (colega fără blog) și-a declarat și ea aderarea la o echipă imediat după ce-a terminat de citit, nu vă povestesc și eu acțiunea, ci vă fac o scurtă descriere a personajelor, vă zic părerea mea despre ele și ce-a făcut Eugenides cu vieților lor când s-a hotărât să pună punct poveștii.

Madeleine e o fată dintr-o familie educată, destul de bogată. A avut întotdeauna tot ce și-a dorit, și, studentă fiind la o facultate de literatură/litere, citește încontinuu și face o mică obsesie dintr-o carte numită A Lover’s Discourse. În primul sau al doilea an se împrietenește cu Mitchell, care se îndrăgostește într-un mod foarte naiv, aș zice eu, de ea. Ea îi dă la un moment dat o șansă, dar el o ratează cu grație. Așa că Madeleine îl cunoaște în ultimul an de studii pe Leonard și her heart starts racing. Cei doi încep o relație, doar că el e nițel bipolar și lucrurile nu merg chiar roz între ei.

Dar să vă spun mai multe despre Mitchell, că el a apărut primul în viața fetei noastre. Mitchell mi s-a părut mie tare romantic și visător. A vrut-o pe Madeleine, dar o vroia într-un fel așa corect că a ratat toate ocaziile ideale de a începe o idilă cu ea. Până la urmă a plecat backpacking în Europa și India, dar nici distanța nu i-a omorât iluzia că o să devină într-o bună zi soțul domnișoarei în cauză.

Leonard. Ei bine, Leonard a cam frânt niște inimi la noi în club. 50% din membri, adică Anca și Andreea, s-au îndrăgostit de el. Leonard e un pic bipolar, un pic făinuț, un pic bad boy și extrem de inteligent. Problema e că nu are toate trăsăturile astea deodată. Tipul e uber smart, doar că atunci când boala sa îl atacă se transformă într-o legumă. Simte că prostește și ia măsuri destul de extreme ca să oprească procesul ăsta.

Și acum, să vă zic în mare ce se întâmplă, poate vă dați și voi cu părerea referitor la calea cea dreaptă. Madeleine se încurcă cu Leonard, dar el are o cădere gravă, după care relația lor pare a se îndrepta spre nicăieri. El nu mai e the fun guy, ci tipul care trebuie salvat. Și deși are doar 21 de ani (sau așa ceva), Madeleine vrea să-l facă bine, nu se gândește la propria ei fericire, ci la a lor comună și-a lui. Se mută cu el, are grijă de el și cu greu, prin hățișul lui de probleme începe să-și facă și o viață a sa. Între timp, Mitchell hălăduie prin lume, asta până se prinde că nici să fie prea bun și generos nu e ok. Madeleine și Leonard se căsătoresc pentru că, nu-i așa, ce-i mai inteligent să faci într-o relație care deja nu merge? Evident, ei ajung într-o situație și mai proastă și în cele din urmă se despart. Mitchell, întors pe teritoriul făgăduinței, vine repede s-o consoleze și are parte de Madeleine, dar doar de trupul ei.

Deja la ultimele pagini speram să apară personajul nr. 4, un bărbat normal cu care fata asta să înceapă o relație în care să fie fericită. Nu a apărut, pentru că Eugenides s-a decis să-l trimită pe Leonard în munți, pe Mitchell la naiba și să-i dea fetei timp să își lingă rănile și să-și revină, ceea ce mie mi s-a părut genial.

Așa că în clubul de lectură 50% din membri l-ar fi vrut pe Leonard cu Madeleine, 25% pe Mitchell cu ea și 25% (eu) cu nicicare. Cred că e evident că eu sunt mai aproape de premiul Nobel pentru literatură decât colegele mele. :))

Comments

Oana • February 10, 2014


Previous Post

Next Post

Comments

 1. roberts February 10, 2014 - 17:38 Reply

  chiar ca ai scris:) si mie mi-a placut cartea asta si am un articol pe care-l tot modific si tot revin asupra lui dar inca simt ca-i lipseste ceva…sper s-apuc sa mai publice Eugenides inca vreo carte:)

  • Oana February 10, 2014 - 21:09 Reply

   Sper si eu sa mai publice. Ah, si cate au ramas nespuse din partea mea, n-ai idee. :))
   Dar tot Middlesex ramane favorita mea.

 2. Colega fara blog February 10, 2014 - 20:18 Reply

  Hmmm, acum ca am citit ce ai scris, sa stii ca si eu ma bucur ca nu a ramas cu niciunul din ei. E mai bine asa, in situatii din astea, sa stea fiecare singur si sa se regaseasca pe sine. Dar… pana la urma, eu tot sper ca iubirea dintre Madeleine si Mitchell e puternica si ca se vor regasi intr-un final, poate peste cateva luni, un an… Cred ca interludiile lor pe parcursul cartii demonstreaza ca the fapt they are meant to be, iar Leonard, din pacate, asa destept si fain cu e, e tipul ala de care te simti atrasa, dar cu care nu vei fi niciodata fericita.

  • Oana February 10, 2014 - 21:09 Reply

   Cori, chestia asta trebuie s-o repeti maine, de fata cu fetele! :))

 3. Rușine, șoc și groază | Oana Kovacs

Leave a Reply