Oana Kovacs

12

Lucruri de reținut înainte de scurte vacanțe

Mie-mi place să plec în weekenduri. Aproape sau departe, planificat sau spontan, într-un loc unde se vorbește un alt dialect al plaiului mioritic sau într-un loc în care nu pricep nimic pentru că nu-s mai printre conaționalii mei. Am fost în toate situațiile descrise mai sus în ultimele două weekenduri și pe cât am crezut eu că-s pregătită pentru orice, pe atât mi-a dovedit domnul Murphy că nu există să nu-mi scape ceva – mărunțișuri.

DSC_1267Unde oare? (Într-un loc cu cele mai bune ciuperci din lume.) Sursă foto: Ionașcu Cristian.

Așa că m-am decis să fac o listă cu chestiile ușor de trecut cu vederea înainte de scurte vacanțe. Dacă vi se pare utilă, folosiți-vă de ea. 🙂 (Apropos, de bagaje și de papuci v-am cam zis deja că-n toate situațiile-s pățită și merg pe principiul sharing is caring.)

 • Vremea – interesați-vă cum e la destinație. Dacă e frig sau cald. Dacă plouă, dacă ninge, dacă arde soarele. Dacă vă trebuie cremă cu FPS 50 sau cizme de cauciuc (eu am plecat zilele trecute cu teniși la mine – să vă zic că am ieșit din țara vizitată fix înainte să se închidă o grămadă de drumuri din cauza inundațiilor?). Nu uitați că și vremea de acasă contează. Un geam deschis uitat așa când afară ninge nu e tocmai o chestie ok.
 • Banii – dacă mergeți în vreo țară unde au o monedă ciudată, aveți mari șanse să nu puteți pleca de acasă cu bani pregătiți. O soluție e să vă folosiți cardul sau cardurile, dar aveți grijă să funcționeze în străinătate, eventual anunțați banca din timp. (Eu am mușcat-o în Spania cu un card ING făcut în studenție care nu a funcționat nicicum dincolo.) Altă soluție e să schimbați lei în euro și apoi euro în ceea ce aveți nevoie. Aveți grijă mare la schimburile valutare, peste tot există pramatii care vor să vă fenteze. 😛 Întrebați un localnic de un schimb ok.
 • Medicamentele – dacă sunteți sănătoși tun e ok, dacă nu, cam știți ce aveți nevoie. Nu uitați pastilele acasă pentru că nu știți ce găsiți over-the-counter în altă țară sau cum se numesc sau alte belele. (Eu plec tot timpul cu pastile de alergie și stomac la mine.)
 • Pungile goale – vreau să știu unde vă puneți hainele murdare dacă nu cărați așa ceva după voi. Habar nu am ce proceduri aveți voi în calătorii, dar la mine țoalele murdare se așează sau aruncă separat de cele curate. Pungile goale sunt bune și ca să aveți în ce să strângeți gunoiul în mașină – ambalaje de ciocolată, șevețele folosite etc.
 • Gadgeturile și încărcătoarele pe care știți să le folosiți – nu plecați în vreo excursie fără aparatul foto, întotdeauna se găsesc chestii faine de pozat. Nu uitați nici încărcătoarele de aparat foto, telefon, mp3 player sau ce mai cărați după voi. Ideal ar fi să știți să le folosiți (eu am dat în ultima excursie peste o tanti care habar nu avea cum funționează aparatul ei foto).
 • Banii mărunți – în special monedele țărilor tranzitate. Nu de alta, dar e cam dureros pentru o vizită în locul în care și împăratul merge singur să plătiți câte un euro pentru că nu aveți niște forinți de exemplu (yes, it happened to me).
 • Roamingul – activați-l dacă vreți să țineți legătura cu cei dragi. Încărcați cartela dacă aveți cartelă. (Eu am ieșit joi din țară fără a apuca să-mi încarc Vodafone-ul – cartela. Funcțional în telefon a fost doar Orange-ul, pentru ca am dual sim, pe care îl folosesc cu un număr extrem de limitat de persoane și care e abonament. Numai bine, fix părinții mei n-au avut contact cu mine deloc, că nu am avut timp să le spun mai mult decât că… plec și nu le-am lăsat numărul secundar.)

DSCN2996Și iar: unde oare? 🙂 (Într-un oraș care acum e inundat…)

Cam asta îmi vine acum în minte gândindu-mă la ultimele două weekenduri pe care eu nu le-am petrecut acasă (unde e dezastru și dacă m-ar călca hoții le-ar fi practic imposibil să găsească ceva – pentru că nu găsesc nici eu). Dacă sfaturile mele sunt de folos sau nu, rămâne să judecați voi.

Comments

Oana • June 5, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. dunia June 5, 2013 - 08:11 Reply

  Oana, tot poporul român folosește un singur dialect, unul singur, dialectul daco-român. Restul sunt subdialecte și graiuri.
  E doar o simplă corectare, nu vrea să fie nici o critică.

  • Oana June 5, 2013 - 08:28 Reply

   Merci ca mi-ai zis, nu o iau negativ, sper sa nu uit pentru datile viitoare.

 2. cotos June 5, 2013 - 08:14 Reply

  Ai fost la Szeged? Mi se pare ca e catedrala catolica. Dar e posibil sa ma insel. Un superb oras, oricum.

  • Oana June 5, 2013 - 08:28 Reply

   Nu, Cotos, nu e Szeged. 🙂

 3. Larisa June 5, 2013 - 09:36 Reply

  Categoric si la mine vremea este pe primul plan :)). Mi s-a intamplat de prea multe ori sa nu ma uit si sa ma trezesc cu garderba nepotrivita :)).
  Medicamente… la mine Nurofenul e sfant, ca ma doare capul adesea si da si eu pun hainele murdare separat in pungi.

  • Oana June 5, 2013 - 10:12 Reply

   Eu cu vremea am avut o mica scapare. Am stiu ca plec la frig… dar nu am stiut ca plec la ploaie. :))
   Si tenisi nu au fost chiar minunati in situatia in care am vizitat un oras pe jos.

 4. Andreea D. June 5, 2013 - 14:32 Reply

  Haine pentru toate tipurile de vreme căci nu se ştie niciodată cum se schimbă vremea. Dacă stai mai mult de o zi-două, temperaturile de peste zi nu prea au legătură cu cele din timpul nopţii.
  În rest cam astea-s de bază.
  Ahh, dacă ai un buletin în care poza arată ca vai de ea e indicat să mai iei măcar un act de identitate (un permis de conducere), zic şi eu…nu de alta dar sunt păţită.

  • Oana June 5, 2013 - 14:43 Reply

   Ahh, cu buletinele mai stiu cativa patiti. 🙂

 5. Maria June 9, 2013 - 10:13 Reply

  Dar pleacă cineva la drum fără pungi goale? Asta-i una din primele mele griji. Niciodată nu poți să știi la ce-ți folosește una.

  • Oana June 9, 2013 - 15:54 Reply

   Eu nu mă îngrijorez chiar așa de tare, pe motiv că sigur găsesc ceva de cumpărat și mă fac cu o pungă. 🙂

 6. O Oană June 10, 2013 - 20:40 Reply

  Eu sunt cam obsedată de tot ce ai scris tu aici. Am boala cu pungile goale de când mă știu, dar nu suport să car prea multe haine murdare la întoarcere. Încerc să splăl câte pot acolo unde sunt. Tot timpul greșesc cu hainele groase – mă documentez și văd că va fi frig undeva – îmi iau o geacă groasă – până la urmă o car degeaba și umple jumătate din bagaj 😐

  • Oana June 10, 2013 - 21:02 Reply

   Eu haine încă n-am spălat pe nicăieri. Mă rog, în afară de Germania, unde am stat câte o lună. 🙂

Leave a Reply