Oana Kovacs

15

San Marino – 60 de kilometri pătrați de frumusețe

Cum m-am tot lăudat, săptămâna trecută am manage-uit un proiect important, adică m-am dus în vacanță. Credeam că mă voi relaxa, dar speram că mă voi plimba. Le-am făcut pe amândouă și a ieșit excepțional, mult peste așteptările mele.

Am fost în Italia, fără un plan foarte bine pus la punct de dinainte pentru că mergeam la cineva din familie. Ne-am gândit că ar fi frumos să ajungem la San Marino, Florența și Roma, dar ne-au speriat un pic informațiile găsite pe net despre transport și-am zis că rezolvăm problema la fața locului. Și așa am și făcut. Nu vă zic deocamdată care din cele două locații rămase le-am bifat, în San Marino e evident că am ajuns, că nu vă zic de țara asta doar ca să vă povestesc ce-am aflat de pe Wikipedia. 🙂

Aaaa, înainte să încep cu lauda acestei mici și superbe țări, vă zic că noi (că n-am mers singură în Italia, ci cu al meu iubit) am stat în Falconara Marittima, Ancona, Marche. Astea fiind zise, andiamo a San Marino!

Prima noastră excursie în Italia a fost… ieșirea din Italia. 🙂 Pentru San Marino nu aveți nevoie de pașaport, nici măcar de buletin. Noi am fost cu mașina și nu ne-am fi prins unde e granița dacă nu am fi văzut un banner mare cu Benvenuti nell’antica terra della liberta. Teoretic, San Marino e cel mai vechi stat din lume, practic și sigur, e unul din cele mai mici, cu o suprafață de 61,2 kilometri pătrați și o populație de aproximativ 30.000 de locuitori. Capitala se numește San Marino și e the place to be dacă sunteți prin apropiere.

Italia 030

Principalele atracții sunt Monte Titano și centrul vechi. Centrul vechi e chiar în vârful muntelui, iar ambele obiective turistice sunt incluse în patrimoniul UNESCO. Sus, mai aproape de centru există parcări mari, noi am dat aproximativ 3 euro pe două ore. Dacă aveți chef de shopping, asigurați-vă că sunteți cu buzunarele pline și cu chef de umblat, San Marino este tax free, așa că o să găsiți tot felul de produse de lux mai ieftine decât în Italia: ceasuri, parfumuri, genți etc. Chiar și suvenirurile sunt mai ieftine. 🙂

Ce nu vă recomand să faceți e să vorbiți la telefon. Deși moneda țării e euro, San Marino nu este în Uniunea Europeană, așa că mare grijă să nu dați pe factura telefonică ce-ați economisit la shopping. Un apel către România e 2,22 euro, iar transferul de date e 11 euro (vă dau cifrele astea din sms-ul primit de la Orange), așa că mai ușor cu check-in-urile și încărcatul de poze pe Facebook când sunt atâtea de văzut.

Vă recomand să nu vă leneviți și să vizitați toate împrejurimile castelului.

Turnul Guaita e de văzut, de admirat de pe el un peisaj care mie mi-a luat piuitul:

Italia 060

Italia 052

Nu vă opriți aici pentru că printre străduțele mici și întortocheate, pline de vitrine care o să vă ia ochii, așteaptă Piazza della Liberta, unde eu nu m-am putut abține să nu comit un țopăit bucuros:

Italia 088

Italia 093

Palazzo Pubblico e locul în care o dată pe oră are loc schimbul de gărzi. Nu a fost la fel de impresionant ca la Praga, dar a fost o ceremonie scurtă și drăguță.

Italia 097

Italia 110

Italia 112

Cât timp m-am plimbat prin oraș am tot aruncat câte un ochi la peisaj. E absolut senzațional, cred că mi-ar crește inima de bucurie să mă trezesc zilnic, să deschid geamul și să văd așa ceva:

Italia 125

Italia 126

Eu una n-am stricat bani pe acolo, am cumpărat doar câteva suveniruri și am admirat bijuterii, ceasuri, parfumuri, ceramică tradițională…

Italia 076

Italia 078

Italia 079

Italia 082

Italia 117

Și-am cedat tentației de a mă fotografia în locul unde e Crăciun tot timpul anului! 🙂

Italia 115

Cam asta a fost plimbarea noastră prin San Marino, care a durat câteva ore bune. Mi-a plăcut la nebunie totul, poate o să vi se pară ciudat, absurd sau pur și simplu superficial, dar mie mi s-a părut a avea un aer total diferit de Italia, veți înțelege de ce când voi ajunge să vorbesc despre ea, zilele viitoare.

Dacă aveți întrebări, sunt bucuroasă să vă răspund, în măsura în care pot.

Comments

Oana • September 11, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Bia September 11, 2013 - 08:13 Reply

  Tare mult mi-a plăcut și mie San Marino, mic, cochet și exact ce căutam atunci. Da, toate-s mai ieftine ca în Italia, iar acolo se trăiește NUMAI din turism, deci vei fi tratat regește. Eu am fost iarna, de Revelion, dar as merge primăvara acum, să fie toate dealurile alea verde crud… cred că ar fi senzațional!!

  Astept povesti din Italia 😉

  • Oana September 11, 2013 - 08:27 Reply

   Si noi ne intrebam din ce se traieste si intr-adevar, mostly din turism, cica ar face si ceva agricultura… conform Wiki. :))

 2. cojia September 11, 2013 - 08:25 Reply

  1. fain loc 🙂
  2. auzi, da ce-i cu paru tau asa scurt? de cand? :))
  3. ce fain e ceasu ala cu mâtzu negru!!!! <3

  • Oana September 11, 2013 - 08:31 Reply

   1. De vazut! 😀
   2. Din vinerea de dinainte de a pleca. :))
   3. Of, si cate mai erau. 🙂

 3. O. September 11, 2013 - 09:07 Reply

  Nu m-aș fi gândit niciodată la San Marino ca destinație de vacanță… până acum 😀 M-ai omorât cu prima poză cu bijuterii!

  • Oana September 11, 2013 - 09:09 Reply

   Chiar ca destinatie de zile bune nu o fi, ca e destul de mica tara. Dar de vizitat intr-o zi e perfect. 🙂
   Ah, si mai aveau tone de bijuterii, doar ca nu prea m-am oprit eu pentru poze ca tot erau altele mai interesante de vazut.

 4. Savoir Faire September 11, 2013 - 20:38 Reply

  Sper ca ai gustat din ‘Tre Monti’ sau din ‘Titano’, in timp ce mergeai prin San Marino. in caz contrar vraja nu e completa.

  • Oana September 11, 2013 - 22:37 Reply

   Huh? Nuuuuuuuuuu. Inghetata sau?
   Daca e inghetata am sa zic pas pentru ca mie nu imi place inghetata! 😀

   • Savoir Faire September 12, 2013 - 01:01 Reply

    ””’https://www.youtube.com/watch?v=E5DcT9zGTXI

    • Oana September 12, 2013 - 09:40 Reply

     Auch. Cutit in rana.
     Am ratat :(.

 5. iri September 11, 2013 - 20:45 Reply

  ce frumos 8->

  • Oana September 11, 2013 - 22:41 Reply

   Lasă că nici cu locurile prin care te-ai plimbat tu nu mi-e rușine. 😀

 6. Ghindaa September 12, 2013 - 19:07 Reply

  Nu este cel mai vechi stat, insa este cea mai veche republica (sec.XIII). Adica stat-republica. Sa ma corecteze careva, daca gresesc.

  • Oana September 12, 2013 - 19:47 Reply

   Mea culpa. Am retinut si eu ce am putut. 🙂
   E vorba intr-adevar de cea mai veche republica.

 7. Cum a fost la Roma | Oana Kovacs

Leave a Reply