Oana Kovacs

10

Mare nevoie

Înainte să citiți această postare și să mă înjurați, vă zic eu că dacă vreți să mă numiți egoistă, rea, afurisită și altele, n-are sens să vă pierdeți vremea. M-am gândit ȘI la perspectiva asta și totuși nu mă opresc din scris ceea ce am de zis.

mare-nevoie

sursă foto

Povestea pe undeva în scris Andreea și live Anca că am făcut recent pe Facebook un grup de donații în Timișoara unde regula principală este să nu fi de neam prost. Adică să spui un banal te rog și-un simplu mulțumesc, chestii pe care le știe și-un copil fără școală, că țin de cei 7 ani de-acasă și de niște maniere care ne diferențiază un pic de animale.

Și cum spuneam, acolo pe grup se donează în Timișoara (e destul de self explanatory numele, nu-i așa?). Doar că se și cere, cu bun simț sau fără bun simț, că doar recent o tipă a scris că ea nu poate spune te rog, pe motiv că doar cerșetorii spun te rog atunci când cer ceva (mda…). În fine, nu de ea vreau să vorbesc acum, nici de oferta de pe grup (extrem de diversă, de la haine de nou născut la geci de piele, linoleu și bijuterii), ci de cerere.

Mi se pare că în ultima vreme, mai multe membre s-au gândit că n-ar fi rău să nu dea ele banii pe diverse chestii trebuincioase la casa omului, ci să ceară. Acuma, știți și voi cum e, fiecare își încearcă norocul.

Dar am observat câteva anunțuri în care erau incluse următoarele: mare nevoie extrem de urgent. Iar obiectele cerute erau: cuptor cu microunde, blender de mână, scaun de masă pentru bebe și cearșafuri elastice mărimea xyz (irelevant).

Nu știu cum ați crescut voi și-n ce condiții, cum ați fost educați sau ce principii aveți, însă pe mine ai mei m-au învățat două chestii. Una: dacă știi că-ți trebuie ceva de importanță majoră și la o anumită dată, nu aștepți să-ți pice din cer, ci faci rost. Gen: ai copil și nu ai în ce să-l așezi când începi să îi dai mâncare solidă? Păi caută din timp o soluție, că nici copilul n-a apărut peste noapte. Și a doua: există lucruri esențiale în viața asta, și lucruri care ți-o fac mai ușoară, dar fără de care poți trăi. Ai un acoperiș deasupra capului? Ai o perină pe care să pui capul seara? Ai mâncare de pus pe masă la copii? Foarte bine! Dar încă n-am auzit pe nimeni să fii crăpat că n-a avut lenjerie de pat elastică. Și nici nu știu cum au supraviețuit generații întregi de bebeluși fără scaune de masă.

N-am încheiere, îs doar dezamăgită că unii cred că li se cuvine orice. Și repede.

Comments

Oana • June 10, 2015


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Stefy June 10, 2015 - 08:10 Reply

  Ha ha, asta e buna,. Am vazut anunturi cu titlul vand urgent undita de pescuit si alte prostii, dar sa ceri donatie URGENT e o nesimtire.

  • Oana June 11, 2015 - 14:33 Reply

   Well, o fi, n-o fi, se face.

  • Mirela July 1, 2015 - 01:38 Reply

   Nicidecum, se practica. Mai rau este ca aceste “intentii” iau amploare si datorita faptului ca reusesc, in mare parte fiind sustinute chiar de noi.

 2. bloodie June 10, 2015 - 15:25 Reply

  Vreau si eu urgent un iPhone 6. Am maaaaare nevoie!

  • Oana June 11, 2015 - 14:34 Reply

   Pentru tine facem rost. 😀

 3. zgomotoasa June 11, 2015 - 12:46 Reply

  Oana, un copil de 7 ani le stie cu conditia ca ai lui parinti sa-l fi invatat 😀 Pe mine ma revolta din ce in ce mai tare educatia pe care o dau parintii si exemplul lor personal. De abia astept sa termin cu mutarea si sa scriu ceva pe tema asta :))

  • Oana June 11, 2015 - 14:42 Reply

   Si pe mine ma revolta educatia unora. 🙁

 4. Georgi June 18, 2015 - 09:40 Reply

  Din pacate, ce spui tu descrie perfect realitatea romaneasca. E vorba de lipsa de cultura si de educatie, de “urgenta” unora de a primi cat mai multe si de a oferi cat mai putin. De ce sa dau altcuiva care are cu adevarat nevoie cand pot primi EU ceva gratis??? Poate unii fac doar misto pe grupul asta, nu stiu… 😀

  • Oana June 18, 2015 - 09:50 Reply

   Nu fac misto, din pacate.

Leave a Reply